Seriál Dallas: Kdo vymyslel slavný zvrat ve sprše a proč na něj vůbec došlo?

Seriál Dallas: Kdo vymyslel slavný zvrat ve sprše a proč na něj vůbec došlo?
Dallas | CBS
Z dnešního hlediska se může jevit Dallas jako "jeden z mnoha", ale byla to právě sága rodiny Ewingů, která formovala podobu moderní televizní zábavy. J.R. Ewing (aka "Džejár") ukázal, že i padouch může být jednou z hlavních atrakcí, nemluvě o změně vnímání toho, jak má televizní seriál fungovat. Než Dallas debutoval v televizi v roce 1978, nebylo obvyklé, aby příběh show pokračoval napříč epizodami, nebo nedej bože končil sezónu cliffhangerem. S Dallasem přišla změna. Už tu nebyli "jen" diváci. Vznikli oddaní fanoušci.
Ostatně, téměř 360 milionů lidí (z toho 90 milionů jen v USA) usedlo v listopadu 1980 k obrazovkám, aby se dozvědělo, kdo o osm měsíců dříve střílel na Džejára. Ale kvůli tomu tu dnes nejsme. Dnes si něco povíme o proslulé scéně ve sprše, která nemá upřímně do dnešního dne obdoby...
... taky cítíte to, jak jste si právě připomněli jeden z největších kusů televizní historie? Jistě, je svým osobitým způsobem komický (jak se na soap operu sluší), ale úplně jsem si vybavil ten upřímný šok, který tehdy moje matka u televize prožila. Bylo to velké. A byl to první zárodek toho, jak silný vliv může mít nějaká skupinka fanoušků, pokud vytvoří dostatečný tlak na tvůrce.
Dnes je obvyklé, že se fanoušci díky online peticím snadno šikují a nakonec se zaslouží o nějaký ten alternativní sestřih (případně autora podpoří přímo přes crowdfunding). V osmdesátých letech se v případě nespokojenosti bombardovala televize dopisy a volalo se na hlavní linku. A pak tu byla samozřejmě sledovanost, jediná opravdu určující veličina úspěchu.
dallas-proc-vznikl-slavne-zvrat-ve-sprse-a-kdo-ho-vymyslel
Dallas | CBS
Přestože byl jako hlavní tahák seriálu často označován charismatický padouch J.R., neméně podstatný byl pro diváky (respektive pro divačky) sympaťák Bobby v podání Patricka Duffyho. Jeho v podstatě až romeovský vztah s Pam cílil přesně a slavil úspěch. Televize nemohla být spokojenější. Měla milovníky intrik (J.R.) i romantiky (Bobby) na své straně. Všechno pěkně pod jednou střechou. Jenže Duffy měl podepsanou smlouvu na sedm let a následně zkrátka neměl zájem o prodloužení kontraktu. Bobby tak na konci osmé série hrdinsky zemřel. A v deváté sledovanost začala padat. Příčina byla jasná a televize musela problém okamžitě řešit. Dostat Duffyho k jednacímu stolu nebylo složité, protože herec nedostal po opuštění show zdaleka tolik nabídek, kolik si vysnil. Ale jak ho zapojit zpátky do hry? Tvůrci smrt Bobbyho divákům ukázali. Šlo o velkou věc. Jak z toho vybruslit?
Autoři Dallasu oznámili dopředu, že se Duffy na konci deváté série do seriálu vrátí (ostatně potřebovali šponovat napětí a tím i sledovanost). A začalo se spekulovat o tom, jak. Zlé dvojče? Podvodník? Zombie? Bylo to období skvělé televizní éry, kdy šílené zvraty nedoprovázelo znuděné bučení intelektuálů, ale upřímný zatajený dech diváků. Řešení nakonec bylo prostší, ale o to víc šokující. Duffyho manželka Carlyn scenáristům navrhla, ať z Bobbyho smrti udělají noční můru Pam. Stalo se a celá devátá série (+ finální díl předchozí) se změnila v pouhý sen. 31 epizod, které byly na základě produkčního rozhodnutí takzvaně spláchnuty do záchodu. Dodnes fascinující řešení situace. Jsem upřímně zvědavý, jestli to někdo někdy překoná.
dallas-proc-vznikl-slavne-zvrat-ve-sprse-a-kdo-ho-vymyslel-1
Dallas | CBS