Zemřela následkem mentální anorexie. Filmový portrét výjimečné fotografky může pomoci ostatním

Zemřela následkem mentální anorexie. Filmový portrét výjimečné fotografky může pomoci ostatním
Autoportrét | detail plakátu
Jeden z režisérů snímku Autoportrét, Espen Wallin, se s Lenou Marií Fossen spřátelil a rozhodl se natočit o ní dokumentární film. Fossen začala mentální anorexií trpět ještě před pubertou, dle vlastních slov "chtěla zůstat navždy dítětem". Velmi brzy se začala zajímat o existenciální otázky, například o smrt, konečnost člověka na světě a ve vesmíru. Když se po letech osobního hledání Lene našla ve fotografii, odjela do Řecka, kde zachycovala starousedlíky a děti z uprchlických táborů. Dokonce se stala váženou umělkyní (její web najdete zde), kterou respektovala řada fotografických kolegů. Na sérii snímků zachycovala též sama sebe, což při pohledu na na kost hubenou ženu vyvolávalo různé extrémní emoce. Ruku v ruce s uměleckou krásou a oduševnělostí snímků.
Autoportér byl letos na jaře uveden v rámci festivalu Jeden svět, který musel svou přehlídku po nástupu koronakrize přesunout do online prostoru. Poselství filmu je nicméně jasné, Lene Marie Fossen, která loni v říjnu ve věku 33 let na následky mentální anorexie zemřela, si přála, aby se na ní vzpomínalo jako na umělkyni, nikoliv na člověka, který trpěl těžkou duševní nemocí.
Autoportrét
Autoportrét - fotografka Lene Marie Fossen se svou matká na jedné ze svých výstav. | archiv redakce
Jak ale lidem s mentální anorexií pomoci? V rozhovoru Jiřího Pasze s režisérem Espenem Wallinem na blogu HateFree je to ve zkratce, ale jasně, obsaženo. Lékaři se zabývají spíš fyzickou stránkou člověka, tedy tím, aby přibýval na váze. Zajímá je procedura. Často lidi s mentální anorexií nutí nabrat váhu, přijímat potravu proti jejich vůli. Oni se pak ještě více zatvrdí, uzavřou do sebe, takže má léčba protichůdný efekt.
"Měli bychom se naučit mluvit o těžkých věcech. Lena byla maličká postavou, ale nežila život jen pro sebe. Byla silná, jako anděl. Zažila tolik strašných věcí… Já si od té doby říkám, pokud to zvládla ona, zvládnu i já v životě ledacos. Po zhlédnutí filmu mi zase lidé sem tam říkají, že jsou teď silnější, protože díky příběhu Leny cítí víc energie. Lena byla malá osoba s duchem velkého bojovníka," dodává v rozhovoru pro HateFree režisér Wallin.
Poznáte slavné životopisné filmy?