Filmové kaskadérky. Kvůli zábavě druhých nasazují životy, ale jinak se na ně zapomnělo

Filmové kaskadérky. Kvůli zábavě druhých nasazují životy, ale jinak se na ně zapomnělo
Stuntwomen: The Untold Hollywood Story | detail plakátu
Stuntwomen: The Untold Hollywood Story
Dokumentárním filmem Stuntwomen: The Untold Hollywood Story nás v komentáři provede herečka Michelle Rodriguez (série Rychle a zběsile, Alita: Bojový anděl) a půjde o vskutku ambiciózní počin, tvůrci se totiž pokusí představit historii ženského kaskadérství od jeho vzniku až po současnost.
Knihu, z níž scénář vychází, vydala v roce 2015 Mollie Gregory a obsáhla v ní de facto celé jedno století plné odvážných kousků, za nimiž stály nebojácné ženské kaskadérky. Pády, bitky, divoké automobilové honičky nebo probíhání ohněm. Kaskadérky vždycky dělaly totéž, co jejich mužské protějšky, jen jich bylo méně a v rámci vývoje ženské emancipace jich pochopitelně přibývá. Nemusíme chodit daleko, nedávno premiérovaná AVA: Bez soucitu (2020) by se bez žen-kaskadérek též neobešla.
V dokumentu April Wright se dočkáme jak vzácných archivních záběrů, tak desítek autentických výpovědí na téma, co ženské kaskadérské kousky obnášejí, jak se k nim staví jejich mužství kolegové. Dojde i na otázku sexuálního obtěžování a finančního ohodnocení žen-kaskadérek.

Trailer:

Stuntwomen: The Untold Hollywood Story
Pokud se někomu zajídá styl kampaně hnutí #metoo a snahy o rovnoprávnost mezi pohlavími (nejen u filmu), tenhle dokument by mohl nenásilnější formou, ale o to výstižněji, ukázat, jak se věci mají, co ženy (a jak) cítí, a že se bez nich (díkybohu) neobejdeme. V životě, ani na filmovém plátně při divokých akčních jízdách.
Datum uvedení filmu Stuntwomen: The Untold Hollywood Story zatím nebylo stanoveno.
Vin Diesel, Michelle Rodriguez
Michelle Rodriguez a Vin Diesel