TOP 10: Nejlepší filmy první poloviny roku 2020. První světová válka, londýnští gangsteři nebo sexuální predátoři

TOP 10: Nejlepší filmy první poloviny roku 2020. První světová válka, londýnští gangsteři nebo sexuální predátoři
1917 (2019) | Universal Pictures
1917
1917
Oscarový Sam Mendes špatné filmy prostě netočí, což dokázal i svým zatím posledním dílem, jímž je zdánlivě jednozáběrový velkofilm odehrávající se během první světové války. Na první pohled velmi prostý příběh o dvojici vojáků putujících válečnou krajinou dokázal za přispění fenomenálního oscarového kameramana Rogera Deakinse opatřit výjimečnou atmosférou a několika převelice silnými scénami. Film pro velké plátno přímo stvořený.

Bídníci
Bídníci
Tito Bídníci rozhodně nejsou žádnou novou filmovou verzí mnohokrát adaptované literární klasiky Victora Huga. Mnohem více připomínají například drsný hollywoodský thriller Training Day či nekompromisní brazilská krimi dramata jako jsou Město bohů nebo Elitní jednotka. Vypráví o trojici policajtů, jejichž zpočátku běžná hlídka v jednom z problémových pařížských předměstí se kvůli jejich unáhlenosti změní v boj o život...

Gentlemani
Gentlemani | Miramax
Britský frajer Guy Ritchie se osobitými říznými gangsterkami proslavil a jednu ze svých nejlepších do kin doručil právě letos. Gentlemani jsou zase něco trošku jiného, než bylo Sbal prachy a vypadni nebo Podfu(c)k, ale i oni se můžou pochlubit parádní energickou režií, nápaditým scénářem, cool soundtrackem (do skladby z krásně stylových úvodních titulků jsem se okamžitě zamiloval) a lahůdkovým castingem (Matthew McConaughey, Hugh Grant, Colin Farrell).

Mizerové navždy
Mizerové navždy
Fandové prvních dvou dílů Mizerů si na návrat dua černošských poldů museli počkat celých 17 let. A navíc bez režijní účasti Michaela Baye. Přesto se stal malý zázrak a dvojice neznámých režisérů pod pevným produkčním dohledem stále spolehlivého Jerryho Bruckheimera dokázala návazat na Bayovy akčně-komediální kousky lépe, než si mnozí z nás vůbec troufali doufat. Will Smith je pořád top frajer, Martin Lawrence jako novopečený dědek je možná i vtipnější než dřív, akce šlape, zápletka a vedlejší postavy taky, čili tady není moc co řešit. Leda snad to, zda se dočkáme i čtyřky. Osobně se jí v tuto chvíli vůbec nebráním...

Modelář
Modelář
Petr Zelenka patří mezi těch pár výjimečných současných českých filmových autorů, jehož každý nový počin má čím zaujmout. Ve svém zatím posledním snímku se věnuje hned několika ožehavým a velmi aktuálním tématům - od kontroverzní zahraniční politiky Spojených států, přes současnou českou politickou situaci až po (marnou) snahu idealistického jedince zjednat ve světě spravedlnost. V hlavních rolích Kryštof Hádek a Jiří Mádl.

Na nože
Na nože
Rafinované zamotané detektivky patří mezi žánry, které jsou mezi filmovými diváky dlouhodobě oblíbené, v kinech jich však poslední dobou zrovna moc není. S jednou takovou velmi povedenou svéráznou moderní variací na příběhy z pera Agathy Christie letos do kin přišel Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů). Kromě hravého scénáře film hodně táhne zejména hvězdné herecké obsazení v čele s Danielem Craigem, Jamie Lee Curtis a Chrisem Evansem.

Neviditelný
Neviditelný
Výborně natočený i zahraný thriller Neviditelný vcelku názorně předvádí, jak převést do současnosti klasickou sci-fi hororovou látku tak, aby nepůsobila anachronicky a ještě k tomu uspokojivě reflektovala dlouhodobě aktuální palčivé společenské téma (v tomto případě domácí násilí). Cecilia (Elisabeth Moss) se rozhodne opustit svého bohatého tyranského manžela. Ten brzy po jejím útěku nečekaně zemře, Cecilii však náhle začne kdosi nebo cosi děsit a obtěžovat. Nemá to ale jak dokázat, takže její okolí začne brzy pochybovat o jejím duševním zdraví...

The Silencing
Líbil se vám vynikající mrazivý krimi thriller Wind River? Pokud ano, zkuste tenhle malý a nenápadný snímek, jenž těží z podobných základů a jako celek je zajímavější, než by se na první pohled mohlo zdát. The Silencing vypráví o bývalém lovci Rayburnovi (Nikolaj Coster-Waldau), jemuž se před lety ztratila dcera a on se od té doby utápí v depresích a alkoholu. Náhodou se mu však podaří dostat na stopu tajemnému zabijákovi, který unáší a loví mladé dívky. Je tedy možné, že jednou z jeho obětí se kdysi stala i Rayburnova zmizelá dcera. A to je teprve začátek dějově velice překvapivé hry kočky s myší...

V síti
V síti | Aerofilms
"12? Tak to je pohoda..." Aneb jedna z hlášek, které zásluhou tohoto dokumentu už dnes v Česku zná pomalu každé malé dítě (ups). Vít Klusák za asistence své žačky Barbory Chalupové vyhmátl další atraktivní ožehavé téma - sexuální predátory, kteří na internetu loví často i děti, kterým nebylo ještě ani 15 let. Prostřednictvím tří mladě vypadajících dospělých hereček se tak Klusák s Chalupovou rozhodli vypravit do temných hlubin sociálních sítí, aby zjistili, jak moc nebezpečné pro naivní a nezkušenou mládež reálně mohou být.

Vyproštění
Vyproštění
Aktuálně asi největší letošní čistokrevná akční jízda. John Wick, Ethan Hunt nebo banda svalovců z Rychle a zběsile si letos dávají pauzu a nový Bond dorazí přinejlepším ke konci roku, pořádnou bezhlavou akci tudíž museli obstarat bývalý kaskadér Sam Hargrave a Chris "Thor" Hemsworth, jenž tu ztvárnil cosi mezi Rambem a zmíněným Johnem Wickem. Na rozdíl od Irčana nebo Manželské historie tvůrci téhle netflixovky rozhodně neměli oscarové ambice, zato ale divákům doručili zběsilou smršť výborně natočených bitek, přestřelek a honiček.
Vaše hvězda nemá tvář! Poznáte film?