5 filmů o elitních tajných agentkách: Seřazeno od nejlepšího po nejhorší

5 filmů o elitních tajných agentkách: Seřazeno od nejlepšího po nejhorší
Anna (2019) | Summit Entertainment / Shanna Besson

1. Brutální Nikita (1990) - 78 %

Brutální Nikita
Jedno z klíčových a nejvlivnějších děl francouzského vizionáře Luca Bessona vypráví o narkomance (Anne Parillaud), která po zatčení policií dostane druhou šanci - může se stát agentkou tajné služby. Přerod z bezvýznamné kriminálnice na vynikající špionku a vražedkyni může začít...

2. Rudá volavka (2018) - 70 %

Rudá volavka: trailer | 20th Century Fox
Mrazivý thriller Francise Lawrence (Constantine, Já, legenda) je příběhem bývalé baletky Dominiky (Jennifer Lawrence), která se z donucení stane nástrojem ruské tajné zpravodajské služby, která ji chce využít k dopadení informátora, jenž pracuje pro Američany. Rudá volavka ve srovnání s ostatními snímky neobsahuje takřka žádnou akci, jelikož titulní hrdinka má za úkol své cíle především svést a zmanipulovat, nikoliv zabít. Film však kvůli tomu není o nic méně zajímavý, zejména díky působivému zobrazení fungování nemilosrdných vládních agentur.

3. Atomic Blonde: Bez lítosti (2017) - 68 %

Charlize Theron
Charlize Theron se jako agentka MI6 pod režijním vedením Davida Leitche (John Wick, Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw) vydává v době studené války do východního Berlína, aby tam vyšetřila vraždu kolegy. Atomic Blonde je dějově hodně překombinovaná a její audiovizuální stylizace je někdy až příliš na sílu, dané neduhy ale dostatečně kompenzují cool a sexy Charlize a hodně vymazlené akční scény.

4. Anna (2019) - 68 %

Anna
Tak trochu Bessonova "Nikita 2". Titulní hrdinka v podání krásné Sashy Luss je koncipována velmi podobně, dokonce řeší i obdobný problém (snaží se vymanit z vlivu tajných služeb a konečně žít zcela svobodně), vyprávění je však postaveno dostatečně odlišně - Besson si výrazně pohrává s jeho chronologií, což má za následek mnoho dějových zvratů. V akci pak režisér dokazuje, že ji stále zvládá velice obratně, zejména pokud jde o její inscenaci a přehledné a efektní záběrování.

5. Zabiják (1993) - 55 %

Zabiják
Téměř doslovný hollywoodský remake Bessonovy Nikity. Příběh je prakticky totožný, obsazení opět hvězdné (Bridget Fonda, Gabriel Byrne, Harvey Keitel), řemeslo ucházející (režisérem byl v dané době solidní John Badham), ale ve srovnání s ikonickým originálem se zkrátka jedná jen o vcelku zbytečnou kopii, která původní snímek v ničem nepřekonává, ani jeho téma nijak výrazně neobohacuje.