Tak už i oblíbená komedie Arnolda Schwarzeneggera je prý podle kritiků něco, co musíme zakázat

Tak už i oblíbená komedie Arnolda Schwarzeneggera je prý podle kritiků něco, co musíme zakázat
Policajt ze školky | Universal Pictures
Ale k jádru věci, co se nově v Americe stalo na téma "je čas přijít s nějakým dalším absurdním obviněním". Tentokrát padla kosa na nejméně pravděpodobný kámen a to akční komedii z roku 1990 Policajt ze školky.
Snímek vypráví příběh policejního detektiva Johna Kimblea (Arnold Schwarzenegger), který musí v utajení vykonávat práci učitele ve školce, aby našel překupníka drog a vraha Cullena Crispa (jeho dítě je také ve třídě). Netřeba se hádat o tom, že logika celé věci je hodně nadnesená a vůbec zápletka filmu nedává velký smysl. Na esej by mimo jiné bylo, co je vlastně Arnoldova postava přesně za druh vyšetřovatele, vzhledem k její (nutno dodat, že boží) expozici. Strašná škoda, že nikde už takové vousy neměl!
Jsme ale v žánru komedie, takže lze podobné ohýbání reality přijmout (je součástí hry). A snímek rozhodně patří k žánrovým klasikám devadesátek.
Ale zpátky k tématu. Snímek měl být letos součástí filmového festivalu v Portlandu, ale nakonec se tak nestane. Organizátory totiž zaskočila kritika na internetu a raději promítání filmu zrušili. Celé divadlo odstartovala spisovatelka Lois Leveen na svém Twitteru slovy, že snímek podle ní podporuje tzv. school-to-prison pipeline, což volně přeloženo znamená, že když policie příliš zasahuje ve školách, studenty to následně poznamená a ti pak snáze skončí ve vězení. Dále film přirovnala k nedávno taktéž hojně propíranému Jihu proti Severu a dokonce i k nechvalně proslulému Zrození národa. Inu, jestli Leeven připadá, že je rodinná komedie o chlápkovi, co musí v utajení vycházet s dětmi, na stejné úrovni jako film z roku 1915, který skutečně sloužil coby rasistická propaganda, budiž jí ze srdce přáno.
Samozřejmě, když si vzpomeneme na následující moment z filmu, vychází z něj hlavní hrdina rozhodně jako bestie, jež nadobro poznamená studenty...
Arnold Schwarzenegger
Policajt ze školky
Leeven nicméně není hlavní problém kauzy. Vždy se najde někdo, kdo se rád ohradí proti čemukoli. Horší je, že na to pořadatelé slyší a film opravdu stáhli. Co bude příště? Zakážeme Kmotra, protože je v něm málo menšin a romantizuje se tu mafie (Policajt se školky dostává čočku také za to, že prý příliš romantizuje policejní práci)? Vyřadíme ze seznamu klasik Mlčení jehňátek, protože hlavní antagonista byl v mládí týrán a to, že si chce vyrobit ženský oblek z kůže svých obětí, je jeho plné právo a film poškozuje jiné osoby, které se (takzvaně) cítí být někým jiným? A je asi jen otázkou času, než někomu dojde, že v Černý jestřáb sestřelen není v boji jediná žena...
Můžeme jen doufat, že se podobné pseudokauzy brzy lidem omrzí. Nerad bych se dožil doby, kdy budu muset své oblíbené filmy doma schovávat.
Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger
Filmové remaky, které překonaly originál