Necháte se zmanipulovat? Elbe Dock láká na mladé filmařské talenty

Necháte se zmanipulovat? Elbe Dock láká na mladé filmařské talenty
Výhody cestování vlakem | detail plakátu / distributor
Filmový festival zaměřený na dokumentární debuty českých a evropských tvůrců ELBE DOCK se ze svého původního červnového termínu musel přesunout na září. I tak slibuje maximální zachování programu, který nyní společně s novým vizuálem odtajňuje. V rámci festivalu budou již po čtrnácté uděleny Ceny Pavla Kouteckého pro začínající dokumentaristy. Časový program filmů a doprovodných akcí je možné najít na oficiálním webu akce.
filmovy-festival-elbe-dock-predstavuje-program-2
„Téma manipulace nám připadá velmi aktuální ve všech možných kontextech a právě s tím bychom chtěli pracovat. Debaty a workshopy, které jsou připravené i pro veřejnost, toto téma reflektují a naučí všechny zúčastněné například rozeznávat manipulaci v médiích nebo ji i vytvářet prostřednictvím střihu vlastních videí,“ říká programová koordinátorka Michaela Weingartová. Návštěvníci se tedy mimo filmů mohou těšit i na bohatý doprovodný program, kde na ně čekají tematické procházky, návštěva běžně nepřístupných prostor, koncerty podivuhodných hudebníků se spoustou udělátek, maringotka plná zvuku, videí a blikajících světýlek, prohlídky města plného vizuálního smogu, inspirační setkání mimo dokument a mnoho dalšího.
TO NEJLEPŠÍ Z EVROPSKÝCH FESTIVALŮ NA ELBE DOCKU
Výhody cestování vlakem
Výhody cestování vlakem | La Película
Festival zahájí španělská mysteriózní komedie Výhody cestování vlakem režiséra Aritze Morena. Příběh o Helze, která odváží manžela na psychiatrickou kliniku a poté se ve vlaku náhodně setkává s doktorem, který ji vypráví komplikovaný příběh o nebezpečném maniakovi, je uveden v rámci kategorie Best of. Ta představuje výběr nejlepších filmů debutujících režisérů ze světových festivalů. Jedním z nich je i první film německé režisérky Susanne Heinrich Melancholická dívka.
Melancholická dívka
Melancholická dívka | Das Filmfest
Komedie o postmoderní společnosti je ódou na nihilismus v růžové a světle modré. Jak se může zvrtnout první rande, když vás zastaví policejní auto, ukazuje americká kriminální komedie Queen & Slim režisérky Meliny Matsoukas. Posledním filmem v kategorii je film Nocturne nizozemského režiséra Viktora van der Valka, který ve snímku balancuje na hranici fikce a reality.
CENA PAVLA KOUTECKÉHO 2020
Morava, krásná zem III.
Morava, krásná zem III. | Krutón
Neméně výraznou kategorií je i přehlídka filmů nominovaných na Cenu Pavla Kouteckého, která se zaměřuje na nejoriginálnější české dokumentární filmy roku. Letos se cena bude uvádět už počtrnácté. O nejlepší dokumentární debut soutěží Morava, krásná zem III režiséra Petra Šprincla o moravské zombie apokalypse, citlivý snímek o klavíristovi Sólo od nedávno zesnulého režiséra Artemia Benkiho, dokument česko-švédské režisérky Grety Stocklassy Kiruna – překrásný nový svět o stěhování celého města na severu Švédska, snímek Adély Komrzý Viva video, video viva o videoartu v době totalitního režimu a hraniční dokument FREM Viery Čakányové plný těkavé kamery a sněhu.
ZAJISTĚTE SI SVÉ MÍSTO PŘED PLÁTNEM UŽ DNES
filmovy-festival-elbe-dock-predstavuje-program-5
Se začátkem prázdnin byl zahájen i předprodej akreditací, nyní za výhodnou cenu 200 Kč pro dospělé a 150 Kč pro studenty. Jednotlivé vstupenky nebudou v prodeji, ale s včasně pořízenou akreditací se diváci dostanou na všechny projekce a doprovodné akce festivalu za cenu ani ne dvou běžných lístků do kina. Akreditace jsou k dispozici zde.
filmovy-festival-elbe-dock-predstavuje-program-1