Pan Tau je zpátky. Může navázat na úspěch původního dětského seriálu?

Pan Tau je zpátky. Může navázat na úspěch původního dětského seriálu?
Pan Tau (2020) | ARD, Caligari
Oblíbený hrdina mnoha řad seriálů i filmových dobrodružství se letos vydá na německé televizní obrazovky stanice ARD. Čtrnáctidílnou sérii natočila na základě před lety nakoupených autorských práv společnost Caligari. Roli nemluvného melancholického mima převezme po ikonickém Otto Šimánkovi britský stand-up komik Matt Edwards.
Otto Šimánek
Pan Tau | Česká televize
V Československu se první díly seriálu s Panem Tau prvně objevily v roce 1971. Vznikly v koprodukci se Západním Německem, vysloužily si nebývalou popularitu, díky čemuž se Pan Tau následně objevil i v celovečerních filmech. Režíroval je Jindřich Polák (Ikarie XB1, Návštěvníci, Kačenka a strašidla), příběhy s Polákem napsal Ota Hofman (Už zase skáču přes kaluže, Malá mořská víla) a v roli laskavého hrdiny se představil herec a mim Otto Šimánek (Baron Prášil, F.L. Věk).
Pan Tau
Pan Tau (2020) | ARD
Může nová verze seriálu navázat na úspěch ikonického Pana Tau? Jsem poněkud rozpačitý. Původní "hrdina" těžil z laskavého humoru, minimalistických gest a naivního přístupu Otto Šimánka. Je možné na to v 21. století navázat v takové podobě a míře, aby seriál přilákal současné děti uvržené do informačního věku se všemi moderními technologiemi? Šimánkův britský nástupce na pozici Pana Tau Matt Edwards je pochopitelně z jiného těsta, viz například video ze soutěže Britain's Got Talent níže.
Pojetí mimiky, grimas a "akce" bude v novém Panu Tau to hlavní, co rozhodne, zda se bude líbit nejen současným dětem, ale též pamětníkům. Obdobných pokusů o vzkříšení a oprášení hrdinů a děl předchozích dekád, která se nepovedla a navíc tvůrce vyšla na nemalé peníze, už tady totiž několik proběhlo (Hurvínek a kouzelné muzeum, Čtyřlístek ve službách krále nebo Saxána a Lexikon kouzel).
Otto Šimánek
Pan Tau
Filmové remaky, které překonaly originál