Recenze: Démon zatracení nabízí nečekané žánrové osvěžení

Recenze: Démon zatracení nabízí nečekané žánrové osvěžení
Démon zatracení (2019) | BontonFilm
Teenager Ben (John-Paul Howard) se po rozvodu svých rodičů nastěhuje k otci, jenž žije v poklidném americkém maloměstě. V přilehlém lese se však ukrývá pradávné a mocné zlo, které se pro Bena i jeho okolí stane velkou a děsivou hrozbou...
Démon zatracení
Démon zatracení v sobě spojuje dvě základní subžánrové roviny - teenagerovské dobrodružství v duchu 80. let a moderní čarodějnický horor. Činí tak poměrně ladně a bez větších obtíží. Případné zájemce o film bych však raději měl varovat, že jeho trailer tak trochu lže. Snímek sice nepochybně je hororovým filmem (nasvědčuje tomu zápletka, směřování příběhu i spousta scén), není však čistou, neředěnou žánrovkou, za níž se ji snaží vydávat profesionálně, ale velmi účelově sestříhaná upoutávka. Ta láká na něco extrémně temného a nepříjemného, co ocení zřejmě jen fandové těch nejvíce hardcore hororů (viz např. nový Lesní duch, první filmy Alexandra Ajy apod.).
Samotný film je takový ovšem jen zčásti. Nebojí se totiž ani vyloženě pohodových a úsměvných momentů, které bývají vlastní letním romantickým komediím pro mladé, v nichž obvykle dochází k nespoutaným večírkům či neplánovaným milostným vzplanutím...
Piper Curda
Démon zatracení | IFC Midnight
Na snímku je rozhodně sympatické, že se vymyká hlavní současné hororové vlně - není ani lacinou tuctovou duchařinou plnou otravně nefunkčních lekaček, ani (ještě lacinějším) dalším "torture pornem", v nichž se míra napětí a strašidelnosti určuje hlavně skrze četnost a přílišnou explicitnost žaludek obracejícího brutálního násilí.Autoři filmu naštěstí nemají zapotřebí stavět své dílo ani na jednom z těchto klišé, protože mají v ruce solidní příběh, postavy i řemeslo.
Přepisování žánrových učebnic se dozajista konat nebude, vesměs neznámý tvůrčí tým (včetně všech herců) se však nemá za co stydět, neboť doručil v podstatě ideální sezónní jednohubku, která je dokonce ve výsledku o maličko ambicióznější, než by se zpočátku mohlo zdát.
Jamison Jones, John-Paul Howard
Démon zatracení | IFC Midnight
V období deprimujícího sucha, které v současnosti v kinech vládne (a možná ještě dlouho bude), je Démon zatracení příjemným malým osvěžením, jež asi jen málokoho může vyloženě urazit. Vlastně je to (docela nečekaně) TÉMĚŘ ideální film na rande. Samozřejmě ale za předpokladu, že vám i ty nejvyměklejší horůrky nezpůsobují celoživotní traumata, nebo naopak nebudete na základě českého názvu či zmiňovaného traileru očekávat (a vyžadovat) nekompromisně děsivá a ultra krvavá non-stop jatka.
Hodnocení: 65%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE