Trailer: Vizionář, jehož jsme docenili až v 21. století, ve hvězdně obsazeném životopisném dramatu

Trailer: Vizionář, jehož jsme docenili až v 21. století, ve hvězdně obsazeném životopisném dramatu
Tesla | IFC Films
Tesla
Hvězdně obsazený snímek s prozaickým názvem Tesla měl premiéru letos v lednu na festivalu nezávislých filmů Sundance. Tentokrát se na takzvanou "válku proudů", která probíhala mezi Nikolou Teslou (prosazoval střídavý proud) a Thomasem A. Edisonem (zastával proud stejnosměrný), podíváme z pohledu Tesly v podání Ethana Hawka. Stejně jako ve skutečnosti bude mít i na plátně drsného protivníka, Edisona si totiž zahraje Kyle MacLachlan. Souboj vědy, ideí a mocných podnikatelů stojících v zázemí (o peníze šlo v Americe vždycky až na prvním místě) se do severoamerických kin vrátí 21. srpna 2020. Může, ale nemusí to být definitivní datum, neboť koronavirus v USA doposavad nebývale úřaduje. Zda se snímek Tesla podívá i do českých kin, prozatím nevíme.
Tesla
Ethan Hawke jako Nikola Tesla | IFC Films
Dodejme, že v předchozím filmu The Current War (2017), který se konfliktu a géniům obou výše zmiňovaných věnoval z pohledu A. Edisona, ztvárnil postavu Alvy Edisona Benedict Cumberbatch. Nikolu Teslu ve filmu hrál démonický Michael Shannon, což také mnohé napovídá o tom, jak režisér k vyobrazení obou soků přistupoval.
Kdo byl Nikola Tesla?
Vynálezce, fyzik, konstruktér, vizionář a snílek srbského původu. Jeden z nejvýznamnějších amerických elektrotechnických inženýrů. Kvůli absenci podnikatelského ducha se výrazněji neprosadil. Sponzorsky ho podporoval J. P. Morgan. Nikola Tesla zemřel chudý a zapomenutý. Jeho význam a vizionářství oprášil v roce 2003 podnikatel Elon Musk v rámci založení značky elektromobilů Tesla Motors, která odstartovala revoluci na poli elektromobility.