TOP kina ČR: Hollywood vyklízí pozice. Český film jako "jistota" v nejistých časech?

TOP kina ČR: Hollywood vyklízí pozice. Český film jako "jistota" v nejistých časech?
3Bobule | Bioscop
5. MEKY (země vzniku: Česká republika, Slovenská republika)
Meky
Tržby 697 tisíc KČ / návštěvnost 4.570 diváků / 110 kin
Režisér Šimon Šafránek (ceněný dokumentární film King Skate) se do kin vrátil s portrétem muzikanta a anglofila Mekyho Žbirky. Vlajková loď přehlídky TADY VARY měla k dispozici hned 110 kin, což nakonec stačilo na pátou příčku žebříčku a divácky nejúspěšnější novinku víkendu (pokud sestřih dokumentu V síti 18+ nebudeme brát za plnohodnotnou novinku).
První Šafránkův celovečerní dokument King Skate se v době premiéry do žebříčku Top 20 vůbec nedostal. Zajistil si nicméně velmi solidní hodnocení, kritiky a cenu Český lev. Meky to i díky sledovanému interpretovi má u diváků "lepší". Šafránek navíc klestí cestu trochu jiné dokumentaristice, která by si mohla tykat s mladým divákem odkojeným internetovou tvorbou a nudícím se při pohledu na obyčejný sestřih mluvících hlav.

4. FRČÍME (USA)
Frčíme
Tržby 935 tisíc KČ / návštěvnost 6.185 diváků / 63 kin
Jediný americký snímek v nejnavštěvovanější Top 5. Pixarovka Frčíme obsadila do hlavních rolí dvojici elfích teenagerů. A u diváků pohořela. V rámci českých kin má celkem od premiérového uvedení na kontě necelých 77 tisíc diváků a 11 milionů korun v rámci tržeb. Celosvětově snímek utržil pouhých 106 milionů dolarů. Odhadovaný rozpočet činil 175 mega.

3. TÉMĚŘ DOKONALÁ TAJEMSTVÍ (Německo)
Téměř dokonalá tajemství: trailer | Constantin Film
Tržby 1 milion 532 tisíc KČ / návštěvnost 9.160 diváků / 56 kin
Komedie od jednoho stolu stále mezi nejnavštěvovanějšími tituly (už čtvrtý víkend v řadě). Německý snímek Téměř dokonalá tajemství je paradoxně remakem jiným evropským filmem, italskou komedií Naprostí cizinci (2016). Hollywoodští scenáristé od evropských kolegů opisují v případě komerčního úspěchu poměrně často. Tentýž přístup v rámci Evropy ale tak častý není.
Téměř dokonalá tajemství mají na kontě prozatím necelých 44 tisíc diváků a 7 milionů korun. Naprosté cizince tak v rámci komerčního úspěchu směle strčí do kapsy (italský originál měl o premiérovém víkendu na kontě 2.275 diváků a 276 tisíc korun v rámci tržeb).

2. V SÍTI 18+ (Česká republika)
V síti | Aerofilms
Tržby 1 milion 871 tisíc KČ / návštěvnost 10.660 diváků / 30 kin
Třetí verze dokumentárního filmu pojednávajícího o sexuálních predátorech na českém internetu zamířila do kin. A vyhoupla se na pomyslnou stříbrnou příčku. Verze snímku s označením 18+ nabízí kromě rozkostičkovaných hlav predátorů vše "pěkně" ostré a tak, jak to vidí dívky a chlapci online. Vyslat nekorigovanou verzi do kin prý tvůrcům filmu poradili psychologové. Jaký účinek ale budou mít ostré penisy místo těch rozkostičkovaných na rodiče potenciálních obětí, toť otázka. Celkově se filmy uváděné v kinech pod značkou V síti přehouply i díky nové verzi přes hranici 400 tisíc diváků.

1. 3BOBULE (Česká republika)
3Bobule
Tržby 3 miliony 910 tisíc KČ / návštěvnost 24.106 diváků / 135 kin
Stejně jako minule patří i tentokrát prvenství romantické komedii z moravských vinic 3Bobule. Oproti předchozímu víkendu navíc snímek zaznamenal drobný vzestup zájmu. Prozatím mají 3Bobule na kontě přes 108 tisíc diváků a 16 milionů korun v rámci tržeb. To z filmu dělá nejúspěšnější pokoronavirový titul českých kin.
Oproti předchozímu víkendu se do kin tentokrát opět vydalo trochu více diváků. Řečí statistik je to předchozích 60 tisíc návštěvníků v rámci filmů žebříčku Top 20 oproti těm nových 85 tisícům. Stále jde o výrazně nízká čísla. Když to porovnáme se stejnou dobou loňského roku, přišlo na tituly žebříčku Top 20 v polovině července 2020 více než dvakrát tolik diváků. Na seznamu nicméně byly hollywoodské blockbustery a další zahraniční lákadla, která musíme v rámci českých kin ještě několik týdnů oželet...

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Obrázek článku