Netflix: Filmové tipy na červenec 2020

Netflix: Filmové tipy na červenec 2020
Kmotr (1972) | Paramount Network
Kmotr I-III (1972-1990)
Unikátní mafiánskou ságu Francise Forda Coppoly asi netřeba dlouze představovat. Epický třídílný příběh rodiny Corleoneových vznikl podle stejnojmenného romána Maria Puza, jenž se podílel i na scénáři, patří mezi nejvýznamnější (zdaleka nejen) gangsterské filmy všech dob, získal dohromady devět Oscarů (včetně dvou za nejlepší film roku) a je exkluzivní přehlídkou výtečných výkonů mnoha hollywoodských hereckých ikon (Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall, Robert De Niro, James Caan aj.)

Cesta do fantazie (2001)
Cesta do fantazie: trailer | AČFK
Jen málokdy název filmu natolik přesně vystihuje i jeho povahu jako v případě tohoto půvabného fantasy anime z dílny kultovního japonského filmařského mága Hayao Miyazakiho. Malá Chihiro se při cestě do nového bydliště náhodou octne v místě plném kouzel a fantastických bytostí. Její rodiče jsou však zakleti a dívka tak musí najít způsob, jak je kletby zbavit. Snímek získal spoustu ocenění, včetně Oscara za nejlepší animovaný film roku.

Velká ryba (2003)
Velká ryba
Velká ryba patří k možná o něco méně typickým (ne tolik temným a hororově laděným), rozhodně ale ne slabším dílům oblíbeného excentrika Tima Burtona. Vypráví netradičně pojatý příběh o sbližování syna s otcem, jenž je všem znám jako vypravěč neuvěřitelných historek, v nichž nechybí ani nejrůznější (neexistující) stvoření (obři, vlkodlaci, čarodějnice). Jeho pohádkové příběhy každého okouzlují - až na jeho syna... Film také někdy bývá označován jako "Burtonův Forrest Gump".

Katka (2010)
Katka
Tvorba přední české dokumentaristky Heleny Třeštíkové je z hlediska domácí kinematografie kapitola sama pro sebe. Katka je jedním z jejích neznámějších počinů a rovněž možná nejpopulárnější český dokument zabývající se těžkou drogovou závislostí a jejími následky. Jde o klasický "časosběr", především ale drsný, syrový a zdrcující pohled na postupný rozklad těla i duše (nejen) jedné nešťastné lidské bytosti. Extrémně nepříjemná a skličující podívaná, nepochybně však cenná.

Terapie láskou (2012)
Hvězdně obsazená originální romance (řízlá psychologickým dramatem), která neprávem trochu zapadla. Bradley Cooper a Oscarem oceněná Jennifer Lawrence jsou naprosto báječný pár, jemuž to sblížení snad ani nejde nepřát. K tomu Robert De Niro v jedné ze svých nejlepších rolí za poslední dvě dekády. Zkrátka radost pohledět, i pokud milostným příběhům jinak příliš neholdujete (můj případ).
Dříve recenzované: Psycho (1960), Zmizelá (2014)
Filmové remaky, které překonaly originál