Nejen filmový svět pláče. Zemřel Ennio Morricone

Nejen filmový svět pláče. Zemřel Ennio Morricone
Ennio Morricone | www.enniomorricone.org
Ennio Morricone
Ennio Morricone
Ennio Morricone, jehož lze vedle Johna Williamse směle považovat za nejuznávanějšího a nejvlivnějšího skladatele filmové hudby své generace, se narodil 10. listopadu 1928 v Římě. Po vystudování tamní konzervatoře se roku 1962 prosadil ve filmovém průmyslu, kde ho čekala nesmírně úspěšná spolupráce s režisérem Sergiem Leonem. Morriconeho melodie k filmům jako Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý a ošklivý a hlavně Tenkrát na západě se staly kulturním zlatem a posunuly svého autora k absolutní hudební smetánce. Leone jeho talentu natolik důvěřoval, že často vystavěl celé scény kolem již dokončené hudby a musel vyčkávat, až bude maestro se svou prací hotový. V elitní skladatelské společnosti ale Morricone setrval po celý zbytek života a na konto si připsal nespočet hudebních úspěchů - ze všech lze vyjmenovat například oceňované soundtracky k filmům jako Profesionál, Misie, Bio Ráj, Legenda o "1900" a Osm hrozných.
Za poslední jmenovaný titul dostal ve svých 87 letech prvního Oscara a hudba k filmu vznikala ve spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem. Prahu ostatně Morricone od svého prvního tamního koncertu roku 2011 rád navštěvoval a naposledy tam vystoupil roku 2019, kdy slavil 90. narozeniny. V Čechách však tento hudební virtuóz zanechal výraznou stopu již dávno předtím i díky Věře Špinarové, jejíž teskná verze ústřední melodie z Tenkrát na západě je jedním z nejmilovanějších hudebních hitů, jaké kdy tuzemský umělec nazpíval.
nejen-filmovy-svet-place-zemrel-ennio-morricone
Sergio Leone a Ennio Morricone | Scraps from the loft
Morricone, který se mimo jiné celý život odmítal naučit anglicky a k němuž prý hudební nápady občas přicházely i ve spánku, zemřel v pondělí na římské klinice, údajně následkem pádu. Bylo mu krásných 91 let a za sebou zanechal nesmazatelný odkaz nejen ve světě filmu.