Filmový sirotek, na kterého jen tak nezapomenete

Filmový sirotek, na kterého jen tak nezapomenete
Orphan (2009) | Dark Castle Entertainment
Orphan (česky Sirotek) vznikl rukou španělského režiséra Jaumeho Colleta-Serry a je považován za jeden z nejlepších psychologických thrillerů minulého desetiletí. Možná je to proto, že dobrých filmů v tomto žánru zkrátka zase tolik není, ale na druhou stranu je dost pravděpodobné, že si tento titul vysloužil oprávněně.
Orphan psychologický žánr nejen dokonale naplňuje, ale dokonce do něj vnesl zcela nové prvky. Od svých skromných druhů se odlišuje tím, že se hlavní role záporáka ujala sotva dvanáctiletá herečka Isabelle Fuhrman.
orphan-sirotek-na-ktereho-jen-tak-nezapomenete-1
Orphan (2009) | Dark Castle Entertainment
Herečka si za roli vysloužila kladné hodnocení od diváctva i kritiků, a to zcela zaslouženě. Isabelle zde totiž sehrála roli hodnou Oscara. Její nevinnost ji po celou dobu věříte a ani na chvíli nepochybujete o čistotě duše nebohého sirotka, který si v minulosti prošel peklem - dokud se ovšem sama od sebe nezačne projevovat.
O její skutečné rodině se toho moc neví, zato její první adoptivní rodina tragicky zahynula při požáru. Zkušenost velmi těžká i pro dospělého člověka, jak se s ní musí vypořádávat tak malá a všestranně talentovaná dívenka? Není žádným překvapením, že zcela okouzlí pár Kate (Vera Farmiga) a Johna (Peter Sarsgaard), kteří se po nepříjemných životních událostech rozhodli adoptovat nového člena rodiny. Oba nadšení manželé si malou Esther odvezou domů, kde ji seznámí se svými vlastními dětmi.
orphan-sirotek-na-ktereho-jen-tak-nezapomenete-2
Orphan (2009) | Dark Castle Entertainment
Zpočátku se zdá být všechno perfektní. Esther si velmi rozumí s jejich hluchoněmou dcerkou Max a stanou se z nich nejlepší kamarádky. To vše se ale zdá být jen dočasným stavem. Rodinná idylka se začne rozpadat ve chvíli, kdy se Esther nepohodne se synem Danielem a ve škole se setká s šikanou. Následuje řada podivných událostí - její spolužačka se zraní při pádu na dětském hřišti zrovna ve chvíli, kdy je Esther poblíž; je nalezeno tělo sestry ze sirotčince, ve kterém byla Esther donedávna vychovávána.
orphan-sirotek-na-ktereho-jen-tak-nezapomenete-7
Orphan (2009) | Dark Castle Entertainment
Všechny tyto události by se možná s Esther nedaly nijak spojit, působí vlastně docela náhodně, dokud ovšem nezačnou bít mateřské instinkty Kate na poplach. Její nedůvěra v adoptovanou dceru postupně sílí a její přízeň ztratí zcela ve chvíli, kdy ji Esther přinese darem růže, které Kate pěstovala v zahradě na památku své zemřelé dcery Jessicy.
V ten moment začne Kate hledat spojitosti mezi tím, co se děje, a co Esther potkalo v minulosti. Možná, že ten požár tehdy nebyla náhoda. Možná, že i další příhody, které se náhodou staly lidem kolem ní, nejsou jen smůlou, která ji provází. Esther se zdá být tak sladká, inteligentní, tvůrčí. A postupně přicházíte na to, že bude možná taky duševně chorá. To ale ani zdaleka není to nejpřekvapivější, s čím se ve filmu setkáte.
orphan-sirotek-na-ktereho-jen-tak-nezapomenete-6
Orphan (2009) | Dark Castle Entertainment
Orphan vnáší do žánru psychologického thrilleru zcela nové prvky. Po celou dobu vás vtahuje svým napětím čím dál silněji a postupně vám kolem krku utahuje smyčku podezření a hrůz. Vera Farmiga sehrála fantastickou roli (ostatně jako vždy) a vtáhne vás do role matky, která si prožila skutečnou noční můru. Od začátku ji přejete jen to nejlepší, chcete, aby ji doprovázelo už jen samé štěstí, ale toto přání začne být ohrožováno sotva v první čtvrtině filmu. Když proti sobě stojí nevinná dívka a žena, která měla v minulosti problémy s alkoholem, navíc se musela srovnat se smrtí svého nenarozeného dítěte, komu uvěříte?
orphan-sirotek-na-ktereho-jen-tak-nezapomenete
Orphan (2009) | Dark Castle Entertainment
Kate se během vývoje příběhu dějí věci, které jsou více než strašidelné. Pomocí manipulace jedné malé dívky ztratí důvěru své psycholožky, ale co je horší, na stranu Esther se postupně přidává i její adoptivní otec John. Sledujete, jak jeden člověk dokáže využít nevinnosti jedné hluchoněmé dívenky, jak emocionální manipulace dokáže být nebezpečná, jak dokáže dostat slušného člověka možná až do psychiatrické léčebny. Budete konfrontováni s momenty a situacemi, které vám ukáží, čeho všeho je schopen psychicky labilní člověk jen proto, aby dosáhl svého poněkud zvrhlého cíle.

Orphan: Trailer