Dělal sochy z kamene a knižní trailery. Český režisérský objev připravuje originální žánrovku

Dělal sochy z kamene a knižní trailery. Český režisérský objev připravuje originální žánrovku
Herec Štěpán Kozub a režisér Emil Křižka | Bionaut
Debutujícího režiséra Emila Křižku, autora krátkometrážního hororu Ruchoth Raoth uvedeného na renomovaných filmových přehlídkách temných žánrů, obklopuje silný tvůrčí tým. Mezi nimi zkušení producenti Vratislav Šlajer a Jakub Koštál z Bionautu, střihač Andy Fehu či kameraman polského původu Ryszard Perzynski. V rámci hereckého obsazení vsadili tvůrci na ve filmu či v televizi neokoukané tváře herců, jako jsou Alena Sasínová-Polarczyk, Pavla Gajdošíková (nominace na cenu Thálie za roli Maryši) či Petr Panzenberger. Pro režiséra Emila Křižku jde již o druhou spolupráci se Štěpánem Kozubem (sKORO NAmizině, Všechno bude, Pirko), který ztvárnil hlavní roli právě v jeho předchozím snímku Ruchoth Raoth. Ten Kozubovi v roce 2018 vynesl hlavní hereckou cenu na festivalu nezávislých hororových filmů v Las Vegas.
Štěpán Kozub
Hrana zlomu (2021) | Bionaut
Ostravská herecká hvězda, čtyřiadvacetiletý Štěpán Kozub, už stihl získat nominaci na Cenu Thálie, v roce 2015 dostal Cenu divadelní kritiky v kategorii Talent roku. V poslední době ho proslavila i improvizační show Tři tygři, která v průběhu koronaviru opustila divadelní prkna a stala se hitem internetu. Popularitu získal i díky sledovaným internetovým seriálům sKORO NA mizině a Lajna. Od roku 2018 je uměleckým šéfem ostravského Divadla Mír.
Film Hrana zlomu, který se v těchto dnech natáčí v České republice, sleduje dvě dysfunkční rodiny v hluboké vztahové krizi. Ty propojí nečekané dramatické okolnosti, které je dostanou na pomyslnou „hranu zlomu“, ze které není cesty zpět. Scénář právě vznikajícího filmu si podle autora lynchovsky pohrává s divákovou schopností vytvářet si domněnky na základě neúplných informací a instinktivním škatulkováním hlavních postav na oběti a pachatele.
Petr Panzenberger
Hrana zlomu - Petr Panzenberger | Bionaut
„Česká kinematografie má bohatou žánrovou tradici, ale dnes od ní ustupuje. Filmem Hrana zlomu chceme ukázat, že i v českém prostředí může vzniknout kvalitní a divácký žánrový film, který bude mít úspěch i v zahraničí. Emil Křižka je samorost a velký objev pro český film a jsme rádi, že právě jeho projekt vzniká pod naším labelem Bionaut Dark, v rámci kterého jsme minulý rok vyrobili seriál #martyisdead a připravujeme další žánrové filmy,“ říká producent Vratislav Šlajer.
Režisér Emil Křižka, původním vzděláním kamenosochař se zálibou v symbolismu a surrealismu, zároveň výtvarník a autor tzv. knižních trailerů, si zakládá na specifické vizuální atmosféře filmu připomínající zfilmované horory Stephena Kinga. K navození nepříjemné, tísnivé a napínavé atmosféry tak dopomůžou i speciálně vyrobené rekvizity, pečlivě vybrané dekorace a audiovizuální efekty. Film Hrana zlomu podpořily Státní fond kinematografie a Moravskoslezský kraj. Na výrobě se spolupracuje s Moravskoslezskou filmovou kanceláří a Zlín Film Office.
Petr Panzenberger, Pavla Gajdošíková
Hrana zlomu - Petr Panzenberger a Pavla Gajdošíková | Bionaut