Premiéry v kinech: Slovenský gentleman s kytarou a sexuální predátoři s přiznanými penisy

Premiéry v kinech: Slovenský gentleman s kytarou a sexuální predátoři s přiznanými penisy
Meky | BontonFilm
MEKY (režie: Šimon Šafránek)
Meky
Po ceněném dokumentárním filmu pojednávajícím o tuzemských skateboardových pionýrech King Skate (2018) se režisér Šafránek ve své novince zaměřil na osobnost hudebníka Mira Žbirky. Slovenský gentleman s kytarou nepřekvapí svou málomluvností a láskou k hudbě. Na světlo se dostane několik citlivých rodinných a skupinových tragédií, ale hlavně Šafránkův um pro autorskou režii dokumentu. Zapomeňte na nudné mluvící hlavy (i když i na ty občas dojde), tady vévodí bohatý videoarchiv, hudba a "nůžky" střihače Šimona Hájka.
Pravda, Žbirka není bůhvíjak výřečný patron, snímek o něm nicméně dokládá, že dokumenty o výrazných postavách našich novodobých dějin se dají dělat i jinak. Tak, aby zaujaly publikum navyklé na současný digitální věk a videoklipovitost. Recenze Mekyho si přečtete zde.

V SÍTI 18+ (režie: Vít Klusák, Barbora Chalupová)
V síti | Aerofilms
Distribuční společnost Aerofilms do kin přináší novou (v pořadí třetí) verzi dokumentárního snímku V síti. Dle společnosti se v případě filmu V síti 18+ jedná o necenzurovanou verzi dokumentu, který pojednává o sexuálních predátorech na českém internetu. Film V síti měl tu "smůlu", že do kin vstoupil jen pár týdnů před propuknuvší koronakrizí (premiéra se uskutečnila ve čtvrtek 28. února). I tak stihl přitáhnout pozornost téměř 400 tisící diváků (když započítáme i verzi pro školní publikum) a v rámci tržeb má prozatím na kontě přes 56 milionů korun.
Nová "hardcore" verze se bude od té předchozí lišit v tom, že rozkostičkovaní budou ve filmu pouze sexuální predátoři. A nic víc. Uvidíme, zda tento fakt do kin přitáhne další diváky.

NEŽ SKONČÍ LÉTO (režie: Shannon Murphy)
Než skončí léto
Komediální drama australské debutantky má hned několik trumfů - herečku Elizu Scanlen, drsný a uvěřitelný příběh (dívka, které zbývá jen několik měsíců života se zamiluje do drogově závislého mladíka) a atmosféru prodchnutou létem. Festivalový snímek uspěl loni na festivalu v Cannes a mohl by se stát trochu ostřejší verzi někdejšího romantického hitu Hvězdy nám nepřály (2014).
Recenze jsou prozatím více než slibné.

JÍT KRÁST KONĚ (režie: Hans Petter Moland)
Jít krást koně
Skandinávské drama Jít krást koně je příběhem stárnoucího člověka žijícího na samotě, který po dlouhých rocích zjistí, že má za souseda muže, jehož zná. Trond se vrací do roku 1948, kdy mu bylo patnáct let a prvně se zamiloval. Shodou okolností do stejné ženy, jako jeho otec... V jedné z hlavních rolí filmu, který občas neefektivně skáče z jedné časové roviny do druhé, se představí slavný Stellan Skarsgård. Recenze snímku si přečtete zde.

KOUŘ (režie: Tomáš Vorel)
Kouř: trailer | Národní filmový archiv
Tak se už i Vorel dočkal. Digitálně restaurovaná verze jeho kultovního Kouře míří do vybraných kin a vy se můžete těšit na kulisy konce normalizační éry, ikonické postavy, hudební a taneční čísla a řadu hlášek. Co dodat? Snad, že to bude zase "fajn".

Seznam všech červencových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku