TOP kina ČR: České filmy nemají konkurenci

TOP kina ČR: České filmy nemají konkurenci
3Bobule | Bioscop
5. BOURÁK (země vzniku: Česká republika)
Petra Nesvačilová
Tržby 376 tisíc KČ / návštěvnost 2.368 diváků / 77 kin
Na páté místo spadl Bourák v podání Ivana Trojana. Černá komedie situovaná do bývalých Sudet vstoupila do českých kin hned po uvolnění koronavirových opatření a za necelé tři týdny od premiéry má na kontě lehce přes 35 tisíc diváků a 5 milionů korun (průměr necelých 12 tisíc diváků za týden). Od recenzentů to Bourák"solidně" schytal, zůstává tak otázkou, co se během realizace a dokončování filmu pokazilo, případně zůstalo ztraceno v překladu.

4. FRČÍME (USA)
Frčíme
Tržby 411 tisíc KČ / návštěvnost 3.010 diváků / 62 kin
V kinech jsou v porovnání s Bourákem o dost déle. Teenagerští elfové z road movie od Pixaru mají na kontě 63 tisíc platících, ale ani tady to studiu dvakrát nevyšlo. Snímek s odhadovaným rozpočtem 175 milionů dolarů prozatím utržil pouhých 103 mega. A přitom chvályhodná snaha vykročit zase jiným směrem.

3. V SÍTI (Česká republika)
V síti | Aerofilms
Tržby 643 tisíc KČ / návštěvnost 3.960 diváků / 55 kin
Rekordman letošních premiér je dokumentární film pojednávající o sexuálních predátorech na českém internetu. Snímek Víta Klusáka a Barbory Chalupové má na kontě téměř 370 tisíc diváků a přes 55 milionů korun. Jednoznačně prospěšný projekt. Ostatně, Klusák na ně má instinkt a čich.

2. TÉMĚŘ DOKONALÁ TAJEMSTVÍ (Německo)
Téměř dokonalá tajemství: trailer | Constantin Film
Tržby 1 milion 29 tisíc KČ / návštěvnost 6.579 diváků / 98 kin
Německá verze původně italského komediálního dramatu těsně pod vrcholem. Snímek pojednávající o tom, že si hosté u jídelního stolu vzájemně ukazují, co jim zrovna "přistálo" na mobilech, má zanecelé dva týdny na kontě 18.350 diváků a 2 miliony 867 tisíc korun. Důkaz toho, že evropský film v době koronavirových opatření a absentujících hollywoodských blockbusterů návštěvnost kin rozhodně nezachrání.

1. 3BOBULE (Česká republika)
3Bobule
Tržby 4 miliony 866 tisíc KČ / návštěvnost 33.067 diváků / 191 kin
3Bobule na vrcholu a první solidní první místo žebříčku od rozvolněných opatření po kulminaci pandemie koronaviru. Přestože byl nebývale slunný víkend, vyrazilo na komedii z moravských vinic přes 33 tisíc diváků. Navíc oproti předchozímu víkendu poprvé od pandemie promítala i síť multikin Cinema City. A bylo to znát. Oproti předchozí Top 20, kdy do kin přišlo cca 52 tisíc diváků, to tentokrát bylo "už" tisíců 65. Na druhou stranu se zase odsunuly některé premiéry očekávaných blockbusterových snímků, dětem začínají prázdniny, takže je otázkou, zda a kdy se návštěvnost bude zvyšovat. České producenty může alespoň hřát, že se v rámci Top 20 hned tři jejich snímky dostaly mezi pětici nejnavštěvovanějších. A to se počítá.

Aktuální žebříček tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.

Obrázek článku