Dočká se Gladiátor pokračování?

Dočká se Gladiátor pokračování?
Gladiátor Russell Crowe | WallpaperAccess
O míře úspěchu a popularity Gladiátora, který roku 2000 na pár let oživil
Ridley Scott
Gladiátor | DreamWorks
subžánr sandálových velkofilmů a odnesl si dokonce Oscara za nejlepší film, už dlouze rozmlouvat jistě nemusíme. Minimálně z pohledu ocenění jde o nejúspěšnější projekt legendárního režiséra Ridleyho Scotta a není úplně překvapivé, že on sám se podle všeho nebrání případnému pokračování - již před nějakými deseti lety vyplulo na povrch, že Scott sdílí nadšení s hudebníkem Nickem Cavem, jenž chtěl ve svém scénáři poslat reinkarnovaného Maxima v podání Russella Crowa na jakousi mystickou pouť lidskou historií. Na realizaci tohoto konceptu tehdy celkem logicky nedošlo a další plány na dvojku Gladiátora, tentokráte mnohem nadějnější, se objevily před dvěma lety - Ridley Scott měl tehdy vyvíjet sequel společně se scénáristou Peterem Craigem (Město, Top Gun: Maverick) a příběh měl následovat dospělého Lucia, tedy syna Maximovy bývalé milenky Lucilly (Connie Nielsen), jemuž chrabrý gladiátor v jedničce v podstatě zachránil život.
Producent původního filmu Douglas Wick v nedávném rozhovoru prozradil, že se o případném sequelu, jenž v posledních dvou letech evidentně uvízl na mrtvém bodě, bavil ještě téhož dne se samotným Scottem a že vznik pokračování stále není vyloučený. "Je to sranda. Doslova před dvěma hodinami jsem vedl s Ridleym rozhovor o sequelu, na němž pracujeme. Všichni víme, že Gladiátor je velmi unikátní film. Hlavní charakter je navíc mrtvý. Tudíž nemůžeme začít nový projekt se slovy 'Oh, máme návrat do rolí pro tyhle filmové hvězdy'. Každý má k tomu filmu takový respekt, že je vyloučeno se do toho pustit, dokud nedostaneme materiál na papír. Nikdo nechce vzkřísit cynické stíny, aby vydělal pár dolarů."
Wick dále uvedl, že scénář Nicka Cavea nebyl ve své době seriózně zvažován a zabíhal příliš mimo téma, a na otázku, nakolik vysoké jsou šance na to, že aktuálně probíraný sequel nakonec vznikne, odpověděl prostě: "Rozhodně bych řekl, že je to více než 50 procent. A to je velmi upřímná odpověď."
Gladiátor
Gladiátor | DreamWorks & Universal Pictures
Pokud má skutečně další Gladiátor vzniknout, mnoho fanoušků by jistě místo přímého pokračování s dospělým Luciem (přičemž momentálně ani není jasné, zdali se projektu nadále účastní i Peter Craig) raději vidělo prequel, jenž by zmapoval Maximovo tažení proti nepřátelům římské říše. Varovným signálem ale může být fakt, že Ridley Scott, jenž by film s největší pravděpodobností režíroval, se v rámci oprašování slavných značek moc neosvědčil - jeho prequely k Vetřelci, tedy Prometheus a Covenant, jsou přinejmenším hodně problematickými záležitostmi.
Chtěli byste pokračování Gladiátora vidět na velkém plátně? A pokud ano, jakým směrem by se měl příběh podle vás vydat?

Poznáte oblíbené filmy po přečtení jedné věty?