Recenze: Gangs of London - fenomenální britský režisér servíruje nebývale brutální gangsterku

Recenze: Gangs of London - fenomenální britský režisér servíruje nebývale brutální gangsterku
Gangs of London (2020) | Sky Original
Vlivný londýnský mafián Finn Wallace (Colm Meaney) byl zavražděn. Jeho horkokrevný syn Sean (Joe Cole) je ochotný zajít jakkoliv daleko, aby otcovu smrt pomstil...

Trailer:

Tím nejdůležitějším, co by se mělo ohledně Gangs of London zmínit, je, že jedním z jeho dvou hlavních tvůrců je fenomenální britský režijní talent Gareth Evans (druhým je Matt Flanery). Pokud jste od něj už něco viděli, zejména jeho první a Zátah, máte alespoň přibližnou představu, co od tohoto seriálu čekat. Zároveň je však nutno dodat, že se jedná o jeho zatím příběhově nejkomplexnější a nejambicióznější dílo.
Gangs of London nabízejí téměř vše, co může moderní drsná mafiánská sága odehrávající se v současnosti nabídnout. V jejím centru je rodina, jejíž členové se ztrátou hlavy nejen svého rodu, ale i zločineckého syndikátu dostávají do čím dál tím větších potíží. Jak co se týče byznysu, protože nevědí, komu můžou věřit a kdo je se snaží zlikvidovat, tak mezi sebou. Na povrch totiž postupně vyplouvají pře a křivdy, které mezi nimi panují. Ať už jde o vztah Finna se Seanem, Finnovy ženy Marian (Michelle Fairley ze Hry o trůny) s dcerou Jacquline (která jako jediná nechce mít s podsvětím a kriminálními praktikami nic společného) či problémovou černou ovci rodiny, drogově závislého a duševně labilního Billyho (Brian Vernel). A to je jen začátek obrovské a nesmírně spletité sítě vztahů, která se v devítidílném seriálu rozprostírá - a která se s každou další epizodou zvětšuje a komplikuje. Velká frajeřina ale spočívá v tom, že pokud seriál budete sledovat pozorně, neztratíte se v něm. Je totiž ohromně dobře napsaný a výborně (přehledně a dynamicky) odvyprávěný.
Gangs of London
Gangs of London | Sky Original
Jsem přesvědčený, že pokud vás zaujme pilotní díl, jenž má stopáž celovečerního filmu (95 minut) a režíroval ho sám Evans, dojedete následně i zbylých osm. Už první epizoda totiž dává jasně najevo, co bude pro celou sérii typické a čím bude chtít své diváky oslnit. Primárně to bude scénář poutavě operující se spoustou velmi dobře napsaných, obsazených a zahraných postav, jejich velmi rozmanitými vazbami (rodinnými/partnerskými/přátelskými/obchodními) a mnoha zdrcujími dějovými zvraty, které jdou obvykle ruku v ruce s "evansovskými" akčními scénami.
Gangs of London
Gangs of London | Sky Original
Akčními scénámi, které jsou prakticky všechny tak neskutečně dobré, že se vyplatí celé Gangs of London odkoukat už jen kvůli nim. Opět se vrátím k dvojici Zátahů. Pokud jste tyto dvě skvostné brutální indonéské akční pecky viděli, víte, jaký typ a kvalitu přestřelek a kontaktních soubojů očekávat. Nesmírně krvavé, explicitně brutální a po všech stránkách "špinavé". Ale hlavně enormně nápadité, výtečně inscenované a fantasticky natočené (a to nejen na poměry současné 'quality tv', ale i na ty filmové). Evans je v této specifické kategorii zkrátka (ne)skutečné zjevení. Možná nikdo jiný nedokáže v dnešní době udělat z pouhých mlátiček, stříleček či explozí podívané natolik strhující, že dokáží zásluhou svého ztvárnění (viz špičková práce s kamerou a mistrovská bojová choreografie) divákovi opakovaně vyrážet dech a nechat ho nevěřícně zírat na obrazovku. Navíc si točil skoro všechny akční scény sám, takže se můžeme hádat leda tak o tom, zda je víc boží bitka se sekáčkem, brokovnicová čistka či třeba velkolepý útok na odlehlý statek... Jednoznačným vrcholem (nejen) akční stránky seriálu je epizoda č. 5, která je celkově pojata výrazně jinak než zbytek první řady (částečně funguje i jako náramně vygradovaný samostatný hodinový film). Stejně jako výše zmíněná pilotní je i ona celá v Evansově bezchybné a až mrazivě sebejisté režii. Mimochodem, se Zátahem 2 mají Gangy společný i jeden klíčový dějový motiv - a ten zde funguje (i díky většímu prostoru) možná ještě lépe, než ve zmíněném snímku.
Kromě Evanse na seriálu jako režiséři jednotlivých epizod pracovali ještě Xavier Gens (Hitman, The Divide) a Corin Hardy (Hvozd, Sestra), kteří také mají za sebou několik drsných (převážně hororových) filmů. Stylově i kvalitativně je však seriál velmi konzistentní. Rozhodně není nijak výrazně znát, že by se na režijních seslích střídali tři filmaři s odlišnými rukopisy.
Gangs of London
Gangs of London | Sky Original
Patrně jediné, s čím mám v případě Gangů maličko problém, je jejich poslední epizoda. Ne snad proto, že by byla méně zajímavá či hůře natočená než ty předchozí. Jen to není završení série, jaké by na základě toho, co nám tvůrci velkoryse nabízeli celou dobu předtím, úplně bezproblémově pasovalo a plně uspokojilo. Druhá série je ale údajně v plánu, takže snad zanedlouho (s "trochou" štěstí hned příští rok) zjistíme, zda ten trochu podivný závěr bude nakonec dávat smysl a dočkáme se tak další masité porce chutných mafiánských intrik a akce, z níž padá člověku čelist až někam do sklepa.
Hodnocení: 90%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE