Pokračování Čelistí mohlo zmapovat jednu z největších námořních tragédií historie

Pokračování Čelistí mohlo zmapovat jednu z největších námořních tragédií historie
ze zákulisí Čelistí | Letterboxd
Když před námi někdo vysloví název Čelisti, kromě děsivých scén
Čelisti II
Čelisti II
zachycujících útoky žraloka či slavné hlášky 'We're gonna need a bigger boat' si jistě každý rychle vzpomene na svérázného rybáře Quinta (v neopakovatelném ztvárnění Roberta Shawa), jenž v podnapilém stavu vypráví šerifu Brodymu (Roy Scheider) a Hooperovi (Richard Dreyfuss) historku o vlastním zážitku z válečné lodě USS Indianapolis. Ta se samozřejmě zakládá na tragické skutečné události - tento křižník amerického námořnictva podnikl roku 1945 přísně tajnou misi, když dovezl na ostrov Tinian atomovou pumu Little Boy, která se později stala nástrojem zkázy pro japonskou Hirošimu. Při zpáteční cestě však USS Indianapolis zasáhla dvě torpéda z japonské ponorky a křižník s celkem 1196 osobami na palubě šel 30. července 1945 rychle ke dnu. 300 mužů se údajně nestačilo dostat z lodi a potopilo se společně s ní, zbylých 900 trosečníků pak čelilo dlouhé čtyři dny naprostému vyčerpání, dehydrataci a především útokům žraloků. Zachránilo se pouze 317 lidí a šlo tak o největší nárazovou ztrátu na životech v historii amerického námořnictva - a právě na tyto události se chtěl Steven Spielberg v chystaném pokračování Čelistí zaměřit.
Pokračování bylo po fantastickém úspěchu a bezprecedentním drancování pokladen v létě 1975 ostatně nevyhnutelné a studio Universal dobře vědělo, jakou prestižní značku si nově hýčká. S natočením dalšího dílu podle všeho souhlasil i sám Spielberg, který ale odmítl točit přímé pokračování a papouškování jedničky, nýbrž chtěl skrze prequel zmapovat hrozivé události na USS Indianapolis, jichž se mladý Quint měl účastnit a také je jako jeden z mála přežít. Asi netřeba dodávat, jak lákavě tato idea zní - legendární filmař, pro něhož se druhá světová válka stala zřejmě nejosobnějším tématem, věnuje svůj první příklon k danému historickému období příběhu, jenž si můžeme představovat jako spojení Zachraňte vojína Ryana s neutěšeným hororem, jaký nabídly vrcholné sekvence Čelistí a jaký museli skutečně prožívat trosečníci obklopeni chladnokrevnými žraloky, jejichž 'oči jsou mrtvé jako oči panenky'.
Kinematografie jistě disponuje velkým množstvím podobných spekulací 'co kdyby', ale dočkat se namísto výsledné dvojky Čelistí (která je sice neurážlivá, ale velmi neinvenční a hloupější) zmíněného převyprávění natolik slavných a neutěšených událostí přímo od mistra vyprávění, to zkrátka představuje dost možná nejvíce vzrušující 'co kdyby' ve filmových dějinách - ještě k tomu s představou, že by se jako scénárista vrátil John Milius, jenž Quintovo strhující vyprávění v jedničce napsal. Universal se však evidentně bál zasadit letní blockbuster do podobně depresivního a choulostivého rámu, a tak z těchto plánů bohužel sešlo a pro pokračování byl najat v podstatě neznámý režisér Jeannot Szwarc, který Spielbergovu vizionářství i se slabším scénářem nemohl stačit. Sám Spielberg se k tématu druhé světové války vyjádřil již roku 1979 se svou satirickou komedií 1941 a od té doby ho dále prozkoumával skrze Říši slunce, Schindlerův seznam či Zachraňte vojína Ryana.
Nicolas Cage
USS Indianapolis: Boj o přežití | Saban Films
Filmového zpracování se však neblahé osudy posádky USS Indianapolis nakonec dočkaly a jeho hlavní tváří nebyl roku 2016 nikdo jiný než Nicolas Cage, jenž si zahrál kapitána v béčku USS Indianapolis: Boj o přežití, které v kinech propadlo a rozhodně ani zdaleka nedosahuje kvalit, které by odpovídaly významu a smutnému odkazu daných událostí a kterých by jistě dosáhl se svými prostředky a talentem Steven Spielberg.
Čelistem každopádně přejeme vše nejlepší a vždycky můžeme předstírat, že jejich pokračování (především tedy trojka a HLAVNĚ čtyrka) nikdy nevznikla.