Dny evropského filmu: Tajemné vzkazy na toastech, zlatý věk burlesky a dluhová krize

Dny evropského filmu: Tajemné vzkazy na toastech, zlatý věk burlesky a dluhová krize
Extra Ordinary | detail plakátu
DEF se zaměřují výhradně na současný evropský film a letos představí přes 40 snímků z téměř 30 evropských zemí. V šesti 6 programových sekcích uvedou oceňované animované snímky, filmy pro mladší publikum, rodiny s dětmi i filmy starých mistrů. Doprovodný program pak reflektuje aktuální témata, o kterých se bude debatovat s českými ekology, cestovateli, ekonomy, hudebníky, právníky či politology.
Extra Ordinary
Extra Ordinary | Blinder Films
Zahajovacím filmem festivalu bude duchařské dobrodružství Extra Ordinary. Koprodukční irsko-belgická fantasy komedie s hororovými prvky představí v hlavní roli instruktorku autoškoly Rose (Maeve Higgins), která se během každodenních situací setkává s duchy. A rozhodne se je ignorovat. Na druhém konci vesnice ovšem jistému muži (Barry Ward) nedá pokoj zesnulá dcera a píše mu vzkazy na tousty. Zapomenutý rocker potom vzývá samotného vládce pekel, aby mu pomohl napsat ještě alespoň jeden hit. Debut režisérů a scenáristů Mikea Aherna a Endy Loughmana boří všechny žánrové hranice a nechává za sebou nevídanou komediální spoušť.

Extra Ordinary: Trailer

Extra Ordinary
Speciální verzi písně Jaro od Tata Bojs, která je součástí programu Brainz VR Cinema, dorazí na DEF osobně představit Milan Cajs. Režisérka Johana Ožvold uvede pozoruhodný hudební dokument The Sound Is Innocent a Václav Marhoul připomene své Nabarvené ptáče. Snímek Postiženi muzikou o zákulisí neobyčejné kapely The Tap Tap po projekci představí režisér Radovan Síbrt a o zlatém věku kypré burlesky po projekci filmu Turné s diváky pohovoří ředitel Prague Burlesque David Jahn.
Turné
Turné | Le Pacte
Po snímku Kam se muž vrací provede diváky Norskem prostřednictvím diáků cestovatel a dobrodruh Ivo Petr. O tom, jak to bylo s řeckou dluhovou krizí, se po projekci filmu Dospěláci nezdolného kritika kapitalismu a režiséra Costy-Gavrase v místnosti povede ekonomicko-politologická debata se známým ekonomem Tomášem Sedláčkem.
Po projekci filmu Space Dogs bude následovat debata s organizací Hlas zvířat, která se významně zasadila o aktuálně schválenou novelu trestního zákoníku, která upravuje nedostatečnou legislativu v oblasti ochrany zvířat. Debaty se zúčastní také právnička Tereza Plická a jedna z ambasadorek DEF, herečka Kateřina Hrachovcová.
dny-evropskeho-filmu
27. ročník Dnů evropského filmu | DEF
Vybrané programové sekce a jednotlivé projekce DEF podporují ambasadoři z řad českých influencerů a známé osobnosti. V kině se tak diváci potkají s hercem Matyášem Valentou, herečkou Petrou Nesvačilovounebo s všestrannou umělkyní Vladivojnou La Chiou. VR filmy podpoří mimo jiné gamerka Naomi Adachi.