Velké letošní premiéry se znovu odkládají. Na jak dlouho?

Velké letošní premiéry se znovu odkládají. Na jak dlouho?
Tenet | Sci-Fi Movie Page
V prvé řadě jde samozřejmě o Tenet režiséra Christophera Nolana. Ten si doteď velmi zarputile udržoval 17. červenec jako své datum premiéry, přičemž ve vzduchu visela nejistá podmínka, podle níž muselo být v té době opět v provozu alespoň 80 procent světových kin, aby se studio Warner Bros odvážilo velikášský projekt do světa vypustit. Momentálně se ale potvrdily obavy týkající se třeba existenciálních problémů čínské sítě kinosálů a Tenet se podobně jako všichni vysokorozpočtoví konkurenti odsouvá - naštěstí nás zatím může uklidnit, že zdržení nemá být kdovíjak drastické, neboť potenciální sequel Počátku, jak o něm někteří fandové referují, posunul svou premiéru jen o dva týdny na 31. července 2020.
A co víc, studio nehodlá dále zahálet a namísto původně plánované premiéry
e81b483c
Tenet | Warner Bros.
znovu pošle do kin zmiňovaný Počátek, čímž jednak oslaví jeho desetileté výročí (a řada zarytých fanoušků se jistě přidá), jednak možná podtrhne vzývanou tematickou podobnost s očekávaným bijákem, v němž hlavní role ztvární John David Washington, Robert Pattinson či Kenneth Brannagh. "Jsme skutečně vzrušení, že v těchto rapidně se měnících podmínkách pošleme globální trhák s měřítkem a dosahem, z nichž padá čelist, do kin již 31. července," uvedl jeden z hlavounů studia Toby Emmerich.
Dalším v pořadí, koho se opětovné přesunutí data premiéry týká, je pokračování úspěšné Wonder Woman, opět pod hlavičkou Warner Bros. To mělo dorazit do kin již 5. června tohoto roku, načež ho koronavirová opatření odsunula na 14. srpen. Ani tento termín ale konečný nebude a nově se počítá s uvedením 2. října 2020. Wonder Woman 1984přivede Gal Gadot a její Dianu Prince doprostřed 80. let, vrátit se jakýmsi zázračným způsobem má i oblíbený Steve Trevor v podání Chrise Pinea a režisérka Patty Jenkins slibuje naprosto odlišný zážitek, než jakým byl celkem úspěšný předchůdce. "Je tu neuvěřitelná hudba, neuvěřitelné umění," rozpovídala se režisérka v nedávném rozhovoru. "Myslím si, že lidstvo bylo v 80. letech na vrcholu a v extrému. Tehdy jsme mohli dělat, cokoli jsme si jen zamanuli, aniž bychom měli ponětí o ceně. Film bude v mnoha ohledech tou nejvíce usilovnou a elegantní verzí těchto 80. let."
Chris Pine
Wonder Woman 1984 | Warner Bros.
A posledním opravdu velkým projektem, který Warneři v rámci zbrusu nového plánování posunují, je pravděpodobný dovětek současného MonsterVersa Godzilla vs. Kong. Ten měl vyjít 20. listopadu 2020, ale momentálně přesunul své ambice mezi letní blockbustery a snad ho uvidíme 21. května 2021. Jak někteří jistě tušíte, jde o datum, které bylo původně vyhrazeno premiéře čtvrtého Matrixu - ten se ale také podstatně zdrží a nyní to vypadá, že dorazí až v dubnu 2022. Warneři tak zřejmě budou mít letní sezónu 2021 velmi nabitou - kromě hašteření Godzilly a King Konga se rovněž počítá s premiérami nového Space Jam, Sebevražedného oddílu od Jamese Gunna nebo Batmana s tváří Roberta Pattinsona. Režisér Godzilla vs. Kong Adam Wingard zveřejnil k tomuto zdržení vskutku výmluvné prohlášení: "Všem fandům Godzilly a Konga - vím, jak jste natěšení na to, jak bitva století skončí, ale vzhledem k současným okolnostem zkrátka musíme počkat trochu déle. Zajistěte si NEJVĚTŠÍ možné plátno, na němž uvidíte střet Konga s Godzillou v květnu 2021!"
Otázkou zůstává, jak se situace vyvine kolem hrané adaptace Legendy o Mulan, která je momentálně prvním velkým projektem, jenž by měl zamířit do kin po jejich znovuotevření. Tuzemská premiéra je stanovena na 23. července 2020, tedy týden před Tenetem. Snad alespoň v tomto případě už vše klapne a čekání na první hollywoodský vysokorozpočtový projekt od února konečně skončí.
Yifei Liu
Mulan | Walt Disney Studios
Na jakou velkou premiéru, která se má v tomto či v příštím roce odehrát, se nejvíce těšíte?