Slavní herci si "pinkali" v Praze na Štvanici. Ztroskotanci objevili nečekaný talent. Znáte evropskou kinematografii?

Slavní herci si "pinkali" v Praze na Štvanici. Ztroskotanci objevili nečekaný talent. Znáte evropskou kinematografii?
Utop se, nebo plav | Bohemia Motion Pictures
Každý pátek počínaje 1. květnem najdete na této facebookové stránce soutěžní otázku týkající se vybraného filmu. Prvních pět správných odpovědí získá voucher na stream tohoto filmu na portálu aerovod.cz platný do 30. září.
Borg/McEnroe
Soutěžit můžete dnes od 10:00 spolu se skandinávským snímkemBorg/McEnroe. Ten vypráví o proslulé rivalitě mezi největšími mužskými tenisovými esy přelomu 70. a 80 let. Strhující drama natočené z velké části u nás se soustředí na památné finále Wimbledonu v roce 1980.
V poněkud obskurnější sportovní disciplíně se odehrává francouzská komedie Utop se, nebo plav, která přijde na řadu v pátek 12. června. Skupina životních ztroskotanců se v ní pokusí chytit druhý dech v týmu mužských akvabel. Film, v němž synchronizovaně plavou například Mathieu Amalric, Guillaume Canet či Benoît Poelvoorde, před dvěma lety zakončoval festival v Karlových Varech.
Aki Kaurismäki
Finský klasik úsměvných depresí a příběhů o lidské sounáležitosti Aki Kaurismäki (Muž bez minulosti, Juha) nabídne 19. června Druhou stranu naděje. Novou chuť do života v jeho údajně poslední hořkosladké komedii najde podomní obchodník s košilemi Wikström, který se pokusí začít nový život jako restauratér a ještě navíc podá pomocnou ruku syrskému uprchlíkovi v beznadějné situaci.
Portrét dívky v plamenech | KVIFF.TV
Jeden z nejoceňovanějších evropských filmů loňského roku přijde na řadu 26. června. Drama francouzské scenáristky a režisérky Céline Sciammy Portrét dívky v plamenech se odehrává v roce 1760 na odlehlém ostrově u Bretaně. Mladá malířka Marianne tam přijede namalovat na zakázku svatební portrét dívky Héloise, která se má proti své vůli provdat do Milána. Strhující příběh milostného vzplanutí těží ze suverénní režie, působivých vizuálů i skvělých hereckých výkonů.
První červencový pátek pak soutěž 10 filmů z Evropy zakončí oddechový Andělský podíl. Anglický klasik sociálního dramatu Ken Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty v něm vyprávějí o problémovém mladíkovi Robbiem, který v sobě najde nečekaný talent na degustování whisky – a nebojí se ho využít k tomu, aby si nezákonně přilepšil. Andělský podíl běžel v hlavní soutěži festivalu v Cannes, kde Loach jako jeden z hrstky režisérů zvítězil hned dvakrát – s filmy Já, Daniel Blake a Zvedá se vítr.
Kreativní Evropa MEDIA je program Evropské unie na podporu kinematografie a audiovizuálního průmyslu, který financuje řadu filmových aktivit i v České republice. Podporuje vývoj nových filmů - v posledních letech by bez něj nevznikly například filmy Nabarvené ptáče nebo Staříci a mnohé další, řadu filmových festivalů (Anifilm, Ji.hlava, Zlín...), filmovou i online distribuci, kina Europa Cinemas, scenáristické workshopy a široké spektrum dalších projektů. Některé z nich najdete možná i blízko vás.
Zdroj: Kreativní Evropa