Premiéry v kinech: Feministka Keira Knightley, svůdná tanečnice a divoké včely

Premiéry v kinech: Feministka Keira Knightley, svůdná tanečnice a divoké včely
Trafikant | Film Europe
PROBLÉMISSKY (režie: Philippa Lowthorpe)
Problémissky
Historii Hnutí za práva žen a "památné" soutěži Miss World roku 1970 se věnuje komediálně laděné historické retro drama Problémissky s Keirou Knightley v hlavní roli. Protestovalo se proti soutěži krásy, která ženy dehonestuje, proti rasismu (do soutěže byly přizvány dvě ženy z Jihoafrické republiky, což vyvolalo rozruch) a britskému komiku Bobu Hopeovi, který show moderoval.
Dle dostupných recenzí chybí Problémisskám ucelenost, mají příliš široký záběr, jemuž chybí jasnější dramaturgie. Na druhou stranu filmu nechybí lehkost a nadhled, takže docela dobře pobaví. Recenzenti prozatím dávají 50 procent.

#JSEMTADY (režie: Eric Lartigau)
#jsemtady
Co se stane, když pustíte šéfkuchaře (Alain Chabat) v předdůchodovém věku k internetové seznamce? Na to dává odpověď francouzská romantická road movie komedie. Zvědavost (a možná láska) nezná hranic, takže muž podstoupí výlet přes půlku planety, aby... Co vlastně? Poznal sám sebe?
Recenze filmu #jsemtady najdete zde. Prozatím solidních 68 procent.

TRAFIKANT (režie: Nikolaus Leytner)
Trafikant
Vídeň, trafika, dospívání, dívky a Sigmund Freud v podání Bruna Ganze jako doutníkový štamgast. Koprodukční Trafikant představuje v hlavní roli 17letého Franze (Simon Morzé), který je vyslán do rakouského hlavního města, aby nabral životní zkušenosti díky trafice rodinného známého. Může se mladík stát Freudovým důvěrníkem? A jak to dopadne s jeho námluvami s kabaretní tanečnicí?
Recenze filmu Trafikant si přečtete zde.

ZEMĚ MEDU (režie: Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov)
Země medu
A závěrem jeden pozoruhodný dokumentární počin, který je v současnosti nebývale aktuální. V hlavní roli odlehlá horská oblast na Balkáně, chov divokých včel a střet s nově příchozími, který poukazuje na nerovnováhu v detailu i celku našich životů. Dle distributora snímku jde "o překvapivě humorný, byť drsný i něžný portrét křehké rovnováhy mezi lidstvem a přírodou, o pohled na rychle mizející způsob života a nezapomenutelné svědectví o vytrvalosti jedné ženy."
Recenze Země medu si přečtete zde. Prozatím 78 procent.

Seznam všech květnových premiér najdete ZDE.

Obrázek článku