Recenze: Problémissky - Modelky, feministky a pytlíky s moukou

Recenze: Problémissky - Modelky, feministky a pytlíky s moukou
Problémissky | Bioscop
Takhle shrnutě to nedává moc smysl, což byl můj záměr, neboť podobným způsobem nedává moc smysl celý tento film. Jeho vyvrcholení spočívá v tom (což není spoiler, neboť se to opravdu stalo), že uprostřed ceremoniálu začalo několik feministek v hledišti dělat rámus a házet na Boba Hopea pytlíky s moukou, čímž dostal patriarchát za vyučenou. Trvalo to asi 30 sekund.
Někoho napadlo udělat z toho celovečerní film, a navíc (kupodivu) lehkou, nezávaznou, nikoho neurážející komedii. Proto musel scenárista napsat několik dějových linek, především:
Feministická studentka (Keira Knightleyová) se snaží na univerzitě prorazit mezi muži, postavit se své pro-patriarchální matce a skamarádit se s méně sofistikovanými a radikálnějšími femino-anarchistkami.
Keira Knightley
Problémissky | BBC Films
Proutník a sexista Bob Hope se připravuje na moderování a řeší problémy s manželkou.
Organizátoři Miss World připravují ceremoniál a bojí se toho, že bude někdo protestovat.
Černé soutěžící se snaží bojovat s rasismem.
Některým soutěžícím vadí sexismus (progresivní Miss Švédsko), jiným ne.

Trailer:

Problémissky
Tyto dějové linky se během stominutového filmu nijak zásadně neprotnou, až do úplného konce, kdy se feministka setká s čerstvou černou miss a Bob Hope má konflikt se svou manželkou - což je obojí napsáno tak trapně didakticky, že jsem si skoro jist, že se ani jedno z toho nestalo (ne že se to stalo jinak, ale že se to nestalo vůbec).
Kromě toho se v souvislosti s Miss World 1970 hodně mluvilo o korupci a nespravedlivém vítězství (více než o tom třicetisekundovém protestu), ale tomu se kupodivu film věnuje jen asi desetisekundovým náznakem uprostřed (výběr poroty) a pak už vůbec - asi aby to nevypadalo, že černoška vyhrála neprávem, nebo co. Opravdu nevím. Nemám problém s tím, že film prosazuje nějaká stanoviska a názory, se kterými nesouhlasím. Mám problém s tím, že mi není jasné, jaká stanoviska a názory tento film prosazuje - pokud nějaká jiná, než "pohlaví by si měla být rovna".
Greg Kinnear, Lesley Manville
Problémissky | BBC Films
Film docela funguje jako ta výše zmíněna lehká, nezávazná komedie. Především Rhys Ifans jako hlavní organizátor je legrační, Greg Kinnear jako Bob Hope se docela snaží (i když je jeho snaha o napodobování Hopeova úsměvu občas přiliš křečovitá) a některé scény jsou slušně řemeslně natočeny a mají "šmrnc".
Ovšem kdykoliv se tvůrci snaží nějakou scénou říct něco vážnějšího, padají více či méně na ústa. Myslel jsem si, že jejich extrémní zjednodušování všech těch složitých feministicko-patriarchálních témat musí být pro feministky především urážlivé, ale na projekci uprostřed sálu seděly čtyři ženy s krátkými vlasy a velkými brýlemi, které se hlasitě smály scénám, kterým se nesmál nikdo jiný v kině, a na konci tleskaly. Takže asi ne...
Nevím, co všechno se okolo Miss World 1970 a v jejím zákulisí stalo. Ale tento film je natočen tak, jako kdyby se tam nic zajímavého ani zásadního nestalo. Což znamená, že to není dobrý film, ať byla historická skutečnost jakákoliv.
Hodnocení: 50%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE