Spongebob v kalhotách: Podmořská žlutá houba, kterou buď milujete, nebo nesnášíte

Spongebob v kalhotách: Podmořská žlutá houba, kterou buď milujete, nebo nesnášíte
Spongebob v kalhotách | United Plankton Pictures
Spongebob v kalhotách, anglicky SpongeBob SguarePants, je americký animovaný seriál, který vytvořil biolog a animátor Stephen McDannell Hillenburg (1961 – 2018). Dobrodružství této malé mořské houby baví diváky už od roku 1999. K nám se tento seriál dostal o deset let později, kdy jsme ho mohli poprvé vidět na stanici TV Nova a od roku 2010 také na českém Nickelodeonu. Většina dílů pojednává o nevšedních zážitcích Spongeboba a jeho přátel, kteří žijí ne zrovna poklidným životem v malém podmořském městečku jménem Zátiší Bikin.
spongebob-v-kalhotach-podmorska-zluta-houba-kterou-bud-milujete-nebo-nesnasite-4
Spongebob v kalhotách (1999– ) | United Plankton Pictures
Kdybych měla Spongeboba nějak charakterizovat, tak nejspíš napíšu, že je to trochu mentálně zaostalá, žlutá a hranatá mořská houba, která i když nezdědila zrovna IQ Einsteina, tak optimismem rozhodně nestrádá. Ono nějak obecně platí, že lidé s nižším IQ mají jednodušší a hezčí život, čehož je Spongebob přímým důkazem. Někteří z jeho známých toho ale umí pořádně využívat – jak už tomu tak bývá. Například jeho zaměstnavatel, pan Evžen Krabs, majitel vyhlášené restaurace Křupavý Krab, kde Spongebob s radostí pracuje na místě kuchaře Krabích hambáčů a je mu úplně jedno, že ho šetřivý zaměstnavatel okrádá o každý vydělaný dolar.
spongebob-v-kalhotach-podmorska-zluta-houba-kterou-bud-milujete-nebo-nesnasite-8
Spongebob v kalhotách (1999– ) | United Plankton Pictures
Jeden z jeho sousedů, nevrlý Sépiák, který je mimo jiné i jeho kolega, se Spongeboba občas snaží přemluvit k tomu, aby proti panu Krabsovi zakročil. Například ho v jednom z dílů donutí stávkovat za lepší přístup k zaměstnancům. Nakonec je ale vždy Sépiák ten, který to vše odnese ze všech nejhůř. Když se totiž spojí Spongebob, pan Krabs a ještě k tomu mořská hvězdice Patrik – nejlepší přítel Spongeboba a zároveň i druhý soused s ještě nižším IQ, než má jeho žlutý kamarád – tak se pro Sépiáka den změní na katastrofu, ze které by se mohl učit i koronavir.
spongebob-v-kalhotach-podmorska-zluta-houba-kterou-bud-milujete-nebo-nesnasite-10
Spongebob v kalhotách (1999– ) | United Plankton Pictures
Jediný rozumnější aspekt této party je veverka Sandy. Ano, veverka. Sandy je hrdý texaský hlodavec, který se z bůh ví jakých důvodů rozhodl pro život pod mořem. Nosí bílý skafandr a žije ve své vzduchové bublině, kde si hrdě pěstuje svůj Ořešák. Sandy je ta, která po většinu času pomáhá Spongebobovi a jeho dalším přátelům z nesnází. Například když se zlotřilý a kariérně neúspěšný plankton, rozhodne ukrást svému rivalovi Krabsovi jeho tajný recept na vyhlášený Krabí hambáč. Sandy je inteligentní, temperamentní a velmi vynalézavá, a tak se rychle stává nedílnou součástí tamější komunity.
spongebob-v-kalhotach-podmorska-zluta-houba-kterou-bud-milujete-nebo-nesnasite-12
Spongebob v kalhotách (1999– ) | United Plankton Pictures
V dnešní době má tento kultovní seriál již přes 260 dílů a točí se další. Mimo jiné se pyšní i několika filmy, z toho první byl natočen již v roce 2004, Spongebob v kalhotách: Film. Následoval SpongeBob ve filmu: Houba na suchu (2015) a ten poslední bude v kinech letos v létě – snad. Nese název SpongeBob ve filmu: Houba na útěku. Spongeboba a Patrika v něm čeká další zábavné dobrodužství. Vydají se na cestu zachránit Spongebobova mazlíčka – šneka Garyho – kterého se zmocnil bůh Poseidon.
spongebob-v-kalhotach-podmorska-zluta-houba-kterou-bud-milujete-nebo-nesnasite-3
SpongeBob ve filmu: Houba na útěku (2020) | United Plankton Pictures
Kromě filmových zpracování se ale může pyšnit i komiksovou sérií, která vychází pravidelně každý měsíc, a to už od roku 2017. Můžete se tam setkat s dalšími netradičními zážitky Spongeboba a jeho party, které vás rozhodně pobaví a zcela nadchnou.
Spongebob je vhodný jak pro děti, tak i pro dospělé. Děti zaujme svou neskutečně chytlavou a zábavnou atmosférou, barevnými a zajímavými charaktery a v neposlední řadě také poměrně jednoduchým dějem. Dospělí se pak mohou pobavit nad skrytými narážkami a vtípky, které tvůrci ukryli pod kabátek nevinnosti a budou rozhodně sdílet nadšení jejich ratolestí – i když v trochu jiném slova smyslu.
spongebob-v-kalhotach-podmorska-zluta-houba-kterou-bud-milujete-nebo-nesnasite-6
Spongebob v kalhotách (1999– ) | United Plankton Pictures
Osobně mám Spongeboba moc ráda, ale setkávám se s velmi nesnášenlivými názory. Hodně z mých vrstevníků říká, že je to primitivní, nebo dokonce nervy drásající. Možná na tom něco bude, poněvadž je Spongebob opravdu hlupáček a nad některými jeho skutky mám chuť si zajet rukou do své bujné kštice a vytrhat si pár těch blonďatých vlasů, které se podvolí mé vůli. Co si ale budeme, Spongebob je jedna věc, ale hvězdice Patrik? To je úplně jiná kapitola. Musím uznat, že jestli někoho nesnáším, tak je to právě on. Nemůžu si pomoct. Spongebob je otravný v tom roztomilém smyslu slova. Je vám ho svým způsobem líto. Ale Patrik? Ten je jeho pravý opak, toho byste opravdu rádi zabili.
spongebob-v-kalhotach-podmorska-zluta-houba-kterou-bud-milujete-nebo-nesnasite
Spongebob v kalhotách (1999– ) | United Plankton Pictures
Naopak jestli je tady charakter, kterého lituji, tak je to chobotnice Sépiák. V seriálu vystupuje jako postava bručouna a samotáře, který by byl rád žil někde na výslunní jako uznávaný umělec, kdyby ho kdy potkal nějaký talent. Bohužel nepotkal, a tak je nucen pracovat v tom největším zapadákově pod mořem na pozici pokladního, v té nejhorší možné restauraci, s tím nejlakomějším zaměstnavatel. Je vám to podobné?
Je to smutné, ale právě tak přemýšlí většina dospělých, kteří to v životě úplně nevyhráli, nebo si to alespoň myslí. Sépiák je obrazem „normálního člověka“, který žije mezi idioty. Jeho komentáře jsou někdy opravdu výstižné a svým způsobem i zábavné, i když on to jako vtip opravdu nemyslel. Většinou platí, že to co Spongebobovi řekne, tak byste mu řekli i vy, kdybyste byli na jeho místě. Smutné pak je, že je to právě on, kdo to nakonec vždy nejvíc schytá.
spongebob-v-kalhotach-podmorska-zluta-houba-kterou-bud-milujete-nebo-nesnasite-26
Spongebob v kalhotách (1999– ) | United Plankton Pictures
Na Spongeboba se nesmíte dívat s tím, že to berete vážně. Je to oddechový seriál, při kterém musí člověk zkrátka vypnout a jen se nechat unášet podmořským proudem. Jakmile nad tím začnete přemýšlet, budete nejspíš nuceni sáhnout po ovladači od televize a přepnout to někam hodně daleko. Tento seriál je se mnou už pěkných pár let a i přes různorodé názory lidí na něj zkrátka nedám dopustit. Jaký vztah k němu máte vy?