Kde se vzala Batmanova slavná facka Robinovi?

Kde se vzala Batmanova slavná facka Robinovi?
World's Finest Comics #153 | DC Comics
Jde o jedno z nejslavnějších komiksových meme, přesto málokdo ví, kde se vzalo a proč by kdy Temný rytíř nafackoval svému věrnému parťákovi. Inu, stalo se tak v dnes již zapomenutém komiksovém čísle World's Finest Comics #153, které vyšlo v roce 1965. Jde o jeden z těch komiksů "co by kdyby", v nichž se autoři nutně nedrží stanových pravidel a kánonu a zkouší na známý fenomén aplikovat různé zběsilé nápady. Tady jsou Batman se Supermanem nepřátelé na život a na smrt, což žádná velká novinka není. Spor nicméně začíná již v mládí, kdy je Bruce nadšený z toho, že do města přiletí Superboy. Ten poprosí Thomase Waynea, aby mu vytvořil sérum proti zelenému kryptonitu, což ale nevyjde a naštvaný Superboy zmizí. Později večer je pak Thomas zavražděn a všechno ukazuje právě na Superboye.
Roky plynou, z Bruce se stane Batman a nakonec vezme pod svá křídla Dicka Graysona aka Robina. Bruce je odhodlaný zničit Superboye (teď už Supermana) za každou cenu, ale Robin trvá na tom, že by Superman nikdy nezabil nevinného. A to Batmana rozzlobí a přijde ona legendární facka:
kde-se-vzala-batmanova-slavna-facka-robinovi
World's Finest Comics #153 | DC Comics
Aby Batmanův plán vyšel, vymaže Robinovi paměť a na zbytek příběhu si vezme nějaký speciální pásek, který mu umožní létat, dá se dohromady s Lexem Luthorem a pak si uvědomí svou chybu a obětuje se pro Supermana. Ukáže se totiž, že Luthor sestrojil robota ve tvaru Superboye a ten zabil Bruceova otce. Tolik k celému příběhu tohohle zapomenutého klenotu.
Vlastně bych byl rád, kdyby Warneři vytahovali podobné obskurní rarity ze skříně a zkoušeli je adaptovat. Rozhodně by to vneslo do současné vlny filmových komiksů trochu nepředvídatelnosti. A mimochodem, kdybyste si tenhle kousek chtěli pořídit do sbírky, dá se zatím bez problémů sehnat.
kde-se-vzala-batmanova-slavna-facka-robinovi-1