55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se odkládá

55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se odkládá
MFF Karlovy Vary 2019 | Film Servis Festival Karlovy Vary
55. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary proto proběhne ve dnech 2.- 10. července 2021.
Situaci od počátku sledujeme a byli jsme připraveni uspořádat letošní ročník festivalu i s vědomím, že při nutném respektování všech závazných nařízení vlády a mezinárodních opatření nebude možné, aby vznikl v takové podobě a kvalitě, na jaké jsou naši diváci, hosté i partneři zvyklí, tedy s mezinárodní soutěží, prezentací zahraničních tvůrců a všemi doprovodnými akcemi. Jedním ze záměrů, které jsme zvažovali, bylo vytvořit letošní festival v náhradním termínu.
Vzhledem k tomu, že situace se neustále vyvíjí, nařízení vlády ohledně konání kulturních akcí budou průběžně aktualizována a je těžké je predikovat. Jsme v pravidelném spojení s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem, konzultovali jsme situaci také s premiérem Andrejem Babišem a na základě těchto rozhovorů jsme dospěli k závěru, že konání letošního ročníku karlovarského festivalu v jiném termínu či rozsahu by s sebou stále neslo zdravotní rizika a omezení, která by bylo z organizačního hlediska velmi těžké zajistit.
55-rocnik-mezinarodniho-filmoveho-festivalu-karlovy-vary-se-odklada
MFF Karlovy Vary 2019 | Film Servis Festival Karlovy Vary
Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je jednou z nejvýznamnějších kulturních událostí u nás a jako organizátoři jsme nakonec dospěli k názoru, že hledání redukovaných nebo alternativních variant by šlo proti jeho hlavnímu smyslu, a tím je vzájemné setkávání diváků, filmových tvůrců, lidí z různých oblastí života a jejich kolektivní vnímaní filmových děl. Věřím, že síla společného prožitku při projekcích v sálech a jeho sdílení jsou nenahraditelné,“ uvádí prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.
Dovolte mi poděkovat Ministerstvu kultury České republiky, městu Karlovy Vary, Karlovarskému kraji a všem našim partnerům a spolupracovníkům za jejich podporu. Věřím, že se v červenci 2021 setkáme v Karlových Varech při 55. ročníku festivalu,“ dodává Bartoška.
Vítáme vyjádření pana ministra Zaorálka, který veřejně deklaroval, že subjekty, které získávají státní dotaci na své projekty, chce Ministerstvo kultury podpořit a že i v případě, že tyto akce neproběhnou, se bude Ministerstvo kultury ČR snažit postupovat tak, aby část dotace byla využita na zachování jejich existence. S panem ministrem i dalšími pracovníky MK jsme v kontaktu a řešíme další postup ve vztahu k festivalu.
55-rocnik-mezinarodniho-filmoveho-festivalu-karlovy-vary-se-odklada-1
MFF Karlovy Vary 2019 | Film Servis Festival Karlovy Vary
Jsme rovněž v kontaktu s partnery MFF Karlovy Vary, kteří současnou situaci přijali s pochopením a vyjádřili vůli i nadále karlovarský festival podporovat. Se všemi budeme řešit další postup v souvislosti s posunem 55. ročníku na příští rok.
Při přípravách 55. ročníku MFF KV zhlédli členové programového oddělení festivalu řadu zajímavých filmových titulů, o nichž jsme přesvědčeni, že by měly velkou odezvu u festivalového publika. Vzhledem k tomu, že plán uvolňování opatření vlády počítá s otevřením kin pro daný počet návštěvníků od 8. června, rozhodli jsme se připravit speciální verzi tradiční přehlídky Vary ve vašem kině, která by v původním festivalovém termínu (3.-11.7.2020) nabídla divákům kin po celé České republice mimořádný výběr snímků, které stojí za to vidět.
55-rocnik-mezinarodniho-filmoveho-festivalu-karlovy-vary-se-odklada
MFF Karlovy Vary 2019 | Film Servis Festival Karlovy Vary
V původním termínu festivalu proběhne také velká část tradiční soutěžní přehlídky projektů pro filmové profesionály KVIFF Eastern Promises, vzhledem k předpokládaným omezením se ale odehraje ve virtuálním prostředí. Díky tomu se filmové projekty v různých fázích vývoje či výroby z regionu střední a východní Evropy, Balkánu, bývalého Sovětského svazu, Blízkého východu a severní Afriky budou moci představit také zahraničním nákupčím, festivalům a distributorům. On-line KVIFF Eastern Promises Industry Days budou probíhat od pondělí 6. července do středy 8. července.
Karlovarský festival se rovněž zapojí do mezinárodního projektu We Are One: A Global Film Festival. Více informací o akci zde.
Zdroj: PR a Tiskové oddělení MFF Karlovy Vary