Světový autor o „úžasném“ českém Tajemství a smyslu života

Světový autor o „úžasném“ českém Tajemství a smyslu života
Raymond Moody při natáčení Tajemství a smysl života | VAC
Film Tajemství a smysl života se momentálně nachází ve fázi postprodukce, která vzhledem k náročnosti speciálních efektů a animací (850 trikových sekvencí, téměř hodina animací) ještě není v úplném finále.
Petr Vachler
Tajemství a smysl života | VAC
Autor projektu a režisér filmu Petr Vachler k momentálnímu stádiu vzniku filmu říká:
„Četl jsem, kolik let vznikaly různé domácí animované filmy. Jeden 8 let, druhý 15 let a vím, jak dlouho vznikají ty velké zahraniční, třeba i 8 let a to mají mega velké štáby se stovkami animátorů. My pracujeme na dvou tisícovkách speciálních efektů, 40 minutách animacích a přibližně 30 minutách CGI, které je nutné počítačově vyrobit. Každý den na projektu pracovalo několik let 30 - 35 lidí, což je žalostně málo, ale rozpočet to hodně zatížilo."
A kdy tedy bude film skutečně hotový?
„Všechno bude hotové ve správný čas. Film jsme natočili už v roce 2013, bez triků mohl jít do dvou let do kin. Jenže je komplikovaný. Ale jsem spokojen a šťastný. Letos bude v české a snad i v anglické verzi hotový. Záleží i na trvalém otevření hranic a ukončení omezování standardního pohybu po světě. “
Tajemství a smysl života
Z filmu Tajemství a smysl života
Takže premiéra bude zhruba kdy?
„Bude záležet na rozhodnutí zahraničních distributorů. Na základě ukázek máme přislíbené projekce u velkých amerických distribučních firem, ale to pořád nic neznamená. Film chtějí vidět kompletně hotový. A panika kolem covidu změnila mnohé. Tvoří se stále velká fronta filmů do kin.“
Co se vlastně nyní jeví jako největší brzda?
„Nedostatek lidí, kteří svůj obor ovládají, mají čas a nejsou ze zahraničních studií, protože ty bychom asi nezaplatili. Navíc jdu hodně do detailů v animacích, chci aby to bylo celkově výjimečné. Momentální tým je ale stabilizovaný a asi máme film v tomto složení dokončit."
Probíhají změny?
„V poslední letech mě ovlivnil nejen jedenáctidenní pobyt ve tmě, ale i pobyty v zahraničí, třeba v oblíbeném Mexiku, či další drobná nestandardní poznání. Navíc jsme dotočili dalších 80 rozhovorů s předními světovými osobnostmi, které se zabývají mystikou, esoterikou, duchovními disciplínami, transpersonálními vztahy, či mimozemskými civilizacemi. Takže se ještě malinko střihá."
Raymond Moody
Raymond Moody při natáčení Tajemství a smysl života | VAC
Jedním ze zmíněných respondentů byl v úvodu zmíněný spisovatel a lékař Raymond Moody. Právě výsledky Moodyho výzkumů inspirovaly filmaře k natočení hitu Hráči se smrtí, jehož remake se objevil v kinech. Při jeho pražské návštěvě mu Petr Vachler pustil ukázku z chystaného filmu Tajemství a smysl života.
A jaká byla Moodyho reakce Raymonda Moodyho?
"Podívejte, věk zdvořilosti už mám za sebou. Říkám je opravdu to, co si myslím. Ale tohle je skutečně výjimečný film. A nemůžu se dočkat, až ho uvidím celý. Vypadá to naprosto úžasně...úžasně...úžasně...úžasně."
A jak zaujala animace Raymonda Moodyho?
"A animace? Víte ve Spojených státech je Česká republika známá kvalitou animovaných filmů. A tohle je něco. Páni! Prostě úžasné. Gratuluji."
Jak již bylo řečeno, diváci si na film Tajemství a smysl života budou muset ještě počkat. Premiéra mohla být v zimě roku 2020, ale doba vše lehce mění. Takže bude rok 2021 tím ideálním rokem?
Více na: tajemstviasmyslzivota.cz
Video s českými titulky:
Raymond Moody, Petr Vachler