Zjistěte, jaký byl největší filmový propadák v roce, kdy jste se narodili (1980 - 1989)

Zjistěte, jaký byl největší filmový propadák v roce, kdy jste se narodili (1980 - 1989)
Ishtar | Columbia TriStar

1980 - NEBESKÁ BRÁNA

Nebeská brána
Nebeská brána | United Artists
Rozpočet: $44 milionů
US tržby: $3.5 milionu

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Režisér Michael Cimino se stal. Režisér s jednoznačným talentem, ale také extrémní a nevypočitatelný puntičkář, díky čemuž měl již během šestého dne natáčení štáb čtyři dny zpoždění. Snímek měl původně stát 7 milionů, což poměrně rychle vzalo za své a jeho neúspěch položil studio United Artist. Více o Nebeské bráně ve Slavných propadácích.

1981 - BLÁZNIVÁ DÁLNICE

Bláznivá dálnice
Bláznivá dálnice | Universal Pictures
Rozpočet: $24 milionů
US tržby: $2 milionů
Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Hvězdně obsazená satira z amerického zapadákova a od režiséra kultovního Půlnočního kovboje?Jeden by čekal, že diváci budou nadšeně vyhlížet premiéru, ale místo toho film vůbec nikoho nezajímal. Studio si navíc s jeho propagací úplně nevědělo rady a tak mu dalo název, který měl pramálo se zápletkou společného a spíše evokoval bláznivý road trip. Podobných komediálních propadáků Hollywood moc nepamatuje.

1982 - ONE FROM THE HEART

One from the Heart
One from the Heart | Columbia TriStar
Rozpočet: $26 milionů
US tržby: $637,000
Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Francis Ford Coppola si chtěl po vyčerpávající Apokalypse dopřát něco odlehčenějšího. Snímek o jednom rozchodu má své nezpochybnitelné silné stránky (hudba, kompozice scén), ale příběh je slaboučký a chemie mezi ústřední dvojicí mizerná. Coppola si tímhle kouskem slušně pošramotil rozjetou kariéru a kdyby nakonec nenatočil Kmotra III, možná by v osmdesátých letech jako režisér nadobro skončil - One from the Heart totiž nebyl jeho jediný průšvih (ale o tom až za chvíli).

1983 - PLANETA KRULL

Planeta Krull
Planeta Krull | Columbia TriStar
Rozpočet: $27-30 milionů
US tržby: $16.9 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Planeta Krull na to zkoušela jít po vzoru Star Wars - nabídla princeznu v ohrožení, stvoření z různých světů a čisté zlo na druhé straně. Ale nic z toho nemělo osobité kouzlo předaleké galaxie. Ten samý rok navíc vyšel Návrat Jediho, čímž byl osud Planety Krull zpečetěn. Nikdo neměl potřebu vyrazit do kina na kopii, když se na plátnech promítal i originál.

1984 - COTTON CLUB

Richard Gere, Diane Lane
Cotton Club
Rozpočet: $58 milionů
US tržby: $25.9 milionů
Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Francis Ford Coppola podruhé, tentokrát dotlačen k propadáku samotným studiem. Když Coppola odevzdal první sestřih své stylové dobovky z jazzového baru v Harlemu, studio mělo pocit, že se film příliš soustředí na černošské postavy a step. A obojí došlo násilného zkrácení, díky čemuž najednou děj nepůsobil zdaleka tak propracovaně a uceleně. Chudák Coppola "udělal" hned dva roky, aniž by si to opravdu zasloužil.

1985 - REVOLUCE

Al Pacino
Revoluce
Rozpočet: $28 milionů
US tržby: $350,000

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Al Pacino úplně poprvé ve své kariéře totálně minul cíl. A nemyslíme tím výběr slabšího scénáře, nebo matnou režii, která nemá žádný výraznější moment. To vše určitě nepomohlo, ale samotná hvězda se v roli totálně ztratila. Pacino jakoby postavu nechápal, nebo jen dostával mizerné instrukce, jak ji hrát. Výsledkem byl nejhorší výkon, jaký do té doby podal a on sám si toho byl velmi dobře vědom. Na následující čtyři roky se proto natáčení filmů vzdal úplně a své schopnosti piloval na divadelních prknech.

1986 - ŠANGHAJSKÉ PŘEKVAPENÍ

Šanghajské překvapení
Šanghajské překvapení | MGM
Rozpočet: $17 milionů
US tržby: $2.3 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Madonna byla v polovině osmdesátých let na vrcholu hudební kariéry a současně se ji rýsovala i slušná herecká. Dávalo proto jen smysl, že společně se svým tehdejším manželem Seanem Pennem natočila ambiciózní Šanghajské překvapení. Jenže film navzdory slušnému rozpočtu nefungoval, sama Madonna v něm nebyla dobrá a výsledek pohořel u kritiků i diváků.

1987 - ISHTAR

Warren Beatty, Dustin Hoffman
Ishtar
Rozpočet: $51 milionů
US tržby: $14,4 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Další legendární průšvih, kolem kterého krouží neuvěřitelné množství historek, pomstou počínaje a teroristy, kteří chtěli údajně unést Dustina Hoffmana přímo z placu, konče. Pokud znáte Hudson Hawka, jenž proslul poměrně těkavým propojením žánrů (akce, komedie, muzikál), tak budete víceméně doma. Ishtar to dělá taky, jenom ještě mnohem hůře. Natáčení bylo opravdu divoké, doporučuje zabrousit do Slavných propadáků.

1988 - DOBRODRUŽSTVÍ BARONA PRÁŠILA

Dobrodružství barona Prášila
Dobrodružství barona Prášila | 1989 Columbia Pictures Industries
Rozpočet: $46.63 milionů
US tržby: $8.1 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Režisér Terry Gilliam ve svém tradičním výrobním procesu, který zahrnoval konflikty se studiem, výměnu producenta i změnu lokací. To by ale vlastně nevadilo - u Gilliama jde o tvůrčí standard. Ani nafouknutý rozpočet o několik milionů by nebyl problém. Jen kdyby lidé na film chodili. Snímek totiž MĚL dobré recenze i ohlasy a čtyři nominace na Oscara. Jen to štěstíčko Gilliamovi tradičně nepřálo a na Prášila skoro nikdo nepřišel.

1989 - PŘISTĚHOVALEC

Přistěhovalec
Přistěhovalec | Columbia TriStar
Rozpočet: $25-35 milionů
US tržby: $3.5 milionů

Celosvětové tržby: $?
Co se stalo? Právem zapomenutý film odehrávající se během mexické revoluce utrpěl tím, že se Jane Fonda coby koproducentka hodně cpala do popředí, i když její postava vlastně nebyla pro děj až tak podstatná. První víkend v kinech pak ukázal, že film - krom ní - nikoho jiného nezajímá.
Poznáte nejslavnější akční filmy?