Ve vašem domácím kině: Výjimečný příběh o posedlosti tvorbou a dokonalostí

Ve vašem domácím kině: Výjimečný příběh o posedlosti tvorbou a dokonalostí
Sólo (2019) | detail plakátu
O čem to je: Martin P. je mladý argentinský klavírní virtuoz a skladatel, který poslední čtyři roky svého života strávil v ústavu pro duševně choré El Borda v Buenos Aires, největším psychiatrickém zařízení latinské Americe. Dětský hudební génius a nejslibnější talent své generace se nyní pokouší najít způsob jak překonat své psychiatrické onemocnění a vrátit se k životu venku za zdmi sanatoria i na koncertní pódia, zatímco pracuje na své nové skladbě Enfermaria. Sólo vypráví vyjímečný a zároveň univerzální příběh o posedlosti tvorbou a dokonalostí, popisujicí evoluci lidské bytosti, která čerpá svou sílu ze své citlivosti. (Artcam Films)
Kdy a kde: V pátek 24. dubna od 20:30 v rámci projektu Moje kino LIVE
Sólo
"Filmař, producent, nevyčerpatelný francouzský bonviván Artemio Benki všechny zaskočil svým předčasným odchodem. Z večírků nemíval ve zvyku mizet předčasně, to věděli všichni, kteří se s ním potkali. Artemio byl nepřebernou studnicí invence a inspirace, vášnivým cinefilem, který na svém celovečerním režijním debutu pracoval několik let. Výsledkem byl snímek Sólo, který se, podobně jako jeho autor, vzpírá kategorizacím. Niterný, pozorovatelský, křehký, ale i plný houževnatosti a lásky k outsiderům a k lidem, kteří zápasí na okraji. Hranice dokumentu a fikce se v něm mažou. Zůstává prostě a jednoduše film," popisuje Benkiho odchod a zápal pro film ředitel distribuce Artcam Films Vít Schmarc.
"V normálním světě bychom udělali to, co Artemio měl nejraději - sešli se, podívali se na Sólo a pak dlouze debatovali nad stále početnější baterií prázdných lahví vína. V podivné realitě ale nezbývá, než se uchýlit k nejbližšímu podobnému řešení: podívat se na film spolu alespoň digitálně a připít si alespoň imaginárně na člověka, který absolutně věřil v sílu filmu měnit svět a dělat ho lepším místem. Zveme vás tedy do virtuálního sálu Moje kino LIVE. Stačí si max. půl hodiny před projekcí koupit lístek, pak kliknout na odkaz, otevřít láhev vína a uctít Artemia-režiséra sledováním jeho Sóla. Výtěžek večera pomůže distribuční a produkční společnosti Artcam Films, kterou Artemio založil a v jejíž smysl vždy pevně věřil."
Artemio Benki
Artemio Benki