Retro recenze: Sestra - skvělý horor s nevyužitým potenciálem?

Retro recenze: Sestra - skvělý horor s nevyužitým potenciálem?
Sestra (2018) | Atomic Monster
Valaka, démona znesvětitele, který se poprvé objevil v roce 2016 ve snímku V zajetí démonů 2, jsem si neskutečně oblíbila. Nadchnul mě nejen svým dobře podchyceným vizuálem, který ho od jiných zfilmovaných démonů, skvěle odlišuje. Sesterský hábit, bledá tvář a výrazné žluté oči, není to zkrátka ten typický démon „rudý roháč“, jak ho známe například z The Insidious (2010). Na Valakovi mě zaujala především ta neskutečně tajemná atmosféra, kterou oplýval. Proto jsem se nemohla dočkat toho, až James Wan přijde s dalším peckovým hororem, který mě nadchne jako všechny jeho předchozí snímky. To očekávání se ale bohužel nenaplnilo tak, jak jsem si představovala.
recenze-sestra-temny-horor-s-nevyuzitym-potencialem-1
Sestra (2018) | Atomic Monster
Sestra (2018) nás zavede do malé rumunské vesnice někdy v padesátých letech, poblíž které stojí opatství ukryté v lesích, jež oplývá temnou minulostí. Jeho stavitel prováděl satanistické rituály, které celý klášter uvrhly do mocí pekelných. Církev sice ve Středověku zlo úspěšně zahnala pomocí jedné z relikvií, Kristovy krve a sesterský řád se pravidelně modlil, aby temnota zůstala ukrytá. Jenže díky bombovým útokům, které nastaly nejspíše někdy v době druhé světové války, se démon znovu probudil. Pekelné síly se tak opět vedraly napovrch a začaly sužovat nejen sesterský řád, ale také obyvatele tamnější vesnice.
recenze-sestra-temny-horor-s-nevyuzitym-potencialem-27
Sestra (2018) | Atomic Monster
Zdá se to jako příběh s obrovským potenciálem. Prostředí prokletého kláštera a v hlavní roli mladá novicka a kněz, které církev na prokleté místo poslala, aby se o zlo sami postarali. A to je první věc, která mě na snímku zarazila. V minulosti do kláštera vtrhla celá církev, mnoho kněží a božích bojovníků, aby zlo zastavili. Nyní po letech tam pošlou dívku, která ještě ani nesložila slib a kněze s nejasnou minulostí, aniž by jim vlastně cokoliv o tomto opatství předem řekli. Samozřejmě chápu, že je zde nejspíše účel toho, udělat to tajuplné a záhadné, ale když už se do toho rozhodli vměstnat celou církev, měli by ten postup přeci jen lépe promyslet. To je tedy alespoň můj názor.
recenze-sestra-temny-horor-s-nevyuzitym-potencialem
Sestra (2018) | Atomic Monster
Stejně tak jsem za celou dobu nepochopila, proč tam poslali zrovna tyto dva. Nejen, že jim nic neřekli, ale tvůrci se dokonce rozhodli zatajit divákům i to, jakou tyto hlavní postavy měly minulost. Proč na takovou misi vyslali zrovna je. Jediný „Frantík“, třetí důležitější postava, která hraje spíše roli jakéhosi průvodce, má propracovanou minulost a vlastně i budoucnost. Charaktery novicky a kněze nám jsou malinko odhalovány, ale i přesto na mě působí velmi ploše.
Dozvíme se, že kněz má za sebou ne zrovna pozitivní zkušenosti s exorcismem a novicka zase oplývá nějakými božími vizemi, které sice v řešení záhady pomůžou, ale možná ne tolik, jak by mohly. Třeba mi něco uniklo, může se stát. Když jsem ale film po opakovaném zhlédnutí hodnotila, opět mi tam tato skutečnost unikala. Máte vy nějaký názor, proč církev zaměstnala pro tuto misi zrovna tyto dva?
recenze-sestra-temny-horor-s-nevyuzitym-potencialem-12
Sestra (2018) | Atomic Monster
Co se týče samotného příběhu, nepřijde mi špatný. Vlastně se mi námět pro tento horor velmi líbí a není zde nic, co bych mu mohla vytknout. Navíc si nerada hraji na kritika a vždy se snažím všechnu práci co nejlépe ohodnotit. Líbí se mi zasazení do minulosti, která se odehrává pár let před snímky V zajetí démonů. Jedná se tedy o takový náhled do života jednoho pekelného démona a je nám zde popisován jeho příběh předtím, než se z nějakého neznámého důvodu rozhodl sužovat Eda Warrena a jeho ženu. To je další věc, která mě na tomto hororu zamrzela.
recenze-sestra-temny-horor-s-nevyuzitym-potencialem-28
V zajetí démonů (2013) | New Line Cinema
Sice jsme se dozvěděli, jak se Valak dostal z opatství do světa lidí, ale už se nám nedostala odpověď, proč si poté vybral za svůj cíl právě paranormálního vyšetrovatele. Má to snad něco společného s exorcismem, který způsobil Lorraine Warrenové velké psychické problémy? Mohlo do ní zlo nějakým způsobem proniknout právě tehdy? Kdo ví, na tuto otázku se mi nedostalo odpovědi a to mě na tom mrzí. Když už se James Wan rozhodl vytvořit svůj vlastní hororový universe, mohl by se alespoň snažit ho úspěšně propojovat.
Další věc, která mě zamrzela, je samotná nevyužitá hororová atmosféra. Prostředí kláštera, sesterský řád, temná minulost, zlý démon, který znesvěcuje boží místa, kněz, novicka a tajemství. Je zde tolik motivů, tolik perfektních příležitostí, jak udělat skvělý horor, tak proč jsem se během něj ani jednou nelekla i přesto, že jsem na něm byla v kině?
recenze-sestra-temny-horor-s-nevyuzitym-potencialem-24
Sestra (2018) | Atomic Monster
Tekoucí krev ze schodů, mrtvola v chladničce, to jsou sice pěkné věci, ale trochu víc než klišé. Jediný moment, kdy mi na rukou jemně stouply chloupky nastal, když se Valak jako stín procházel po kapličce během modtliteb zemřelých sester. Jenže podobnou scénu už jsem o dva roky dříve viděla v domě Warrenových (V zajetí démonů 2). Což je docela špatné, když mě svou atmosférou dostane již známá scéna. Škoda, že nedokázali vymyslet nic nového, lepšího. A to má tento démon takový potenciál.
recenze-sestra-temny-horor-s-nevyuzitym-potencialem-22
Sestra (2018) | Atomic Monster
Nerada bodově hodnotím, protože je to podle mě dost nefér. Každý snímek si zaslouží dobré body, vždy je za ním snaha, dobrý nápad a originalita, která si zaslouží pochválit a povzbudit. To, že se někomu tvůrci netrefí do chuti, už není jejich chyba. Tento horor mohl vyděsit spoustu lidí. Určitě z něj měl někdo noční můry a bál se jít se v noci napít do kuchyně, a tak kvůli jedné sklenici s vodou rozsvítil celý dům. To, že nevyděsil a příliš neuspokojil mě, neznamená, že je špatný. Líbil se mi námět, líbilo se mi jeho pozadí, jsem fanouškou Valaka a hororů s náboženskými náměty. Zklamaly mě ale charaktery, podchycení příběhu a atmosféra. Když to ale vezmu kolem a kolem, stejně si film pustím znovu, proto ho budu hodnotit nadprůměrně.
Hodnocení: 65%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE