Zemřel Allen Daviau, autor nejkrásnějších filmových záběrů

Zemřel Allen Daviau, autor nejkrásnějších filmových záběrů
Allen Daviau | Michele Johnston Design
Ve věku 77 let nás opustil věhlasný kameraman Allen Daviau, jenž stihl během svých 10 nejplodnějších let nasbírat pět oscarových nominací a do povědomí veřejnosti se zapsal především svou spoluprací se Stevenem Spielbergem, jemuž nasnímal ceněná díla E.T. Mimozemšťan, Purpurová barva a Říše slunce. Zbylé dvě nominace na prestižní ocenění obdržel za filmy Avalon a Bugsy, načež se z filmového mainstreamu začal vytrácet. Jeho posledním celovečerním projektem byl Van Helsing z roku 2004.
Daviau trávil poslední dny života na nemocničním lůžku, kam ho upoutaly
Říše slunce
Říše slunce | Warner Bros.
zdravotní komplikace spojené s nákazou virem COVID-19. Na známého kameramana a přítele zavzpomínal prezident Americké společnosti kameramanů Kees Van Oostrum: "Allen začal svou kariéru natáčením raných filmů Stevena Spielberga včetně Amblinu (1968) a pokračoval jako kameraman na filmech, které nás hluboce inspirovaly. Byl poctěn pěti oscarovými nominacemi, obdržel naši cenu za celoživotní přínos roku 2007 a vyhrál též Cenu ACS za vynikající kameru za Bugsyho a Říši slunce."
Oostrum dále pokračoval: "Allen byl v naší společnosti aktivní v mnoha směrech a několik let předsedal členské komisi. Nikdy také nezapomeneme na jeho oddanost ve vyučování a přístupnost pro mladé kameramany. Budeme si ho připomínat pro jeho smysl pro humor, jeho vybraný vkus na nejlepší jídla a jeho smích, který vždy jeho přítomnost doprovázel."
V galerii článku si můžete pro změnu připomenout některé záběry, za nimiž sympatický Allen Daviau stojí - bezesporu patří k tomu nejkrásnějšímu, s čím se lze v mainstreamové kinematografii setkat. RIP.
Téma: Nejkrásnější záběry filmové historie
Téma20. 4. 2019
Téma: Nejkrásnější záběry filmové historie