TOP 10: Nejlepší scény ze Hry o trůny

TOP 10: Nejlepší scény ze Hry o trůny
Hra o trůny (2011) | HBO
1. Poprava Neda Starka (s1e09)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
První velký a zásadní šok, který seriál nabídl. Z pozice nečtenáře knih jsem opravdu nečekal, že by mohla být (zdánlivá) hlavní postava zlikvidována tak brzy, překvapivě a ke všemu potupně. A zatřáslo to se mnou i navzdory obsazení Seana Beana, jehož "umírací" pověst je pro filmové fandy už dlouho známým 'inside jokem'.

2. Rudá svatba (s3e09)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Takovouto svatbu bych opravdu zažít nechtěl. Dodnes si pamatuju, jak jsem z ní byl natolik paf, že jsem div nespadl ze židle a bradu jsem měl až někde na podlaze. Robb Stark (Richard Madden) navíc patřil mezi mé nejoblíbenější postavy, takže jsem tohle svatební fiasko nesl opravdu těžce. Nezpochybnitelný důkaz toho, že George R. R. Martin je krutý génius.

3. Joffreyho svatba (s4e02)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
O pouhé tři díly později přišla další svatba. Ovšem tahle oproti té předchozí většinu fanoušků určitě naopak velmi potěšila. Mě samozřejmě taky, jen mám stále pocit, že si Joffrey (Jack Gleeson) vzhledem ke své zamilováníhodné povaze zasloužil ještě víc (třeba to, co provedl Ramsay Theonovi). I tak ale moc fajn, včetně celého předcházejícího pnutí mezi ním a Tyrionem (Peter Dinklage).

4. Tyrionův soud (s4e06)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Viděl jsem už spoustu silných soudních scén, ale možná žádná nebyla tak emočně vypjatá jako (předem rozhodnutý) proces s nebohým Tyrionem. Obzvlášť, když pak dojde na jeho závěrečnou řeč, v níž se oblíbený trpaslík, který v tu chvíli už nemá co ztratit, naplno rozvášní a vyřve ze sebe všechen svůj oprávněný vztek. "Nezabil jsem Joffreyho, ale kéž bych to udělal! Měl jsem nechat Stannise, aby vás všechny povraždil...!"

5. Souboj Oberyna s Horou (s4e08)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Možná nejlepší nebitevní akční scéna celého seriálu. Ne však kvůli impozantní choreografii či efektnímu nasnímání, ale zásluhou emocí, které vzbuzuje skrze to, kdo v ní proti sobě stojí. Cool frajer Oberyn (Pedro Pascal), na němž závisí Tyrionův život, a nelítostný psychopat přezdívaný Hora (Hafþór Júlíus Björnsson), který si zaslouží zemřít tou nejbolestivější možnou smrtí. Dechberoucí závěr jejich souboje je něco tak drastického, že na to mnozí z nás možná až do konce života nezapomenou.

6. Bitva o Tvrdodomov (s5e08)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
První drtivý 'epic win' Miguela Sapochnika. V první půlce epizody nás báječně rozehřál perfektním prvním dialogem Tyriona s Daenerys (Emilia Clarke), a v té druhé zarazil do sedaček famózní přepadovkou v Tvrdodomově, kde se Divocí v čele s Jonem Sněhem (Kit Harington) zcela nečekaně střetnou s monstrózní přesilou armády nemrtvých. Tahle vynikající bitva se svou dravostí a neskutečně mrazivou atmosférou okamžitě zařadila mezi nejintenzivnější a nejvýraznější pasáže celého seriálu.

7. Cerseiin trest (s5e10)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Není nadto si občas vyrazit jen tak nalehko na procházku rušným městem... Ať už jste úlisnou a zákeřnou Cersei (Lena Headey) měli, či neměli rádi (já teda opravdu ne), její trest za incest s bratrem Jaimem (Nikolaj Coster-Waldau), jenž jí nachystala sekta děsivých náboženských fanatiků, byl zrealizován natolik působivě (čemuž hodně napomohla i délka scény), že nebylo divu, když se této kontroverzní postavy možná trochu zželelo i jejím největším odpůrcům. "Shame!"

8. Vražda Jona Sněha (s5e10)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
"For the Watch!" Další velký šokující zvrat, který mnoho z nás určitě nečekalo, byť z hlediska děje, respektive motivací skupiny postav, dává dokonalý smysl. Jon byl jako velitel Noční hlídky pro některé její konzervativně založené členy přílíš progresivní. A s tím se holt muselo něco udělat...

9. Bitva bastardů (s6e09)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
V každé deváté epizodě sudých sérií jsme se dočkali obří bitvy, která zabrala v podstatě celý díl. Diskutabilním vrcholem tohoto trendu se stala Bitva bastardů v (opět) skvělé režii Miguela Sapochnika. Velkolepější, špinavější a hutnější válečný konflikt v rámci televizní obrazovky dodnes zřejmě nikdo nepředvedl (ani sám Sapochnik ve svých dvou bitevních epizodách v osmé sérii). A to, že zde proti sobě stojí Jon Sníh a Ramsay Bolton (Iwan Rheon), jenž je vedle Joffreyho asi nejzvrhlější a nejsadističtější postavou seriálu, je už jen třešničkou na dortě.

10. Cerseiina pomsta (s6e10)
Hra o trůny
Hra o trůny | HBO
Výtečně natočená mnohaminutová sekvence, v jejímž bombastickém závěru Cersei zabije ne jen dvě, ale rovnou několik much jednou ranou. A celou dobu k tomu hraje neméně výtečná hudba Ramina Djawadiho. Sapochnikův třetí homerun.