Vyhaslé hvězdy: Bruce Willis - z Hollywoodské hvězdy vysmívaný béčkař. Jak se to stalo?

Vyhaslé hvězdy: Bruce Willis - z Hollywoodské hvězdy vysmívaný béčkař. Jak se to stalo?
Looper | TriStar Pictures
Coby herec rozhodně nikdy neměl ideální pověst. Nejeden kolega o něm prohlásil, že se k němu Willis choval příšerně a to se traduje již od počátku jeho kariéry (respektive poté, co se z něj díky první Smrtonosné pasti stala hvězda). Než budeme mít pocit, že plivu na jeho odkaz, je to pouhé konstatování toho, co nejednou padlo. Každá mince má ale dvě strany.
Willis se mnohokrát i upsal nějakému projektu čistě z nadšení a za podstatně menší částku, než by si měla hvězda jeho formátu účtovat. Za Pulp Fiction: Historky z podsvětí dostal 800 000 dolarů v době, kdy si říkal o 15 milionů za film. Ve Čtyřech pokojích hrál rovnou zadarmo (ano, byl to minutový štěk, ale i to má svou cenu, jak v pozdějších letech jeho kariéry zjistíme). A aby mohl být v kultovní sci-fi Pátý element, dohodl se režisérem Lucem Bessonem na tom, že dostane zaplaceno jen když film vydělá. Tak moc se mu líbil scénář.
Luc Besson, Bruce Willis
Pátý element
Jestli navíc něco Willis ve své kariéře vždy uměl, je to vylézt zpátky na vrchol. Pokaždé, když už to vypadalo, že jeho hvězda nadobro vyhasla, dokázal přijít s nějakou novou peckou. Bezpochyby mu v tom pomohla schopnost střídat žánry, čímž se vždy lišil od svých osmdesátkových akčních kolegů. Jakkoli je pro mnohé především Johnem McClanem ze Smrtonosné pasti, bylo by nefér zapomínat na jeho komediální talent (Můj soused zabiják, RED) i schopnost předvést plně charakterní výkony (12 opic, Šestý smysl, Až vyjde měsíc).
Než se dostaneme ke zlomu kariéry, je třeba uvést ještě několik věcí - Willis vždy říkal, že je pro něj role otce mnohem důležitější než kterákoli, jakou může ztvárnit ve filmech (a tento názor postupem let nabíral na síle). Podobně se herec pravidelně vymezoval vůči své škatulce akčního hrdiny. A v neposlední řadě vždy hraní označoval za "pouhou" práci. Té nicméně věnoval svého času nemalé úsilí - hlavně během prvního manželství s Demi Moore (ukončeno v roce 2000), s níž má tři dcery. V roce 2009 šel Willis do chomoutu znovu, tentokrát s Emmou Heming, která mu v roce 2012 porodila další dceru. A to byl poslední rok, kdy Willis bral velkou produkci (v příštím roce do kin doputovaly Smrtonosná past a G.I. Joe 2 a tím to haslo).
vyhasle-hvezdy-proc-bruce-willis-vymenil-platna-kin-za-lacina-videobecka
Willis má dnes s Heming již dvě dcery | Pinerest
Willis se podle všeho zkrátka rozhodl, že už se před kamerou snažil dost a je na čase trochu relaxovat. V rámci priorit dokonce u něj začala převládat nad filmem i divadelní prkna - v roce 2015 ze dne na den odešel z natáčení snímku Woodyho Allena Café Society, aby si zahrál na Broadwayi v Misery musí zemřít. Pokud se v posledních letech objevil v nějakém lepším filmu, bylo to převážně z přátelství (viz Skleněný nebo Temná tvář Brooklynu).
A jak Willis skončil v laciných béčkových vodách? Inu, v roce 2005 natočil 16 bloků, kde se spřáhl s producenty Georgem Furlaem a Randallem Emmettem a ti v posledních letech všechny jeho videovýlety produkují pod hlavičkou EFO Films. A většinou se točí cca dva týdny, což je mnohem úspornější než větší produkce, kde Willis trávil na place klidně i celé měsíce. Což se mu už zkrátka nechce. Pouhé hostování (vždy má vedlejší roli) mu navíc zajišťuje minimum natáčecích dní (v případě Minuta po minutě dokonce vše stihl natočit za jedno jediné odpoledne!). Kolik přesně za své drobné výstupy dostává, to se neví. Ale určitou nápovědou je jeho vycouvání z Expendables 3, kde požadoval za čtyřdenní natáčení 4 miliony a Sylvester Stallone odmítl jít ze tří (z toho důvodu nakonec Willise ve filmu nahradil Harrison Ford).
Takže odpověď na otázku, proč už Willis nic pořádného netočí, je prostá: věnuje už se hlavně manželství, dětem a sobě. Jakkoli mě jako jeho fanouška mrzí, že už ho nejspíš nikdy neuvidím v něčem opravdu dobrém, lidsky ho chápu. Willis šel de facto do důchodu. A evidentně si to užívá...
vyhasle-hvezdy-proc-bruce-willis-vymenil-platna-kin-za-lacina-videobecka
vyhasle-hvezdy-bruce-willis-z-hollywoodske-hvezdy-vysmivany-beckar-jak-se-to-stalo
20 x Smrtonosný Willis