Brendan Fraser: Z hvězdy Mumie odpadlík Hollywoodu, který točí i české filmy

Brendan Fraser: Z hvězdy Mumie odpadlík Hollywoodu, který točí i české filmy
Mumie | Universal Pictures
Navzdory tomu, že neplatil za typického hezounka, dokázal se Brendan Fraser v konkurenci prosadit. Průlomem pro něj byla komedie pro celou rodinu Král džungle, která ho prakticky přes noc vystřelil mezi miláčky publika. O pouhé dva roky později přišla první Mumie a zrodila se hvězda. Fraser sice uměl i komplikovanější charaktery, ale jakmile došlo na nějaké to komediální blbnutí (Smlouva s ďáblem), ideálně podpořené dobrodružstvím (Cesta do středu Země), bylo na hit zaděláno. Poslední výraznější období zažil v letech 2008-2009 (tehdy natočil zmíněnou Cestu, Mumii 3 a G.I. Joe).
Co se pak pokazilo? Celý ten proces má hlubší kořeny. Jeho život v prvé řadě značně poznamenalo neúspěšné manželství s Afton Smith, kterou si bral v roce 1998. Rozvod přišel o devět let později a s ním i tučné alimenty 900 tisíc dolarů měsíčně. Později se přidaly závažné zdravotní problémy, kdy Fraser opakovaně podstoupil operace páteře, kolenního kloubu a hlasivek.
Mumie: Proč nikdy nedošlo na čtyřku s Banderasem v roli záporáka?
Filmy29. 3. 2020
Mumie: Proč nikdy nedošlo na čtyřku s Banderasem v roli záporáka?
No a pak je tu sexuální obtěžování, které uvrhlo Frasera do depresí a on se následně léta potýkal s psychickými problémy, díky nimž nebyl schopen plně pracovat. Incident se měl odehrát v roce 2003 v hotelu v Beverly Hills během oběda s tehdejším prezidentem Hollywoodské zahraniční tiskové asociace Philipem Berkem, který údajně začal herce osahávat na zadku i citlivějších partiích. „Cítil jsem se hrozně. Cítil jsem se jako malé dítě. Myslel jsem, že budu brečet,“ uvedl k celé věci Fraser s tím, že se bál o svou kariéru a proto se tehdy svěřil jen své manželce. Přestože se mu později Berk omluvil (nicméně pochybení de facto nepřiznal), Fraser na to nedokázal zapomenout, postupně se uzavíral do sebe, ztloustl a začal přicházet o lukrativní nabídky (mimo jiné ho to stálo hlavní roli v Cesty do středu Země).
V letech 2014 až 2019 Fraser na filmové role úplně zanevřel a věnoval se čistě televizní tvorbě. Od minulého roku se pokouší o comeback, zatím si však vybírá kousky pochybných kvalit (respektive mu asi lepší nabídky nechodí), nemluvě o tom, že se na něm zub času podepsal (podle všeho ale nabraná kila pomalu úspěšně shazuje). Abyste měli představu, jak mizerně na tom momentálně Fraserova filmová kariéra je - jedním z jeho připravovaných projektů je mimo jiné i česká fantasy Tajemství karmy, jejíž "kvality" můžeme dost dobře odhadnout z toho, že její tvůrci natočili i tohle.
Má Fraser ještě šanci vrátit se někdy na vrchol? Možná pokud by se v Universalu rozhodli oživit jeho verzi Mumie. Tenhle scénář ale příliš pravděpodobný není a tak se nejspíš s Fraserem již v kinech moc setkávat nebudeme. Snad mu štěstí bude nadále přát alespoň v té televizi.
Mumie
co-se-sakra-stalo-s-brendanem-fraserem