Disneyho princezny se už 83 let nemění

Disneyho princezny se už 83 let nemění
Pocahontas | Walt Disney Studios
Jeho vlastní slova: "Máš na sobě šaty a za kámoše zvíře, jsi princezna." A přesně tak to platí už 83 let, model princezny studia Disney se nemění a pokud to bude fungovat, nestane se tak ani v budoucnu, i když jsou jisté požadavky hlavně co se týče genderové neutrality a práv homosexuálů a lesbiček. To by ovšem prozatím nechala stranou a podívala se na zoubek všem princeznám a tomu, jak velkými ikonami se staly nejen ony, ale i jejich zvířecí parťáci, šaty a vlasy, jež je charakterizují jako nic na světě.
Sněhurka - zakladatelka rodu, která to všechno v roce 1937 odstartovala snímkem Sněhurka a sedm trpaslíků. Krásná milá princezna, co zpívá, miluje zvířátka a má nádherné šaty, které už jí navěky nikdo neodpáře, i když nutno uznat, že s ohledem na původní podobu postavičky, došlo v několika minulých letech k výrazné proměně nejen Sněhurčiny tváře ale i šatů, což se ale ostatně přihodilo všem princeznám. A jak přišla ke své korunce? Narodila se s ní jako dcera krále.
Sněhurka a sedm trpaslíků
Sněhurka a sedm trpaslíků
Popelka - druhá dívka do party, která se přidala ke Sněhurce v roce 1950. Stejně jako její kolegyně i ona nádherně zpívá, má překrásné šaty a zvířecí kamarády, ovšem zatímco Sněhurce zobal z ruky celý les v čele s ptáčky, veverkami, srnkami, zajíčky a jinou havětí, Popelka si vystačila pouze s několika myškami. S korunkou to měla Popelka komplikovanější, ale jelikož si svou milou náturou a pracovitostí vysloužila lásku prince, který si ji odvedl k oltáři, diadém vyvdala.
Popelka
Popelka
Šípková Růženka - je třetí nejstarší členkou skupiny. Světlo světa spatřila v roce 1959. O jejím postu princezny nemůže být žádných pochyb, protože je stejně jako Sněhurka potomkem královského páru. Stihla ji však kletba a upadla do spánku, ze kterého ji mohla probudit jen pravá láska, což se díky princi Phillipovi podařilo. I Růženka zpívá, má na sobě šaty (růžové) a i ona si velmi dobře rozumí se zvířátky, hlavně těmi lesními, jako Sněhurka.
disneyho-princezny-se-uz-83-let-nemeni-4
Růženka | Walt Disney Studios
Ariel - další princezna se na plátna kin dostala až o 30 let později od původního tria. V roce 1989 natočilo studio Disney Malou mořskou vílu a světlo světa spatřila další princezna, dcera krále Atlantiky - Ariel. Zpívající mořská panna s rudými vlasy si získala srdce diváků po celém světě. Původně sice měla ocas, ale ten záhy poté, co se stala člověkem nahradily šaty stejné barvy jako původní rybí šupiny (i když mívá i růžové). U Ariel ale také začíná trend se zvířecími kamarády, kteří mohou i mluvit, pomáhají a mají svá jména (i když Popelka si myšky také pojmenovala). U Ariel je to platýs Šupinka. Navíc je i první princeznou, která začala proměňovat Oscarové nominace. Došla si totiž hned pro dvě zlaté sošky - na nejlepší píseň a nejlepší hudbu.
disneyho-princezny-se-uz-83-let-nemeni
Ariel | Walt Disney Studios
Kráska - doba mezi vznikem nových princezen se začala zkracovat a po úspěchu Malé mořské víly dostala v roce 1991 zelenou nová pohádka Kráska a zvíře, ve které se divákům představila dívka jménem Belle. Kráska je první hnědovláskou a stejně jako ostatní princezny i ona krásně zpívá. Jen tradice zvířecího přítele tu byla jaksi přerušena. S ohledem na magický začarovaný zámek, ve kterém se Belle ocitne to se zvířaty není příliš valné. Tím největším mazlíkem je rozhodně Zvíře samo a nutno uznat, že toho si Belle ochočí vskutku dokonale, ale máme tu i štěkající podnožku Sultána a jinak mluvící svícen a hodiny, takže zvířecí pomocník se tentokrát nekonal. No a jelikož je Zvíře zakletým princem Adamem, sňatkem s ním se Belle stává princeznou. A i ona si stejně jako Ariel došla pro dva Oscary a to v úplně stejných kategoriích.
disneyho-princezny-se-uz-83-let-nemeni-1
Belle | Walt Disney Studios
Jasmína - to je první princezna jiné než bílé pleti. Do kin se podívala spolu s Aladinem v roce 1992 a naprosto vzorně dodržela všechny proměnné požadované rovnice. Je to dcera sultána, zpívá, má mazlíčka - tygra Rádžu a nádherné barevné šaty. A pokračovaly i Oscarové žně, i zde byly zlaté sošky dvě a světe div se opět nejlepší píseň a hudba. Už asi jen doplním, že ve všech případech sošky sesbíral Alan Menken.
disneyho-princezny-se-uz-83-let-nemeni-2
Jasmína | Walt Disney Studios
Pocahontas - další zástupkyně princezny jiného etnika, než bylo doposud tradicí. Pocahontas je dcerou indiánského náčelníka, i ona je tedy od narození princeznou svého kmene. Zpívá a zvířecí kamarády má hned dva - kolibříka Flita a mývala Meeka. K rodině princezen se přidala v roce 1995 a přidala i další dva Oscary do sbírky Alana Menkena, kterého tentokrát doplnil jako spoluautor písní a hudby Stephen Schwartz. I tentokrát snímek získal sošky za nejlepší píseň a nejlepší filmovou hudbu.
Pocahontas
Pocahontas
Mulan - je Číňanka a obyčejná dívka, ze které se nestane princezna ani po svatbě, přesto k značce Disney Princesses patří. Její snímek Legenda o Mulan vyšel v roce 1998 a kromě zmíněné korunky v něm Mulan splnila vše podstatné - zpívá, má šaty (minimálně na začátku i konci filmu) a zvířecího kámoše. A to hned tři! Svého věrného koně, cvrčka pro štěstí a hlavně draka Mushu.
Legenda o Mulan
Legenda o Mulan | Walt Disney Studios
Tiana - první princezna Afroamerické národnosti, které kromě zpěvu kryje záda v močálech kolem New Orleans i krokodýl Louis a světlušák Ray. Pravidlo šatů bylo také na začátku i konci filmu splněno a titul princezny získala Tiana sňatkem s princem Naveenem. Princezna a žabák měla premiéru v roce 2009.
Princezna a žabák
Princezna a žabák
Locika - první počítačově animovaná princezna studia Disney, která začala zcela novou éru animace v roce 2010. Jejím nejlepším přítelem na světě je chameleon Pascal a později i kůň Maximus. K titulu princezny se Locika dostala jako dcera královského páru ihned po svém narození. Jediné, co může být u této princezny matoucí je fakt, že Disney stále používá její podobu před uříznutím kouzelných vlasů, tedy jako plavovlásku s neuvěřitelně dlouhými vlasy. Krásný zpěv je samozřejmostí, stejně jako charakteristické fialové šaty, jež nosí po celý film Na vlásku.
Na vlásku
Na vlásku | Walt Disney Studios
Merida - hrdinka filmu Rebelka z roku 2012 je jedinou princeznou studia Pixar, která se po sloučení studií stala součástí rodiny Disneyho princezen. A ačkoli má šaty, vlasy samou loknu a zvířecího parťáka v podobě koně Anguse, nezpívá! Což je asi její největší chyba, i když její kolegyně si poměrně stěžují, že jí nerozumí, protože je z toho druhého studia. :-) Na druhou stranu díky ní se sbírka zlatých sošek rozšířila o Oscara za nejlepší animovaný film roku.
disneyho-princezny-se-uz-83-let-nemeni-3
Merida | Walt Disney Studios
Vaiana - zatím poslední členka týmu přibyla v roce 2016 a rozšířila rasovou diverzitu princezen o další národnost. Polynéská dcera náčelníka ale nejde jen za svým snem, pokračuje i v započaté tradici z roku 1937. I ona totiž nádherně zpívá, má na sobě šaty a hned dva zvířecí přátele - prasátko Puu a kohouta Hei Hei.
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Vaiana
Elsa a Anna - jsou nedílnou součástí Myšího domu a princezny jsou ukázkové, do rodiny Disneyho princezen ale oficiálně nepatří. A to i přes to, že mají šaty, zpívají jako o život a i ten zvířecí parťák by se našel - v jedničce Ledového království roztomilý Sven a ve dvojce i ještěrka Bruni. Studio má ale s touto dvojicí asi jiné marketingové plány, konec konců tyhle dvě se prodávají samy, takže pomoc jiných korunek a blyštivých šatů nepotřebují.
Ledové království
Anna a Elsa | Disney
V druhém Raubíři Ralfovi byla do princeznovského gangu přijata i Vanilopka, dokonce ji donutili i zpívat! Ale stejně jako Anna s Elsou do oficiálních produktů se značkou Disney Princess zařazena není. :-)
Raubíř Ralf a internet
Raubíř Ralf a internet | Walt Disney Studios
Každopádně pro všechny princezny platí ještě něco. A jak studio Disney tvrdí, je to to nejdůležitější, to, co je činí skutečnými princeznami - všechny jsou milé, hodné, chytré, odvážné a rodina je u nich na prvním místě! Tak uvidíme, jakou novou členku si pro nás v budoucnu Disney připraví.
Disneyho princezny jinak