Je libo dětský thriller nebo horor?

Je libo dětský thriller nebo horor?
Shrek | DreamWorks
Každý z nás na animáky kouká jinak, někdo se prostě nechá stejně jako jeho ratolesti unášet filmem a někdy se královsky baví, jindy se snaží najít ve filmu tzv. easter eggs a jindy se jednoduše snaží pouze přežít. :-)
Osobně mám animované filmy velmi ráda, miluju animaci jako takovou i barevnost a pestrost toho světa. Navíc je animace každým rokem lepší a lepší a její dokonalost je vskutku dech beroucí. Když už ale nyní máme tu karanténu a pohádky jsou nedílnou součástí rodiče, který se snaží své ratolesti doma nejen vzdělávat, ale i zabavit, napadlo mě, že i animované filmy vlastně mají své žánry. Stejně jako ty naše se věnují určitému tématu a pár základních kategorií mezi nimi jde skutečně rozpoznat.
Tedy ne všechny jsem detekovala, zvláště erotické filmy, povídkové či film-noir, ale ten základ jsem myslím našla. Samozřejmě mají i mnoho společných prvků, jako šťastný konec nebo humor, ale to už není předmětem bádání.
Takže to vezmeme pěkně podle abecedy.
Akční žánr - ten zcela jednoznačně zastupují animáky jako Kung-fu Panda nebo Velká šestka. Hlavní hrdinové se tu učí zacházet se svými schopnostmi, učí se bojovému umění, aby dokázali porazit svého protivníka, týmové práci i respektu a nepodceňování protivníka. Kickboxer nebo Karate Kid jako vyšití. A podobností by se jistě našlo mnoho a mnoho. Zapomenout ale nesmím ani na úžasné Tučňáky z Madagaskaru, kteří tu nemohou jako ti nejdrsnější ptáci chybět.
Kung Fu Panda
Kung Fu Panda | Paramount Network
Dobrodružný - sem se vejde asi většina animovaných filmů. Rozhodně tu nesmí chybět filmy jako Neuvěřitelná dobrodružství Teda Stonese, který jako by Indianu Jonesovi z oka vypadl, Robinson Crusoe: Na ostrově zvířátek, ale i série Jak vycvičit draka nebo Království lesních strážců. Chybět ale nesmí ani Ferdinand, Rio, Madagaskar, Yeti: Ledové dobrodružství nebo Sněžný kluk.
Neuvěřitelná dobrodružství Tada Stonese
Neuvěřitelná dobrodružství Tada Stonese
Drama - za to by se dal považovat například Hodný dinosaurus, kde se dvojice spojenců snaží přežít v divočině dinosauřího světa a najít cestu domů. Že by REVENANT: Zmrtvýchvstání? :-) Dramatičnost je ale jasně patrná i ve snímku Zataženo, občas trakaře nebo Toy Story: Příběh hraček.
Hodný dinosaurus
Hodný dinosaurus
Fantasy - sem bych určitě zařadila nejnovější snímek Frčíme, sice ho řada z nás kvůli pandemii neměla to štěstí vidět, ale zařazení je jasné, jednorožci, kouzla, elfové, draci... tady není co řešit.
Frčíme
Frčíme | Pixar
Historický - mnoho pohádek pracuje s jinou dobou nebo úplně jinými světy, co se ale týče historie jako takové, můžeme ve smyslu historického filmu hovořit o animovaném snímku Justin: Jak se stát rytířem. Nechybí zbroj, galantní chování, dáma v nesnázích a souboje s řinčením mečů.
animaky-podle-zanru-najdete-mezi-nimi-i-kriminalni-nebo-psychologicke-kousky
Justin: Jak se stát rytířem | Aliwood Mediterráneo Producciones
Horor - ptáte se, kde by se mezi dětskými filmy vzal horor? Divili byste se, ono totiž pro děti a pro nás je strašidelné úplně něco jiného. Každopádně, co se týče upírů, morbidní zábavy a strašidel je tu jedinců více než dost - Addamsova rodina, Hotel Transylvánie, Ukradené Vánoce Tima Burtona a Frankenweenie: Domácí mazlíček. Schválně, vsadím se, že občas se pro peřinu schovají. :-)
Frankenweenie: Domácí mazlíček
Frankenweenie: Domácí mazlíček
Hudební - tak tady je trošku problém, co z animáků zařadit do hudebního filmu a co do muzikálu? Kde je přesně ta hranice? Nakonec jsem se rozhodla, že za zástupce hudebního žánru zvolím snímek Trollové, který pracuje se slavnými hudebními skladbami a ne vlastními originálními písněmi.
Trollové
Trollové
Katastrofický - zde tu máme také několik zástupců. Jako první jsem zvolila Croodsovi, konec konců musí opustiti svoji jeskyni a vydat se na cestu za novým domovem, než jim ten stávající spadne na hlavu a dost podobně jsou na tom hrdinové Doby ledové: Země v pohybu, kterým zase pod nohama taje led.
Croodsovi
Croodsovi
Komedie - komediální prvky najdeme snad v každém animáku a je to dobře, není nad pořádný vtípek, který ještě umí umocnit správě zvolený dabing. V tomto ohledu u mě vede původní dabing Shreka jedničky, protože na Vyliž mi polevu a krále Miroslava nic nemá. :-) Dalšími zástupci jsem zvolila Čapí dobrodružství, Tajný život mazlíčků a Mimoně.
Mimoni
Mimoni
Kriminální - zde to také nebylo nic těžkého, Zootropolis: Město zvířat si o tuto nominaci řeklo samo. Podceňovaná policistka, která má k ruce místního lumpa se snaží vyřešit sérii záhadných únosů a rostoucích případů zvlčení. Zcela jasný scénář, který jsme v kriminálních snímcích viděli již tolikrát. Nejedná se ale o jediného zástupce. Jistými prvky do této kategorie zapadají i filmy Já, padouch, který se zločinu věnuje nadmíru a Megamysl. Stranou ale nesmí být ani Tintinova dobrodružství.
Zootropolis: Město zvířat
Zootropolis: Město zvířat
Muzikál - tady je jasnou volbou studio Disney a jeho hity Ledové království, Ledové království II, Na vlásku a Zpívej. Nechybí totiž ani písně, ani nějaké to taneční číslo s příslušnou choreografií.
Zpívej
Zpívej | Universal Pictures
Mysteriózní - s ohledem na častý výskyt paranormálních jevů jsem jako zástupce této kategorie zvolila film Coco. Snímek za záhrobí je mysteriózní až dost. :-)
Coco
Coco | Pixar
Parodie - břitký britský humor s tváří Ovečky Shaun zdatně sekunduje dílům Monty Pythonů a jedná se o dokonale vtipnou záležitost. Možná by si mohl někdo stěžovat, že se nejedná o parodii jako takovou, ale s ohledem na ostatní filmy k ní má podle mne nejblíže.
Ovečka Shaun ve filmu
Ovečka Shaun ve filmu
Poetický - poetickou a melancholickou náladou na mě dýchají hned dva filmy - nádherná a dech beroucí Píseň moře a pak snový Mune - Strážce měsíce. Balzám pro duši.
Mune - Strážce měsíce
Mune - Strážce měsíce
Postapokalyptický - naše planeta je zasypaná odpadky, že na ní není schopný přežít žádný živý organismus, tak lidstvo pro svou záchranu zvolilo poslední možnost - život na vesmírné lodi. To zní jako slušná apokalypsa, minimálně, co se životní prostřední týče, naštěstí jsou ti ale roboti jako Vall-I.
animaky-podle-zanru-najdete-mezi-nimi-i-kriminalni-nebo-psychologicke-kousky-1
VALL-I | Pixar
Psychologický - o tento post se jednoznačně zasloužil jeden z nejzvláštnějších animáků posledních let - V hlavě. Ten snímek je tak strašně depresivní, až to bolí, ani mým dětem se nelíbí s tím, že je to divný. No a jelikož se celou dobu hrabe film v hlavě, je to hotový.
V hlavě
V hlavě | Pixar/Disney
Road movie - cílem všeho je cesta a ta animovaná začíná u Hledá se Nemo a pokračuje přes Alfa a Omega a končí opět u Hledá se Dory. Cesta je tím jediným způsobem k poznání sebe sama.
Hledá se Nemo
Hledá se Nemo | Disney
Rodinný - máte pravdu, rodinné jsou všechny, ale stále je tu pár kousků, které se problematice rodiny věnují s větším důrazem. Za všechny jsem vybrala Příšerákovi, Maxinožka a Máma mezi Marťany.
Příšerákovi
Příšerákovi
Romantický - tak to byl trošku oříšek, najít snímek, jehož tématem by byla láska hlavních hrdinů, nakonec jsem přeci jen jeden našla - Gnomeo a Julie, trpasličí variace na Shakespearea.
Gnomeo & Julie
Gnomeo & Julie | Touchstone Pictures
Sci-fi - tady se najde vícero kousků, jelikož kreslených mimozemšťanů je tu více než dost. Za všechny tedy jmenuji Planeta 51, Příšerky z vesmíru, Konečně doma, ale i Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana.
Konečně doma
Konečně doma
Sportovní - zvuk skřípění pneumatik, řev motorů a adrenalin na plné obrátky, to jsou ve světě animovaného filmu sportovní snímky, kam rozhodně patří Auta, Letadla a Turbo. Pro všechny platí jediné - vyhrát závod!
Turbo
Turbo
Špionážní - jak název napovídá, výhercem této kategorie je určitě snímek Špióni v převleku. Nejde ale o jediného zástupce, kus pořádné agentské práce v utajení zvládá i Mimi šéf.
Špióni v převleku
Špióni v převleku | 20th Century Fox
Taneční - co se týče rytmů, byl to poněkud oříšek, protože takové trháky jako Hříšný tanec, Flashdance nebo Footlose pro děti nenatočíte, na druhou stranu i zde se najde jeden počin, který má k tanci velmi blízko. Jedná se o snímek Balerína. Hlavní hrdinka sice prožívá jedno velké dobrodružství, ale balet, je to, pro co bije její srdce.
Balerína
Balerína
Thriller - u této kategorie jsou váhala, zda vůbec najdu nějakého zástupce, ale nakonec se to myslím podařilo. Příšerky s.r.o. jsou napínavé jako kšandy, neboť zachraňují dítě (alias korunního svědka) před zloduchem, což mi dost připomíná Mercury nebo třeba Ochránce. Nakonec i na tajné agenty dojde, takže proč ne?
Příšerky s.r.o.
Příšerky s.r.o. | Walt Disney Studios
Válečný - asi největší oříšek, kde vzít válečný snímek? Inu i ten se nakonec našel. Do jisté míry je válečným snímkem Legenda o Mulan, vždyť za jaké jiné doby se se dívka jen tak rozhodla, že si zkrátí účes, nahodí klučičí oblečení, bafne koně a půjde dobrovolně mezi tlupu nemytých chlapů bránit svou vlast a čest rodiny?! A z válečného soudku je u snímek Zámek v oblacích.
Legenda o Mulan
Legenda o Mulan | Walt Disney Studios
Western - pod nohama rozpálená půda, chuchvalce laskavce bílého poháněné větrem, kaktusy místo stromů a kolty proklatě nízko u pasu. Přesně to je westernový Rango. Clint Eastwood vedle něj bledne závistí!
Rango
Rango | 2011 - Paramount Pictures
Ale máme tu i nejnovější trendy, jimž zatím nepatří vlastní žánrová kategorie. Jde o filmy inspirované komiksy, superhrdinské týmovky, adaptace počítačových her a literatury.
Jasnými zástupci komiksovek jsou Asterix: Sídliště bohů nebo Tajemství kouzelného lektvaru či Šmoulové. Za superhrdrinské týmovky kopou Úžasňákovi, kam se za nimi hrabou Avengers nebo Liga spravedlnosti!
Počítačové hry mají své zastoupení v Raubíři Ralfovi, Ratchetu a Clankovi nebo Angry Birds a za literaturu jsou tu Králíček Petr, Malý princ nebo Paddington. S ekologickou tématikou pracují Rio 2 a Lorax a máme tu i zástupce již neexistujícího němého filmu - zařadit by sem totiž šly Mrňouskové a i zmíněná Ovečka Shaun, i když úplně bez zvuků se neobejdou. A abychom měli sbírku kompletní, jsou tu i filmy inspirované hračkami, sem patří UglyDolls, LEGO příběh nebo snímky s Barbie.
Já jsem se vyblbla a nyní je řada na vás. Nenapadá vás nějaké zajímavé třídění?