Pyramida hrůzy - Pozoruhodný film, který znamenal revoluci

Pyramida hrůzy - Pozoruhodný film, který znamenal revoluci
Pyramida hrůzy | Česká televize
Pyramida hrůzy, v originále pojmenovaná jednoduše Young Sherlock Holmes, je výplodem nezaměnitelné osmdesátkové školy pod vedením producenta Stevena Spielberga a technickým dohledem progresivního Lucasfilmu George Lucase. Hlavními hrdiny jsou pubertální verze ikonických charakterů Arthura Conana Doylea, tedy Sherlocka Holmese a Johna Watsona. Jedná se o půvabné dobové dobrodružství s fantastickými motivy, přičemž scénář obstaral Chris Cholumbus (Sám doma) a režii pak Barry Levinson, jenž už měl v té době na kontě úspěšný Přirozený talent s Robertem Redfordem.
Hlavním důvodem, proč se na film dodnes vzpomíná a proč se na něj nezapomene ani v budoucnu, však není hvězdné tvůrčí zázemí, nýbrž přelomové technické zpracování, které si ostatně vysloužilo oscarovou nominaci za nejlepší vizuální efekty. Konkrétně jde o jedinou půlminutovou scénu, v níž se poprvé v historii ocitla kompletně digitálně vytvořená CG postava. Jde o rytíře složeného z okenní mozaiky, který v kostele mečem ohrožuje kněze - přestože celá scéna skutečně ve filmu zabere jen půl minuty, její natočení a především vytvoření žádoucího efektu zabralo animátorům takřka půl roku.
pyramida-hruzy-film-ktery-znamenal-revoluci-ve-specialnich-efektech
Ze zákulisí natáčení | Syfy Wire
Jedná se o první CG charakter skenovaný a nabarvený přímo na film s využitím laseru a za efektem stojí dnes proslavený animátor a režisér John Lasseter (Toy Story: Příběh hraček). Ten přišel po vyhazovu z Disneyho do Lucasfilmu roku 1983 a stal se součástí Lucasfilm Computer Graphics Group, později přejmenované na Pixar Graphics Group (a ještě později na Pixar Animation Studios). Právě tato skupina, která se roku 1986 přesunula pod investiční křídla Steva Jobse, stála za prací na Pyramidě hrůzy, kterou se výrazně proslavila. Během natáčení musel člen týmu Jeff Mann ve speciálním kostýmu a před síťovou stěnou předvádět pohyby rytíře a nechat se fotografovat, aby byl pořízen kýžený záznam pro počítačovou animaci. Vše bylo poté digitalizováno a převedeno ve formě vektorů do počítače, v němž animátoři vykouzlili dodnes obdivuhodný a oslňující efekt.
pyramida-hruzy-film-ktery-znamenal-revoluci-ve-specialnich-efektech-1
Ze zákulisí natáčení | Syfy Wire
Pyramida hrůzy je poctivým a krásným dobrodružstvím z neopakovatelné filmové éry a díky nesmírně šikovným a odhodlaným tvůrcům ji lze zpětně řadit ke kinematografickým milníkům jako Westworld, Propast či Jurský park, byť jen na základě té jedné přelomové scény. Pokud budete mít možnost, přesvědčte se dnes sami.
Poznáte kdo je na fotce? Perfektní maskérské výkony!