Skvělé (a dlouhé) seriály, na které můžete koukat během karantény

Skvělé (a dlouhé) seriály, na které můžete koukat během karantény
The Wire - Špína Baltimoru (2002) | HBO

Protiúder (2010)

Protiúder
Po 24 hodinách možná nejlepší akční seriál o boji speciálních jednotek s terorismem. Za dobu jeho vysílání (závěrečná osmá série aktuálně běží v televizi) se už stihly vystřídat tři týmy hlavních hrdinů - osobně nejvíce preferuji éru s duem Sullivan Stapleton/Phillip Winchester, kteří účinkovali ve čtyřech výborných desetidílných řadách. Svým tradičním konceptem vyprávění Protiúder asi nikoho nepřekvapí, ale jako plnokrevná 'chlapská' zábava funguje bezvadně - děj je napínavý, má rychlé tempo, spád, spoustu solidních zvratů, dobře natočenou akci a odehrává se v nejrůznějších (exotických) lokacích.

Ripper Street (2012)

Stylové detektivky z doby viktoriánské Anglie z módy nevyjdou možná nikdy. Ať už jde o případy Sherlocka Holmese či patrání po skutečné identitě nechvalně proslulého Jacka Rozparovače (viz např. Z pekla). Právě v době a místě jeho řádění (Londýnský East End) se odehrává výpravné krimi drama o trojici velice rozdílných (a herecky skvěle obsazených i zahraných) policistů s pohnutou minulostí, kteří se snaží ve svém okrsku udržet pořádek. Potýkají se přitom s nejrůznějšími kriminálníky, od překupníků drog až po teroristy. Po všech stránkách zdařilá dobová žánrovka skončila pátou sérií a dohromady má 36 epizod.

Spartakus (2010)

Spartakus
Nejslavnější a nejúspěšnější (filmový) portrét Spartaka má na svědomí Stanley Kubrick (byť to určitě není jeho nejlepší film). A nejzábavnější, nejbrutálnější a nejkrvavější? Kabelovka Starz. Mnoho diváků seriálovému Spartakovi asi nepřijde na chuť kvůli jeho příliš okaté vizuální inspiraci komiksovou adaptací 300: Bitva u Thermopyl a velmi častému, okázalému a někdy až samoúčelnému znázorňování explicitního násilí, nahoty a sexu. Na druhou stranu jde o až obdivuhodně vtahující záležitost, která za své čtyři série (tři klasické a jedna prequelová) nabídla kromě hlavní linie, jež je sama o sobě ohromně výživná, spoustu výborných (a často opravdu působivě vypointovaných) podzápletek, hodně drsných dějových twistů a hlavně skvěle napsaných kladných i záporných postav, z nichž některé jsou vyloženě hardcore (Crixus, Gannicus), a je proto snadné si je oblíbit stejně jako titulního hrdinu. Po taktéž výtečném Římu je toto zpracování osudů thráckého bojovníka dalším nelítostným a přitom šťavnatým pohledem na prohnilý, krutý a amorální starověk.

Terapie (2011)

Českých seriálů, zabývajících se běžnými i relativně unikátními lidskými starostmi a problémy (komplikované rodinné či partnerské vztahy, vypořádávání se s těžkou nemocí, neschopnost plně přijmout sám sebe atd.), existují stovky. Kolik z nich je ale opravdu kvalitních a především hodných (desítek hodin) vaší pozornosti? Deset? Možná ani tolik ne. Terapie by však mezi takovými každopádně neměla chybět. Už třeba proto, že má velmi odlišný a specifický (byť ze zahraničí přiznaně převzatý) koncept, než naprostá většina oněch generických a desítky let v principu stále stejně usedlých (dietlovských) 'seriálů ze života'. Psychologicky silná terapeutická sezení s Markem Poštou (Karel Roden) sice kvůli svému pojetí disponují lehce divadelní povahou, přesto ale dokáží nezanedbatelně vtáhnout už po pár epizodách. Dohromady jich má seriál 116.

The Wire - Špína Baltimoru (2002)

Naprostá legenda mezi realistickými policejními seriály. Pokud chcete vidět, jak vypadá skutečná koordinovaná policejní práce, tj. ne efektní přestřelky, honičky a rvačky, ale nekonečná a vyčerpávající sledování, shánění povolení na odposlechy či domovní prohlídky, shromažďování důkazů, hledání svědků, spory s nadřízenými, zkrátka nevděčná a nepříliš záživná mravenčí práce (navíc s často hodně nejistým či neuspokojivým výsledkem), pak je právě toto široce velebené dílo z pera novináře a (nyní už velmi zkušeného) scenáristy Davida Simona (Generation Kill, Najděte mi hrdinu) a bývalého baltimorského poldy a učitele Eda Burnse přesně pro vás. Neméně skvělý je ovšem na něm i plnohodnotný pohled na druhou stranu barikády - na (polo)svět gangsterů a kriminálníků, od drogově závislých pouličních zlodějíčků a podvodníků až po špičky ve vedení obchodu s návykovými látkami. The Wire má celkem 60 epizod rozdělených do pěti tematicky pojatých sezón (narkotika, pašeráctví, byrokracie, školní systém a tisk).

Vikingové (2013)

Téma vikingské kultury a civilizace je natolik vděčné a nosné, že se až divím, že je tak málo filmů a seriálů, které se mu věnují. A těch povedených je už teprve minimum. Mezi ty nejlepší však určitě patří seriál scenáristy Michaela Hirsta (Tudorovci) z produkce History Channel, který na ploše šesti sérií vypráví o životě a skutcích velkého vikingského bojovníka a hrdiny Ragnara Lothbroka (Travis Fimmel) a jeho synů. Vikingům nechybí potřebný tah na bránů, jsou náramně nejednoznační a komplexní ve vylíčení postav i celých tehdejších kultur a civilizací, a na "pouhý" televizní seriál oplývají autentickou filmovou výpravou a sugestivní špinavou a mystickou středověkou atmosférou.

Zločin (2011)

Zločin
Americký remake dánského krimi seriálu je na první pohled jen dalším z řady tradičních soudobých detektivek o vyšetřování brutální vraždy. Od ostatních se však odlišuje jednak samotným (nesmírně komplikovaným) případem, jemuž jsou věnovány celé první dvě třináctidílné řady. Jeho průběh se vyvíjí skutečnou každou epizodou - tolik podezřelých a potenciálních viníků se snad ještě nikdy nikde neobjevilo (a přitom se zde nikdy nesklouzne k laciným a hloupým odhalením). Třetí a čtvrtá série se pak každá věnují už jiným hlavním případům, obě jsou ale kontinuálním - a rozhodně neméně zdařilým - pokračováním předešlých dvou. Druhým zásadním pozitivem seriálu je ústřední dvojice odlišných, ale výtečně se doplňujících detektivů v podání Mireille Enos (Světová válka Z) a Joela Kinnamana (Sebevražedný oddíl). I kdyby Zločin nebyl vůbec pochmurnou, mrazivou kriminálkou, ale "jen" psychologickým dramatem o jejich postupném hlubokém sbližování, oboustranných traumatech z minulosti apod., stále by šlo o velmi atraktivní podívanou.