Pandemie podle Hollywoodu aneb Dopřejte si doma trochu kvalitní filmové nákazy

Pandemie podle Hollywoodu aneb Dopřejte si doma trochu kvalitní filmové nákazy
12 opic | 1995 Universal Studios
Téma samozřejmě berte s nadsázkou. Nikdo na Kinoboxu si podobný scénář nepřeje (logicky by pak nikdo už nic netočil). Filmy jsou řazeny abecedně.

12 OPIC (1995)

12 opic
A začneme hned tím nejtěžším možným kalibrem. Ve 12 opicích, kde již lidstvo svůj boj prohrálo, se hodiny osudu zoufale snaží přetočit časem cestující Bruce Willis a věčně u toho akorát naráží na vyšinutého Brada Pitta. Mistrovské dílo Terryho Gilliama perfektně zpracovalo jak následky globální pandemie (vidíme jen úryvky, ale velmi působivé), tak hrátky s časem, kdy se tvůrci nesnaží diváka přechytračit tunou nesrozumitelných vět, ale pracují s principem pevně daných událostí, jimž se nelze vyhnout. Právem jeden z nejlepších filmů roku 1995 a dodnes jedna z nejoceňovanějších sci-fi vůbec.

JÁ, LEGENDA (2007)

Will Smith
Kde to 12 opic bralo spíše umělečtější a osobitější cestou, tam si Já, legenda dláždí cestu pozlátky klasických hollywoodských blockbusterů. Ale dělá to hodně atraktivně! Pohled na vylidněný New York je i dnes ohromující, Will Smith ze sebe dostává maximum, jen ti digitální upíři už v době premiéry nepůsobili úplně dobře. A osobně dodnes studiu vyčítám, že zatlačilo na režiséra, aby původní konec podle knihy přetočil. Zmíněné drobné vady na kráse ale nic nemění na tom, že je Já, legenda pořád skvělá podívaná.

NÁKAZA (2011)

Film, který mě inspiroval k sepsání tohohle speciálu. V posledních dnech začal být najednou na internetu extrémně vyhledávaný, přičemž mi přišlo jako ohromná škoda, že na jiné si diváci nevzpomněli. I když v tomhle výčtu v rámci kvalit tahá Nákaza za kratší konec, je pravdou, že si svůj díl zájmu zaslouží. S tématem sice nepracuje tak precizně jako výše zmíněné kousky, ale pořád se bavíme o filmu, který natočil talentovaný Steven Soderbergh. A Steven Soderbergh vyloženě blbé filmy netočí, což platí i pro Nákazu.
SMRTÍCÍ EPIDEMIE (1995)
Smrtící epidemie
Další pecka z roku 1995, na kterou už ovšem zapomněli snad úplně všichni (schválně si zapátrejte v paměti, kdy o tomhle kousku někdo někdy před vámi mluvil). Přitom má přímo fantastické obsazení (Dustin Hoffman, Kevin Spacey, Morgan Freeman, Donald Sutherland, Cuba Gooding Jr., Rene Russo) a Wolfgang Petersen odvedl na režijní sesli téměř 100% výkon. Dějově je to spíše takový klasický devadesátkový thriller o zlé vládě a několika bojovnících za dobro, na to druhou film dobře ilustruje, jaký chaos může v podobné situaci nastat. A je to sakra napínavé a dobře natočené!
ZOMBIE NA VŠECHNY ZPŮSOBY
100 let zombie evoluce v populární kultuře
A když jsme u nějaké té epidemie, zombie žánr přirozeně chybět nemůže, přičemž je opravdu z čeho vybírat. Osobní tipy? Rozhodně bych šel do dvojky 28 dní poté / 28 týdnů poté, sérii REC, černohumorně dravého Úsvitu mrtvých, divácky vděčná je Světová válka Z s Bradem Pittem a jihokorejský Vlak do Pusanu, pařani mohou volný čas zabít u série Resident Evil (teď ho budou mít dost), z komediálnějších vod nemůžu nevzpomenout na Soumrak mrtvých a Zombieland a hlavně samozřejmě cokoli k tématu od George A. Romera. No a kdo má "měsíční dovolenou", rovnou může jít na Živí mrtví.