Lovecraft a jeho tajemný Cthulhu aneb Hororové povídky, které si získaly celý svět

Lovecraft a jeho tajemný Cthulhu aneb Hororové povídky, které si získaly celý svět
Cthulhu Concept Art | ꧁༒☬Dread Hot™༒꧂
H.P. Lovecraft
H.P. Lovecraft
Než se pustím do rozboru filmových adaptací literárních děl Howarda Phillipse Lovecrafta (1890 – 1937), tak bych vám ráda přiblížila samotného autora a jeho tvorbu. Tento americký spisovatel se věnoval hlavně hororovým a trochu absurdním povídkám, z toho většina byla z prostředí kosmu, oceánu, ale také se zde často vyskytují stará a opuštěná místa s tajemstvím. Všechny prvky hororu a science fiction se zde vzájemně prolínají a prostupují. Tvoří tak dokonalou harmonii motivů, které dají čtenáři jeho povídek či novel naprostý pocit děsu, napětí, ale také uspokojení.
Mezi jeho nejvýznamnější literární počiny spadají převážně povídky s tematikou tzv. kultu Cthulhu, to jest Volání Cthulhu, Stín nad Innsmouthem, V horách šílenství, Hrůza v Dunwichi, Dagon a třeba Stín z hlubin času. Samozřejmě to nejsou ani zdaleka jediné povídky, které nám můžou automaticky naskočit ve spojení s Lovecraftových jménem. Máme zde povídku Barva z kosmu, jejíž filmová adaptace byla nedávno v kinech pod jménem Barva z vesmíru (2019) a spoustu dalších. Já bych ale ráda poukázala na filmové tituly, které byly dosud natočeny a týkaly se kultu Cthulhu.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet
Cthulhu, H P Lovecraft | Jorge Jacinto
Co je to vlastně kult Cthulhu? Jedná se o uctívače prastarého tvora, velekněze Cthulhu, který dodnes spí na dně oceánu. K těmto lidem promlouvá netvor skrze jejich sny a oni tak netrpělivě čekají na jeho znovuzrození, které má nastat ve chvíli, kdy pro to budou hvězdy ve správném uskupení. Tento kult se skrývá před ostatními lidmi na odlehlých místech a nezdráhá se ve jménu Cthulhu vraždit všechny, kteří se o něm něco snaží dozvědět.
Velekněz Cthulhu přišel na naši planetu před miliardami let, nikdo ale nemůže určit přesnou dobu jeho příletu na Zemi, poněvadž se to stalo v době, kdy lidstvo ještě neexistovalo. Cthulhu je obrovský netvor, který velmi vzdáleně připomíná okřídlenou chobotnici. Je nazelenalé barvy a jeho hlava je obklopena chapadly.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet-18
The Call of Cthulhu | Eric Lofgren
Cthulhu a jeho kult není jen zajímavým tématem povídek, ale také obrovskou výzvou pro všechny kreativce, protože jeho vizuál je něco fascinujícího a každý by to rád zaznamenal. Není divu, že na toto téma vzniklo již spoustu digitálních artů a filmových adaptací, které by stály za zmínku.
1) Horor v Dunwichi (1970)
Tento snímek je volnou adaptací na Lovecraftovu povídku s názvem Hrůza v Dunwichi. Stejně jako v její literární předloze zde máme hlavní postavu, Wilbura Whateleyho, který skrývá hrůzostrašné rodinné tajemství, které by mělo zůstat navždy utajeno. To ovšem ani zdaleka není tak jednoduché. Stejně jako povídka, tak i její filmové ztvárnění je hrůzostrašné, tajemné a plíživá přítomnost úzkosti a strachu je zde všudypřítomná. Ačkoliv je děj filmu povídkou jen inspirován, rozhodně stojí za zhlédnutí.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet
Cthulhu, H P Lovecraft | Jorge Jacinto
2) Necronomicon (1993)
Filmový horor, který je inspirován kronikou araba Al Zahreda. Tato kronika je zmíněna snad v každé Lovecraftově povídce a jedná se o jakousi „bibli“ všech monster a vetřelců z vesmíru. Tento film sice není přímo inspirován žádnou povídkou, ale využil potenciálu motivu Necronomiconu a použil ji jako hlavní téma. Film obsahuje tři povídky, jedna se týká oživování mrtvol, druhý příběh je o zastavení smrti a ten třetí pojednává o pradávných vetřelcích z vesmíru.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet-7
Necronomicon (1993) | Davis-Films
3) Dagon (2001)
I když je název filmu Dagon, tak to se stejnojmenou povídkou nemá nic společného. Ve filmu je rozvíjen příběh povídky Stín nad Innsmouthem, který je převeden do moderní doby. Krásné a utopické místo se změní na tajemnou a strašidelnou krajinu, které vládnou odporné bytosti z hlubin moře. Tito tvorové jsou ovládáni neznámým temným tvorem, který kdysi dávno přišel okupovat naši planetu.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet-11
Dagon(2001) | Castelao Producciones
4) Volání Cthulhu (2005)
Tento snímek je další z filmových adaptací Lovecraftové povídky, tentokrát její název přesně odpovídá její literární předloze a to samé se dá říct i o příběhu. Mladý vědec se vydává na cestu ve šlépějích svého zemřelého prastrýce. Nachází jeho výzkumy a rukopisy, které se týkají pradávného kultu Cthulhu a tyto listiny ho tak zaujmou, že pokračuje ve strýčkově bádání. Celý snímek je natočen ve stylu filmů z druhé dekády 20. století. Jedná se o němý film, který o celou atmosféru doplňuje neobvyklý, symfonický, hudební doprovod.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet-13
Volání Cthulhu (2005) | The H.P. Lovecraft Historical Society (HPLHS)
5) Cthulhu (2007)
Tato filmová adaptace je opravdu pouze inspirována Lovecraftovým světem. Autoři se snažili přiblížit nám příběh povídky Stín nad Innsmouthem, ale otázkou je, zda se jim to podařilo. Film obsahuje pouze jeho motivy jako je strašidelné městečko, které ve své kostře ukrývá nepopsatelnou hrůzu, rodinné tajemství a extravagantní náboženství. Příběh pojednává o homosexuálně orientovaném muži, který se po strašlivé zprávě o nečekaném úmrtí své matky vrací do svého rodného městečka. Potkává se zde se svými starými známými a rodinou, včetně otce, který je členem jakési tajemné, náboženské sekty.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet-14
Cthulhu (2007) | Arkham Northwest Productions
6) The Whisperer in Darkness (2011)
Další filmový počin tvůrců Volání Cthulhu (2005). Tentokrát je zde zpracovaná povídka Šepot v temnotách. Atmosféra filmu je stylizována do doby, kdy se příběh povídky odehrává. Jedná se o černobílý film, ale na rozdíl od Volání Cthulhu (2005) to není němý film.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet-15
The Whisperer in Darkness (2011) | HPLHS Motion Pictures
Filmový průmysl ale není jediný, kdo se Lovecraftem snaží inspirovat. Pozadu nezůstali ani herní vývojáři Studia Cyanide, kteří v roce 2018 do tvorby tohoto autora „přispěli“ svým herním ztvárněním, které nese název Call of Cthulhu. Ocitnete se v roli válečného veterána, který se dal na dráhu soukromého detektiva. Ve své profesi ale není zrovna žádaný, a tak trpí depresemi a nedostatkem práce. Brzy jej ale někdo požádá o prošetření úmrtí na ostrově poblíž Bostonu. Ocitnete se tedy v přístavním městečku, které je šedivé, depresivní a zdánlivě opuštěné. Toto prostředí je pro Lovecraftovské povídky ideální, stejně jako tísnivá a všudypřítomná atmosféra. Hratelnost odpovídá známé hororovce Amnésii (2010) a pokud nehledáte zrovna herní pecku a postačíte si se zajímavou atmosférou a příběhem, určitě doporučuji hru alespoň zkusit. Hra vychází pro platformy PS4, Windows, Xbox One, PS4 Pro, Switch, Xbox One X.
lovecraft-a-jeho-tajemny-cthulhu-aneb-hororove-povidky-ktere-si-ziskaly-cely-svet-17
Call of Cthulhu (2018) | Cyanide Studios
Filmů na motivy Lovecrafta existuje mnohem více, ale já jsem si vybrala připomenout ty, které se týkají jeho proslulých, podmořských příšer a tajemného kultu, protože právě ten je jedním ze stěžejních a autorových motivů. Setkali jste se již s H. P. Lovecraftem?