Stačí být neviditelné monstrum a úspěch se dostaví

Stačí být neviditelné monstrum a úspěch se dostaví
Neviditelný | Universal Pictures
Nakonec vyšlo pomyslné "méně znamená více". Neviditelný od režiséra a scenáristy Leigha Whannella (série Saw a Insidious) debutoval na prvním místě s 29 miliony a globálně si film ze startu urval 49 mega. Rozpočet byl skromným 7 milionů, takže asi netřeba dlouze vysvětlovat, že je vyhráno.
Paradoxně i přes nízké náklady je úspěch dán hlavně tím, že jsou diváci extrémně spokojení. Šest let starý Drákula stál 90 a otevřel za 23, Mumie měla tři roky zpátky 31 (tedy o něco málo více, než Neviditelný), ale stála ohromných 125 milionů a sbírala přinejlepším rozpačité reakce. Neviditelný naproti tomu vyvolává jen nadšení, což rozhodně v Universalu pro budoucí monster projekty potřebují. Současně ve studiu podle všeho rozumně počítají s určitým "stropem úspěchu", protože nasadili Neviditelného do kin pouhé dva týdny předtím, než dorazí Tiché místo. Tomu se predikuje start za cca 60 mega a film s největší pravděpodobností Neviditelného úplně zastíní.
Ježek Sonic se sice poprvé musel podívat na druhé místo, pořád ale Paramountu vydělává. O třetím víkendu to bylo 16,5 milionu dolarů, domácí tržby momentálně dělají 129 mega a celosvětově jsme na 265 milionech. Do překonání herního rekordmana Pikachu ještě hodně dolárků chybí (konkrétně vydělal Pokémon: Detektiv Pikachu 433 milionů), Sonic se ale těší velmi spokojeným ohlasům a mohl by tak ustát i brzký nástup pixarovky Frčíme, kde naopak první odhady mluví o slabším startovném.
Volání divočiny zažilo druhý víkend střízlivý propad za 46,7% a připsalo si na třetím místě dalších 13 milionů, přičemž globálně má 79. To vlastně není vůbec špatný výsledek na film o chlápkovi se psem, kteří se toulají divočinou. Jenže hafan je komplet digitální a tak tahle adaptace románu Jacka Londona s Harrisonem Fordem vyšla na nesmyslných 110 milionů (a podle jiných zdrojů dokonce na 135!). Propadák čistě kvůli přemrštěnému základu, podobně jako Dolittle. Ten to mimochodem nakonec celosvětově dotáhl na 217 milionů, jenže ještě mnohem více i s náklady stál. Můžete začít tipovat, za jak dlouho v Marvelu ukecají Downeyho k návratu do jeho ikonické role.
Celý žebříček US tržeb najdete ZDE
Ježek Sonic
Harrison Ford