Nejlepší filmy Sama Mendese

Nejlepší filmy Sama Mendese
Americká krása (1999) | archiv redakce

3. Mariňák (2005)

Ve svém třetím celovečerním snímku se Mendes rozhodl věnovat válce v Perském zálivu. A pojal ji způsobem, jako zřejmě nikdo před ním. Hrdinové filmu (mladí rekruti) v něm čelí frustraci, ovšem ani ne tak ze strachu z nepřítele nebo ze smrti, ale z nudy. Ano, Mariňák je skutečně v první řadě o tom, že se vojáci poté, co projdou drsným vojenským drilem (a samozřejmě povinným výplachem mozku), těší do akce, v níž si budou moct konečně zastřílet na živý terč. Místo toho ovšem stále jen hlídkují kdesi uprostřed pouště, kde se většinu času vůbec nic neděje. Zdánlivě nepříliš atraktivní téma však režisér dokázal překlopit ve velmi poutavou, výborně natočenou a bezchybně zahranou (především fantastický Jake Gyllenhaal) moderní válečnou satiru.

2. Skyfall (2012)

Třetí Craigova bondovka a v pořadí druhá (po Quantum of Solace), kterou dostal na starost spíše artově založený režisér. A výsledek byl na hraně dokonalosti. Mendes je velký fanda agenta 007 a natočením Skyfall se mu tak splnil sen. A na samotném filmu, jenž se okamžitě zařadil mezi nejlepší díly celé série, je to opravdu hodně vidět. Hned od prvních minut je film přehlídkou nejen velkolepých (bagr na vlaku!), ale hlavně náramně nápaditých ("stínový souboj) akčních scén, tradičně úžasných lokací a nadmíru dobře využitých postav (Bardemův záporák je po všech stránkách lahůdkový). Možná nejlépe si ale Mendes rozumí se samotným hlavním hrdinou, nejen jako se strojem na chrlení suchých hlášek, svádění nádherných žen a produkci mrtvol, ale hlavně jako s člověkem, který má duši a svá traumata, čímž hladce navázal na sugestivní syrovější (tak trochu bourneovský) styl započatý Casinem Royale.

1. Americká krása (1999)

Brilantní debut, jímž Mendes dobyl svět a sesbíral za něj nejrůznější ocenění, včetně Oscarů za nejlepší film a režii. Oslnivá sociální satira, která bezvadně tematizuje krizi středního věku, manželské a rodinné konflikty, konzumní západní styl života a mnoho dalšího. Americká krása má jedinečnou atmosféru (na čemž mají zásluhu především oscarová kamera Conrada L. Halla a krásná něžná hudba Thomase Newmana), fantastické herecké výkony v čele s Kevinem Spaceym (Oscar za hlavní roli), a své diváky dokáže snadno pobavit, dojmout i myšlenkově zasáhnout (Oscar za scénář pro Alana Balla). Navíc skvěle funguje i při opakovaných projekcích. Co více od filmu můžeme chtít? Zkrátka dokonalost sama, kterou Mendes svými dalšími snímky možná již nikdy nejen nepřekoná, ale ani se jí nevyrovná...