Někdy vám může jediný filmový záběr navždy změnit život

Někdy vám může jediný filmový záběr navždy změnit život
Aeon Flux - Charlize Theron | Paramount Network
Nehledě na to, že role s sebou většinou nese i další aspekty jako jsou požadavky na vzhled, váhu nebo masku. Nikdo už asi nikdy nespočítá kolik herců se muselo kvůli roli nechat ostříhat, oholit, obarvit, zarůst vousy, přibrat nebo zhubnout. Nároky jsou vysoké a to ani nemluvíme o kaskadérských kouscích, které jsou součástí řady filmů. Je totiž řada herců, kteří si z natáčení neodnášejí jen hezké a vtipné vzpomínky, ale i ty bolestivé a hořké. Někdy vám totiž může jeden filmový záběr změnit život navždy.
Daniel Craig
Daniel Craig
Casino Royale | Sony
Představitel Jamese Bonda o tom ví své. Roli agenta 007 získal na vrcholu sil, když mu bylo 40 let. V tu chvíli ještě ale netušil, že si z natáčení odnese hned několik šrámů (a o něco méně zubů). Mezi četná zranění, která si Craig odnesl, bylo zničené koleno, poraněná noha a uříznutý kousek prstu. No a pak služte královně! Není se čemu moc co divit, že už toho má poslední 007 dost a dalšího Bonda natáčet nechce s tím, že už na roli fyzicky nemá.

Linda Hamilton
Edward Furlong, Linda Hamilton
Terminátor 2: Den zúčtování | Lionsgate
Ani hvězda filmu Terminátor 2 si svůj čas před kamerou příliš neužila. Je jasné, že se během natáčení používají slepé náboje místo ostrých, ovšem rána je úplně stejně ohlušující. Herci proto musí nosit speciální špunty do uší, aby si chránili sluch. Linda však během natáčení udělala osudovou chybu, když si v pauze špunty vyndala. Díky tomu má trvalou poruchu sluchu.

Jackie Chan
Jackie Chan, Yuen Chor
Police Story
Jackie by mohl vydat paměti věnované všem zraněním, která kdy utrpěl. Není snad jediný snímek, v němž by se vyhnul nějakému zranění. Asi největší problémy měl při natáčení filmu Police Story, kde se musel spustit po kovové tyči přes několik pater nákupního centra. Akci dělal sám Jackie a spálil si při tom tak vážně ruce, že málem ochrnul. Během natáčení Božské relikvie se mu navíc "podařilo" spadnout ze stromu a dopadnou hlavou přímo na skálu. Zranění si vyžádalo operaci, po které Jackiemu zůstala v hlavě díra.

Dylan O'Brien
Dylan O'Brien, Rosa Salazar, Giancarlo Esposito
Labyrint: Vražedná léčba | CinemArt
Při natáčení Vražedné léčby se Dylanovi u jednoho kaskadérského kousku přetrhly popruhy a vymrštily ho přímo proti rozjetému autu. Vyvázl s poraněním hlavy a otřesem mozku. Trvalo mu rok, než se mohl opět vrátit na plac a dotočit zbývající scény filmu.

Linda Blair a Ellen Burstyn
Ellen Burstyn, Linda Blair
Vymítač ďábla | Warner Bros.
Tyto dvě herečky asi poměrně nerady vzpomínají na natáčení klasického hororu Vymítač ďábla. Obě se totiž na jeho place zranily. Ellen si konkrétně poranila kostrč a záda, když ji její filmová dcera uhodila. Ellen byla připoutána na lano, za které kaskadéři zatáhli, aby úder vypadal silně. Zatáhli ale příliš, Ellen se zranila a podle vlastních slov zuřila, neboť kamery běžely dál a nikdo je nezastavil. Bolest, kterou tak diváci vidí, je skutečná. To Linda Blair si během levitační scény zase poranila páteř, takže má dodnes skoliózu.

Buddy Ebsen
herectvi-vas-muze-stat-zdravi-tito-herci-to-znaji-moc-dobre-2
Čaroděj ze země Oz | Warner Bros.
Buddyho příběh není zrovna filmovou pohádkou, i když v pohádce hrát měl. Ebsen byl totiž původně obsazen do role Plecháče z Čaroděje ze země Oz. Během natáčení ale utrpěl vážnou alergickou reakci na použitý make-up, který obsahoval vysoký podíl hliníku. Místo aby se studio pokusilo najít řešení, Ebsena vyhodilo a nahradilo ho Jackem Haleym. Nejen že tedy přišel o práci, ale kvůli této zkušenosti měl do konce svého života problémy s dýcháním.

Viggo Mortensen
Pán prstenů: Dvě věže
Pán prstenů: Dvě věže | 2002 New Line Cinema
Během natáčení filmu Pán prstenů: Dvě věže měl Aragorn v jedné scéně nakopnout helmu. Problém byl, že Peter Jackson vsadil na poctivou práci a skutečný kov. Onen "nákop" dal Mortensenovi frakturu dvou prstů na noze. Výkřik, který slavný Hraničář vydal, je skutečnou bolestivou reakcí na praštění kostí.

Uma Thurman
Kill Bill 2
Kill Bill vol. 2 | Miramax
Během natáčení Kill Bill se Uma zranila při řízení auta, když narazila do stromu. Herečka si při nehodě poranila koleno a utrpěla otřes mozku.

Charlize Theron
herectvi-vas-muze-stat-zdravi-tito-herci-to-znaji-moc-dobre
Aeon Flux | Paramount Network
Charlize se během natáčení snímku Aeon Flux přesvědčila, jak nebezpečné může být salto vzad. Při jednom nepovedeném pokusu totiž dopadla na krk a skončila s vyhřezlou ploténkou.

George Clooney
Syriana
Syriana | Warner Bros.
Při natáčení snímku Syriana si herec sáhl doslova na dno svých sil. Když byla během natáčení jeho postava poslána k zemi, hodil sebou herec tak silně, že si přivodil závažné poranění mozku. Ztratil paměť a trpěl následně silnými bolestmi hlavy (údajně prý uvažoval i o sebevraždě). Naštěstí se z toho díky rehabilitaci a speciálním cvičením dostal a vrátila se mu i paměť.

Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence
matka! | CinemArt
Darren Aronofsky je známý tím, že z herců dokáže vyždímat to nejlepší a nejhorší zároveň. Při natáčení snímku matka! tomu nebylo jinak. Jennifer se do role ponořila natolik, že si při natáčení "vyhodila" žebro poté, co začala hyperventilovat. Natáčení muselo být přerušeno a herečka dostala první pomoc.
Poznáte herce jen podle jejich očí?