Cosplayerská hvězda o nejoblíbenějším kostýmu, seriálu Boys a charitě

Cosplayerská hvězda o nejoblíbenějším kostýmu, seriálu Boys a charitě
Don Esteban aka Geralt ze Zaklínače | Foto Povolen
Poslední dobou se v tomto světě cosplayingu rozmáhají americké domény jako Amazon a Netflix. Tito velikáni prakticky velí současnému světu, a tak se není čemu divit, že se tento fenomén projevuje i v cosplayi. Seznámím vás blíže s neskutečně talentovaným cosplayerem z Rakouska, který kouzlu těchto domén propadl.
ke-cosplayi-jsem-se-dostal-diky-dobrocinnym-aktivitam-rika-evropska-cosplayerska-hvezda-2
Don Esteban aka Homelander z The Boys během rozhovoru | Foto Povolen
Don Esteban se cosplayi věnuje už od roku 2013, což znamená, že má za sebou sedm let neustálého zlepšování, posouvání kupředu a hlavně spoustu zážitků. Ke cosplayi se dostal náhodou (jak už tomu bývá). Sám o sobě prozradil, že vždy byl a nejspíš i bude vášnivým geekem, a tak se není čemu divit, že měl k této komunitě již dávno před cosplayem nakročeno. Byly to konkrétně Star Wars, které ho k celé cosplay tvorbě dostaly.
Když si ve své skromné domácí dílně vytvářel svůj vlastní světelný meč, nejspíše nečekal, že se z něj za pár let stane cosplay ikona. Jeho píle si tehdy všimla skupina Star Wars Costumers a právě tito nadšení fanoušci mu nabídli spolupráci a vzali ho mezi sebe. Jeho to tehdy přinutilo dokončit svůj kostým Obi-Wana a vyrazit s ním do ulic. Tento zážitek se však od jiných odlišuje tím, že to zahrnovalo také návštěvu nemocných dětí v nemocnici, kterým tak se svou skupinou zpestřovali jejich nemocniční pobyt. Pro Dona to byla obrovská zkušenost, která v něm zanechala neskutečně krásné vzpomínky. Není se proto čemu divit, že ho poté svět cosplaye vtáhl o to víc a začal si o něm něco zjišťovat. Nakonec to dopadlo tak, že v této komunitě zůstal dodnes a určitě neplánuje skončit.
ke-cosplayi-jsem-se-dostal-diky-dobrocinnym-aktivitam-rika-evropska-cosplayerska-hvezda-7
Don Esteban aka Obi-Wan ze Star Wars | Snowgrimm
Jeho nejoblíbenějším kostýmem, jaký kdy vytvořil, je právě Obi-Wan ze Star Wars. Má na svém kontě sice víc kostýmů z tohoto fandomu, například Kylo Rena, Luka Skywalkera nebo Generále Grievouse. Je to ale právě Obi-Wan, ke kterému má nejblíž a za to nejspíše můžou právě i ty návštěvy v nemocnicích.
Když jsem se Dona zeptala, zda má nějaký vysněný cosplay, odpověděl mi, že každý cosplay, který kdy vytvořil, byl jeho vysněným. Vždy po nějakém toužil, a tak si ho vyrobil. Když zjistil, že je projekt na výrobu příliš složitý a že by ho nejspíše nezvládl udělat dostatečně kvalitně, jednoduše ho odsunul a vrátil se k němu, až si byl mnohem jistější. Tím pádem si splnil další sen a zlepšil se postupem času natolik, že v roce 2018 vyhrál se svým Geraltem z Rivie z herní série Zaklínač (2015) celoevropskou cosplay soutěž Eurocosplay, která se koná každý rok v Londýně.
ke-cosplayi-jsem-se-dostal-diky-dobrocinnym-aktivitam-rika-evropska-cosplayerska-hvezda-5
Don Esteban aka Geralt ze Zaklínače | Foto Povolen
Ani letos se prý nehodlá nechat od soutěžení jakkoliv odradit. Už v dubnu se chystá na cestu do Číny, kde se bude účastnit další cosplayové soutěže, do níž se kvalifikoval v prvním kole, které probíhalo v Rakousku. Trochu se obává momentální situace v Číně a čeká na vyjádření od organizátorů, zda bude vše probíhat podle plánu, nebo se soutěž zruší. Doufá ale, že proběhne vše podle plánu, protože se do Číny velmi těší.
ke-cosplayi-jsem-se-dostal-diky-dobrocinnym-aktivitam-rika-evropska-cosplayerska-hvezda-1
Don Esteban aka Arthur Morgan z Red Dead Redemption 2 | Foto Povolen
Mezi jeho nejoblíbenější materiály patří kůže, což je trochu zvláštní, protože právě na kůži nejvíce cosplayerů většinou nadává. Jedná se totiž o velmi těžký a odolný materiál, se kterým si mnoho šicích strojů neumí poradit. Cosplayerům tudíž nezbývá nic jiného než si pustit Netflix, vzít si jehlu a nit a pustit se do ručního šití. Je to sice dlouhý proces, ale podle Dona potom výsledek stojí za to. Existují sice různé náhražky kůže, ale nikdy nebudou vypadat stejně dobře jako pravá kůže. Když se poté podíváte na hotový kostým, vypadá zkrátka mnohem dobověji, lépe a kvalitněji.
ke-cosplayi-jsem-se-dostal-diky-dobrocinnym-aktivitam-rika-evropska-cosplayerska-hvezda-6
Don Esteban aka Geralt ze Zaklínače | Foto Povolen
Jak jsem již výše naznačila, Don je vášnivým fanouškem seriálových domén jako Netflix a Amazon. Nový Zaklínač (2019) byl podle jeho slov „ok but definitely not my favorite one“. Mnohem více si užívá seriál The Boys (2019) od Amazonu a právě na ústřední charakter z tohoto seriálu se rozhodl udělat cosplay. Konkrétně se jedná o postavu jménem The Homelander a kostým se mu opravdu neskutečným způsobem povedl. K seriálu má prý ale blízko nejen kvůli tomu, že je naprosto geniální, ale také proto, že má superhrdiny rád už od malička a líbí se mu jejich netradiční ztvárnění v seriálu.
Fanouškům Kinoboxu vzkazuje „Watch The Boys, dudes! It´s the best show ever!“
ke-cosplayi-jsem-se-dostal-diky-dobrocinnym-aktivitam-rika-evropska-cosplayerska-hvezda-4
Don Esteban aka Homelander z The Boys během rozhovoru + redaktorka | Foto Povolen