Čeští filmaři slavili úspěch na přehlídce World Film Challenge

Čeští filmaři slavili úspěch na přehlídce World Film Challenge
Z filmu Forbidden Fruit | archiv redakce
cesti-filmari-slavili-uspech-na-prehlidce-world-film-challenge-7
The Heretic | archiv redakce
Za Prahu se zúčastnil Steen Agro, který s týmem Electric Dinosaur Films natočil film “The Heretic”, a za Brno Aneta Kernová. Ta s týmem VEKK PRODUCTION natočila film “Forbidden Fruit”. Oba se umístili ve svém městě na druhém místě během hlavní soutěže 48HFP.
cesti-filmari-slavili-uspech-na-prehlidce-world-film-challenge-1
Forbidden Fruit | archiv redakce
Jako zadání dostaly oba týmy rekvizitu: “maska na spaní”, repliku: “Počkej. Rozmyslel/a jsem si to.” a téma: “Pomoc cizinci”. Jako postavu dostali tu stejnou, kterou měli zadanou ve svém městě na 48HFP, Praha: “Robin Ženkle / Radka Ženklová.” a Brno: “Ivana Žábová / Ivan Žába”
Filmy budou mít českou premiéru dnes 15. února od 13:30 v kině Atlas v Praze. Jak Steena, tak Anetu jsme po víkendovém natáčení zastihli a ačkoliv byla v jejich hlase znát únava, ani 48hodinový boj jim nevzal nic z jejich dobré nálady a pozitivní energie.
cesti-filmari-slavili-uspech-na-prehlidce-world-film-challenge-9
Steen Agro | archiv redakce
Kdy a proč jste se rozhodli, že se zúčastníte World Film Challenge? Aneta: Pamatuji si, že to jsme natáčeli 48čku v Praze a ty (David J. V. Schöbl) ses přišel podívat na naše natáčení a řekl si nám to. Takže já si hned řekla, že to prostě musím udělat. Takže to vlastně bylo díky tobě.
Steen: ...dostal jsem e-mail. Nebral jsem ho v potaz až do momentu, kdy jsem uviděl jak to někdo z týmu postuje na sociálních médiích. Zmínil jsem se o tom a oni (Steenův tým) okamžitě: „Musíme jít, musíme!“ Ja jsem reagoval: „Ne! Ne!“ Naléhali asi týden, než jsem nakonec povolil.
Jaké to bylo když to srovnáš s běžnou 48čkou?
Aneta: Upřímně, bylo to daleko pohodlnější. Protože člověk nemusel nikam jezdit a mohl mít vše na jednom místě, všechno přišlo emailem a vlastně tam bylo i víc času i když jen o nějakou hodinku protože jsme nemuseli ten film nikam odnášet na flashce ale posílal se online. Tak nám to dalo víc času na renderování a export a tak.
Doporučil bys World Film Challenge?
Steen: Pokud jste se na ni kvalifikovali, tak určitě ano. myslím tím, pokud jste byli vybraní jako jeden ze třech nejlepších (na městském kole 48HFP). Osobně jsem šel reprezentovat Prahu, takže říkám ano! Ale zároveň se začínám obávat výhledu na další 48čku v Praze. Takže uvidíme, co se stane. (smích)
cesti-filmari-slavili-uspech-na-prehlidce-world-film-challenge-2
Forbidden Fruit | archiv redakce
Jaký jste měli den po natáčecím víkendu? Odpočívali jste?
Aneta: Já jsem si pouštěla ten film pořád dokola, takže můj celý den byl vlastně takový dozvuk toho víkendu. Ono na tom bylo nejkrásnější, jak jsme to poslali a pak jsme v úzkém týmu lidí - produkce, kameramanka a další, zůstali sedět ve studiu Be Loud, kde jsme to celé stříhali, dělali zvukovou postprodukci, měli jsme tam skladatele, který nám dělal hudbu a pouštěli jsme si gramofonové desky a byli jsme tam snad do 3 do 4 do rána, po tom víkendu, kdy jsme vůbec nespali. Říkali jsme si, jak se máme rádi a jak jsme hrdí na to, že jsme to dokázali a tak.
Steen: Pracoval. Pracoval! Opravdu jsem pracoval! Byl jsem celý den na filmové škole. Učil jsem. Věc sa má, ale tak, že tentokrát jsme měli více členný štáb a právě proto jsem měl méně věcí na práci, než kdykoliv předtím předtím v 48. sbalil jsem i věci a pomáhal s dětmi. Vzhledem k tomu, že jsme mali velký štáb, bylo to jednodušší. Očekával jsem, že budu dělat více věcí, takže to bylo v pořádku.
Můžete nám něco o tom filmu, který jste natáčeli pro World Film Challenge prozradit?
Aneta: Můžu prozradit, že máme úžasné počáteční dronshoty, protože první den natáčení začala hořet jedna budova v Praze u Palmovky. A že je to celé vytvořené jako hra, herectví je trošku robotické, podobné třeba jako v “the SIMS” (PC hra).
Steen: Jistě. Je to medieval epic. Černá, absurdní komedie o náboženství s prvky zvláštního sci-fi. Je těžké to definovat. Nechci prozradit příliš mnoho, musíte si počkat.
cesti-filmari-slavili-uspech-na-prehlidce-world-film-challenge-4
The Heretic | archiv redakce
Má 48čka nějaký vliv na to čemu se běžně věnujete? Pozitivní nebo negativní?
Aneta: No rozhodně má vliv na moje zdraví teda upřímně. Protože nespim 3 dny, to je u té 48čky vždycky, tak to je to negativní. Ale Pozitivní vliv to má na to, že… a to miluju na té 48čce… že za víkend je ten film hotový!
Steen: Upřímně, v budoucnosti chceme rozšíriť ten film do něčeho většího. Je to neuvěřitelně skvělý koncept, zábavná práce a hlavne s lidmi, kteří se zúčastnili. Byli tam lidi, kteří nebyli nikdy předtím na natáčení a zároveň tam byl člověk, který už vytvořil 48 hraných filmů a jeden z nich byl dokonce nominovaný na Oscara [Michael Brierley za film “Yesterday”]. Měli jsme lidi, kteří měli mnoho zkušeností a lidi, kteří neměli mít žádnou, ale každý říkal, že si užil mnoho zábavy. DP také řekl, že tolik zábavy si neužil už několik let.
Proč ses 48čky účastnila a kolik ti zabraly přípravy na natáčení?
Aneta: Na World Challenge jsme chtěli být připravení a nenechat to na poslední chvíli takže jsme se malinko předpřipravili tématem, kdy jsem chtěla aby to bylo jako videohra, takže když jsme si potom vylosovali žánr, tak jsme měli obrovskou radost, protože to přesně pasovalo.
Steen: Nikdy neříkej nikdy. (smích) Je to podobné jako s tím známým veslařem z Velké Británie [Steve Redgrave]. Vyhrál zlatou medaili na Olympiáde 5 krát, ne, 4 krát. A řekl, “kdo mne uvidí v lodi, má mé požehnání mne zastřelit”. Přišel znovu soutěžit a očividně znovu vyhrál. Když je trochu úspěchu a člověk si užívá něco, co je řekněme v něm, nemůže před tím uniknout. Popravdě, užívám si práci na tomto projektu (48HFP). Je to něco, co mi vyhovuje. “The Sirens” bych velmi rád rozšířil do formátu, který je “trvající” - seriál. Takže se ten film snažíme rozšířit a vybudovat, udělat z něj něco jiného, něco většího…