John Rhys-Davies: Z agresivního trpaslíka elfím králem

John Rhys-Davies: Z agresivního trpaslíka elfím králem
John Rhys-Davies | archiv redakce
John Rhys-Davies nastoupil na pódium s velkým elánem, vtipem a samozřejmě za doprovodu hlasitého potlesku plného sálu s kapacitou devíti set lidí. Na živou talk show s touto hvězdou se ale zdaleka nedostali všichni, kteří chtěli, a tak jsem se rozhodla vám trochu přiblížit, jak celá tato hodinová akce probíhala.
john-rhys-davies-z-agresivniho-trpaslika-na-elfiho-krale-10
John Rhys-Davies na Comic-Conu | Martina Hešová
Na úvod je nutno podotknout, že od začátku do konce šlo z herce cítit i vidět nevýslovné nadšení, které měl, když viděl plný sál fanoušků. Sám prohlásil, že by ani ve snu nečekal, že tady v České republice zažije jeden z nejplnějších sálů, před kterým kdy vystupoval. Není asi potřeba podotýkat, že následoval hlasitý vřískot a potlesk potěšeného obecenstva.
Na otázku moderátora, zda se John na natáčení trilogie Pána prstenů těšil, odpověděl, že absolutně ne. Podtrhl to výrokem, že nezná nikoho, komu by se chtělo hrát agresivního trpaslíka, strávit několik let pod tunami latexu, nosit na hlavě šestikilovou helmu, neustále se plazit po kolenou a mávat přitom těžkou sekerou. Smál se celý sál a ani já nebyla výjimkou.
john-rhys-davies-z-agresivniho-trpaslika-elfim-kralem
John Rhys-Davies na Comic-Conu | Foto Povolen
Když po pár letech přijal roli elfího krále ve fantasy seriálu Letopisy rodu Shannara (2016), hlavou se mu honily myšlenky na to, jak daleko to dotáhl, a vítězoslavně vzkázal přímo Orlandu Bloomovi: „Z trpaslíka na elfího krále, tak vidíš Orlando, kam až jsem to dotáhl“.
john-rhys-davies-z-agresivniho-trpaslika-na-elfiho-krale-8
John Rhys-Davies aka elfí král | Farah Films
John neunikl ani proslulé otázce „Kdo zabil víc skřetů? Gimli nebo Legolas?“. Odpověď nemohla být jiná než „Z luku umí střílet každý! Pravá zbraň je sekera!“. Přitom bylo diváctvo obohaceno o několik perfektně provedených lukostřeleckých póz, které by mohly jít rovnou bez jakékoliv úpravy přímo na filmová plátna.
john-rhys-davies-z-agresivniho-trpaslika-na-elfiho-krale-2
John Rhys-Davies aka Gimli | New Line Cinema
Podělil se o několik zážitků z natáčení a ani tady nechyběly vtípky. Herec přišel už v raném dětství o jeden článek prstu na levé ruce. Když mu pak ve studiu během natáčení Pána prstenů vyráběli latexové masky, vytvořil mu jeho makeup artista i falešný článek prstu. Herec se pak nezdráhal jít za samotným režisérem Peterem Jacksonem a trochu ho „vyprankovat“. Přímo před ním si tento falešný prst otočil směrem dozadu a nevědomému režisérovi tato zkušenost neudělala vůbec dobře na žaludek. Sálem se na dlouhou dobu opět rozezněl smích.
Talk show ale nebyla jen o vtípcích. Nastala zde chvíle, kdy všichni diváci jen napjatě a zaujatě poslouchali a jistě si ze slov svého oblíbeného herce mnohé odnesli. Na otázku moderátora, co je klíčem k úspěchu, odpověděl americký herec následovně. „Musíte se starat o lidi kolem, nestrachovat se o své pohodlí, ale o pohodlí ostatních. Nesmíte přemýšlet nad tím, že vás ostatní soudí, bát se toho, zda si o vás právě někdo neříká, že se mu nelíbí vaše košile, nebo že jste tlustí. Musíte přemýšlet nad tím, jak udělat, aby se ve vaší přítomnosti cítili lidé příjemně. Vždy najdete někoho kvalifikovanějšího, ale to neznamená, že má navrch. Nikdo totiž nechce spolupracovat s „asshole“. Buďte příjemní, pomáhejte ostatním a všichni s vámi budou chtít spolupracovat.“ Na tato slova určitě nikdo z přítomných v sále nezapomene a právě tímto krátkým motivačním projevem Johna Rhyse-Daviese bych tuto krátkou reportáž z jeho první živé talk show v České republice ukončila.
john-rhys-davies-z-agresivniho-trpaslika-elfim-kralem-1
John Rhys-Davies na Comic-Conu | Foto Povolen
Mám tu jen menší fanservis pro fanynky jako přídavek. Orlanda Blooma prý ze srdce miluje, ale jeho osobní telefonní číslo bohužel nemá. Kdyby ho ale měl, určitě by ho dal každé fanynce, která by si o něj řekla.
john-rhys-davies-z-agresivniho-trpaslika-na-elfiho-krale-1
Orlando Bloom aka Legolas | New Line Cinema
Vaše hvězda nemá tvář! Poznáte herce?