Reportáž: Náš první Comic-Con. Jaké jsou ohlasy?

Reportáž: Náš první Comic-Con. Jaké jsou ohlasy?
Comic-Con Prague (2020) | Foto Povolen
Všechno to začalo malinko divoce. Od počátečních zmatků u vstupu až po zmatečné bloudění obrovskými komplexy O2 areny ve snaze najít šatnu, kde si člověk může odložit několik vrstev zimního oblečení. Když měl ale každý za sebou tento ne zrovna skvělý první dojem, mohl začít nasávat atmosféru festivalu, která ho opět vrátila do nálady a nadšení.
Dalo by se jednoduše říct, že to bylo absolutně skvělé, ale to bych neříkala úplně pravdu. Pojďme se trochu zaměřit na detaily. Mám všeho všudy jednu větší výtku týkající se tohoto conu a to je absence tištěného programu. Myslím, že i vy uznáte za více než nepohodlné, když u sebe v tištěné brožurce nemáte přehled kde, kdy a co se koná. Ne každý má stálý přístup k internetu, aby se podíval na webové stránky a pracně se tam proklikával programem. Nehledě na to, že je to opravdu nepříjemné a zdržující. Později se na některých místech komplexu sice objevily plakátky, na kterých byl rozpis jednotlivých akcí, ale tato místa byla neustále plná lidí, takže dostat se k nim bylo prakticky nereálné (když jste něco potřebovali zjistit hned a třeba jste i spěchali). Pro příště bych tedy určitě organizátorům doporučila přidat do každé brožury o pár stránek víc, kde by každý návštěvník dostal program, ve kterém by mohl kdykoliv nalistovat to, co potřebuje.
reportaz-comic-con-prague-aneb-proc-nejsou-cosplayeri-podradnejsi-bytosti-5
Comic-Con Prague (2020) | Foto Povolen
Když to ale vezmu kolem a kolem, nemám žádnou další věc, kterou bych mohla Comic-Conu vytknout. Mělo to své mouchy, někteří pracovníci byli zmatenější než návštěvníci a ne u každého jste se dočkali odpovědi, kterou jste očekávali. To ale není výtka, byl to první ročník, a tak byly tyto počáteční zmatky namístě. Někteří zaměstnanci však byli naopak velmi ochotní a pomohli vám se vším, co jste potřebovali. Všem těmto lidem děkuji, protože jste to právě vy, kteří děláte z festivalu akci bez zmatku a zbytečných nedorozumění.
Na conu si každý přišel na své. Bylo zde hned několik částí, které byly věnovány různým populárním fandomům, a během celého trvání akce zde probíhaly tématicky zaměřené soutěže, přednášky a workshopy. Mezi takovými zde byl hojně zastoupen například kouzelný svět Harryho Pottera, Star Trek, Star Wars, Stargate, Doctor Who, Zaklínač, Hra o trůny, ale také svět mangy a anime.
reportaz-comic-con-prague-aneb-proc-nejsou-cosplayeri-podradnejsi-bytosti-6
Comic-Con Prague (2020) | Foto Povolen
Když jste si chtěli vychutnat trochu hvězd, mohli jste se v hlavním sále účastnit různých a zajímavých talk show, kde kromě Hellboye promluvil například Superman, Colossus z Deadpoola (2016) a trpaslík Gimli z oblíbeného Pána prstenů. Na těchto talk show jste se mohli sami hvězd na cokoliv zeptat, polichotit jim nebo jim dokonce i něco darovat. Pár jsem se jich účastnila a alespoň za mě tedy každá talk show probíhala v příjemném a přátelském duchu. Některé z nich byly dokonce velmi inspirující. Poté jste měli možnost se přijít se svým oblíbeným hercem či herečkou vyfotit do zákulisí a prohodit s nimi třeba i pár slov.
reportaz-comic-con-prague-aneb-cosplayeri-nejsou-podradnejsi-bytosti-3
Comic-Con Prague (2020) | Foto Povolen
Chtěla bych pochválit také výběr prodejních stánků, které se nám zde naskytly. Své zastoupení tady měla fantastická literatura, komiksy, mangy, ale také nejrůznější herní, filmový a seriálový merch. Na své si přišli i milovníci Japonska, japonských pochutin a fanoušci populárních pop figurek neboli „popíků“. Od každého tady toho byla spousta, takže si každý našel něco, co si z festivalu odnesl. Dokonce i já, a to jsem dost náročný a vybíravý kupec. Když se mi ale naskytla ke koupi limitovaná figurka, která už normálně není dávno k sehnání, neodolala jsem. Stánkařům tedy musím dát velký palec nahoru.
reportaz-comic-con-prague-aneb-proc-nejsou-cosplayeri-podradnejsi-bytosti-15
reportaz-comic-con-prague-aneb-proc-nejsou-cosplayeri-podradnejsi-bytosti-7
Cosplay soutěž, která proběhla v sobotu ve večerních hodinách, byla za mě opravdu výživná a i přes počáteční zmatky si myslím, že všechno dobře dopadlo. Za porotce organizátoři soutěže vybrali cosplayerské špičky z České republiky, Polska a Rakouska. Za nás byl zvolen Ali cosplay, který je známý díky svým obrovským a promakaným armorovým kostýmům, nad kterými může pouhý smrtelník jen žasnout. Rakousko zde zastupoval cosplayer Don Esteban a Polsko cosplayerka Shappi Workshop. Porotci byli profesionálové na svých místech, kteří moc dobře věděli, co dělají, a proto si vítězství zaslouženě odnesla cosplayerka Ghai se svým kostýmem Alerrie Windrunner.
reportaz-comic-con-prague-aneb-proc-nejsou-cosplayeri-podradnejsi-bytosti-13
Ghai cosplay na Comic-Conu Prague (2020) | Foto Povolen
Comic-Con Prague si za mě rozhodně zaslouží pokračování, myslím, že má rozhodně velkou budoucnost. Až na pár chyb vše šlapalo tak, jak mělo a pochybuji, že z něj někdo odcházel naprosto zklamaný. Snad jen unavený po celém dni bloudění obrovskými prostory a obohacen o spoustu nevšedních zážitků. Já osobně se již velmi těším na příští ročníky.