Recenze: Modelář - Kryštof Hádek, vražedný dron a atentát na prezidenta Miloše Zemana

Recenze: Modelář - Kryštof Hádek, vražedný dron a atentát na prezidenta Miloše Zemana
Modelář | detail plakátu / Falcon
"Další podobný projekt" spočívá v tom, že si nějací aktivisté zaplatí videodokumentaci svého anarchistického happeningu (umístění nafukovacích prasat na budovu ministerstva) a mezi řečí zmíní, že se koná polotajná finanční sbírka na atentát na prezidenta Zemana.
Souhrou různých náhod se Hádek dostává více a více do kontaktu s českou politikou (zuří prezidentská kampaň), snaží se pracovat na té tajuplné záležitosti z Izraele a je stále více a více v konfliktu s Mádlem, který je toho názoru, že v dnešní společnosti je především zapotřebí "držet hubu a krok" a vydělávat prachy.
To je základní rozehrávka děje nejnovějšího filmu Petra Zelenky Modelář, která se dále ubírá opravdu nečekanými cestičkami. Napadlo vás třeba, že Hádek nakonec v zájmu vyššího mravního principu provede dronem atentát na Miloše Zemana? Neprovede. Provede něco ještě nečekanějšího!
Modelář
Modelář | Michaela Hermína
Po Ztraceni v Mnichově (2015), který pokládám za nejlepší český film posledních pěti let, natočil Zelenka opět něco, co je nepředvídatelné, unikátní a lépe napsané a zrežírované než drtivá většina českých filmů. Opět je to hořce humorný příběh o nestandardních jednotlivcích, na který jsou navěšeny složitější obecné otázky morálky, odpovědnosti a trestu, které se týkají celého světa.
Pokud ve filmu jsou nějaké WTF okamžiky, je to záměr a WTF je později vysvětleno. Pokud má Mádl legrační výslovnost, dozvíme se později proč. Pokud je ve filmu něco, co se zdá být zbytečným, později to dostane smysl. Pokud film mění tempo a styl, je nám jasné proč. Proč tohle sakra dneska skoro žádný český filmař neumí?!?
Hlavním motivem filmu je konflikt až naivně zásadového a pravdomluvného (pravděpodobně mírně autistického) Hádka s racionálním Mádlem, který na morální zásady dávno rezignoval. Tento konflikt se objevuje v různých roztomilých a zajímavých permutacích, například když aktivisté platí profesionálnímu komerčnímu kameramanovi za to, aby natočil jejich anarchistický čin v dostatečné HD kvalitě.

Trailer:

Modelář
Aniž bych spoileroval, uvedu ještě, že později konečně vyjde najevo kam celý film směřuje, a je to tak netradiční směr, že jsem byl skutečně napnut, jak všechno dopadne, protože to mohlo dopadnout naprosto jakkoliv (například kdyby se ukázalo, že to celé byl nějaký sofistikovaný prank nebo sen, nedivil bych se).
Bohužel, na samém konci film poněkud vyšumí. Jednak tím, že je "na plnou hubu" řečeno to, co bylo dříve chytře naznačováno, a jednak tím, že některé z těch zajímavých rozehrávek v průběhu filmu se ukáží být téměř zbytečné a film se k nim nijak nevrátí.
A ještě dodám, že film je velmi nekomerční a nestará se příliš o to, aby divák všechno pochopil. Například je dobré vědět, co je to gimbal (film to nijak nevysvětluje) a nadprůměrně dobře se orientovat v mezinárodní politice okolo roku 2000.
Takhle může moje recenze vypadat poněkud rozpačitě, ale rozhodně oceňuji, o co se Zelenka v Modeláři pokusil. Podobně ambiciózní a netriviální projekt jsem v našich luzích a hájích velmi dlouho neviděl. Jen mi připadá, že tentokrát si Zelenka vzal už příliš velké sousto (ano, ještě větší než v případě Mnichova) a že si na konci nebyl příliš jistý tím, jak to celé uzavřít a k čemu to vlastně směřovalo. Ale jinak zajímavý, moc zajímavý počin...
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE